torstai 4. lokakuuta 2012

Omenainen toscapiirakka

Entinen kämppikseni rakastaa toscapiirakkaa. Häntä on ollut helppo ilahduttaa yhdessäasumisen jälkeenkin tällä rapsakkapintaisella piirakalla. Opiskeluaikoina muistan kauhistelleeni mantelilastujen hintaa. Tänään se ei kirpissut ihan samaan tyyliin. Opiskeluajoista onkin vierähtänyt jo (hmmmm) muutama vuosi.

Tänään piirakkahommiin ryhdyttiin omenaisella kierteellä, sillä Jukan isältä saadut omput piti tietysti hyödyntää. Samalla otettiin käyttöön päiväyksensä ylittänyt, hiukan klönttinen luomukerma. Kuumennettuna sen voi käyttää vielä hyvinkin. 

Resepti on Kaakao kermavaahdolla-blogista. Muutin vain päällisen määrää himpun verran runsaammaksi, sillä kuorrutushan toscapiirakassa on se ihan paras juttu. Soijamaito vaihtui täysmaidoksi. Chez Jasu on tehnyt toscapiirakkaa ilman pohjaakin, mikä ei ole lainkaan pöllömpi ajatus sekään. 

Resepti oli helppo toteuttaa. Minun tuhdimpi kuorrutukseni olisi valunut yli ilman leivinpaperin reunustusta. Eli sillä on muukin kuin koristearvo. 

OMENA-TOSCAPIIRAKKA
piirakkavuokaan

Pohja
3 munaa
1,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
70g voita
1dl täysmaitoa
ripaus kardemummaa
pari tumpsautusta kanelia

Täyte
2-4 kuorittua omenaa lohkoina

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu voi ja maito. Laita piirakkavuokaan leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja paina omenalohkot kevyesti päälle. Paista 200asteessa 10-15minuuttia. Valmista toscapäällinen sillä aikaa kun piiras on uunissa.

Toscapäällinen
120g voita
150g mantelilastuja 
1,2 dl sokeria
2 dl kermaa

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoittele seosta kymmenisen minuuttia ja levitä esipaistetun piirakan päälle. Paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia tai kunnes toscakuorrute on kauniin kultaisen värinen. Varo polttamasta pintaa. 
Olishan sen voinut toisaalta näinkin jättää. 

Ja hei! Kuvissa myös oi niin trendikäs leivinpaperi. 
Perhe söi piirakan vaniljajäätelön kera, minä ilman.



11 kommenttia:

  1. Komppaan päällysasiassa, se on parasta. Jasun tyyliin tehty "piiras" on parasta:)

    VastaaPoista
  2. Tosca on ihanaa! Omenaista toscapiirakkaa onkin nyt monessa blogissa tehty. Varmaan pitää itsekin sitä leipoa, ettei tarvitse pelkästään kuolata kuvia muiden blogeissa.;)

    VastaaPoista
  3. Joo-o :) Taas olis ihania syntipaloja tyrkyllä :) Mäkin Rrrakastin lapsena toskapiirakkaa...

    VastaaPoista
  4. Mä teen aina toscan tuplana piirakan päälle, nams. Ja raparperipiirakan päällä maistuu myös hyvältä.

    VastaaPoista
  5. Ompa ihanan runsaan näköinen tuo pinta, nam mitkä kuvat!

    VastaaPoista
  6. Hannele: olen harkinnut kyllä tekeväni Jasun "piirakkaa" joku päivä :). Nyt piti hyödyntää omenatkin.

    MVS: SEuraan aika huonosti leivontapainotteisia blogeja. Tämäkin blogi oli minulle uusi - löysin sen blogiringin kautta :). Omena oli ihana lisä toscan ja pohjan väliin.

    Nelle: Mutta enää ei menis ;)?

    Anna: Tämän päällisen paksuntamisessa oli myös se idea, että koko kerma saatiin käytettyä.

    MM: Voi kiitos! Harvoin mallailen ja asettelen kuvia, mutta leipomusten kanssa se on helpompi tehdä. Ei tarvitse pelätä ruuan jäähtyvän.

    VastaaPoista
  7. Herkullisen näköinen piirakka ja kuvat myös! Mantelit ja omenat kyllä komppaa hyvin toisiaan.

    VastaaPoista
  8. Voi kiitos jokihaka! Itse en ole mantelin ystävä sen suuremmin, glögiinkään en sitä lisää. Mutta voihin, kermaan ja sokeriin upotettuna mantelilastut toimivat yllättävän hyvin ;)!

    VastaaPoista
  9. Moi Merituuli, ja Jukka myös!

    Sinun Aino-kummitädiltä tässä joku aika sitten teidän aivan mahtavasta blogistanne kuulin. Ja olenkin sitä sen jälkeen innolla alkanut seurailla. Aivan ihania juttuja (ja kuvia) sieltä löytyy...

    Ja tänään sitten ekan kerran ryhdyin oikein kokeilemaan, juuri tätä omenaista toscapiirakkaa. Tein sitä meidän Aarren (Sinun pikkuserkun) 2-vuotispäiville yhdeksi herkuksi. Ja tosi herkkua siitä tulikin :-)

    Kaikkea hyvää koko teidän perheelle toivottaa Hanna (o.s. Lahnasalo) ja perhe Hattulasta :-)

    VastaaPoista
  10. No moikka Hanna!

    Mukavaa että Aino sinulle tästä puhui. Internetti on kyllä hassu juttu kun se yhdistää sukulaisia jotka eivät ole aikoihin nähneet :).

    Ompas kiva että piirakka onnistui. Oliko kivat kekkerit?

    Kaikkea hyvää teidänkin perheelle!

    Merituuli

    VastaaPoista
  11. No moikka :-)

    Ja sanopa muuta!

    Kekkerit olivat oikein onnistuneet. "Virallisia" vieraita oli sekä lauantaina että sunnuntaina. Ja eilen pääsivät vielä naapurit "rääppimään". Eli tarjottavia olimme ainakin onnistuneet tekemään tarpeeksi ;-)

    Ja muutenkin oli oikein semmoista rennon letkeää, juuri semmoista kuin ainakin minun mielestäni pitää ollakin :-)

    Mutta nyt, kun ollaan fb-kavereita myös, voidaan sitäkin kautta pysyä kärryillä toistemme elämissä...

    Iloista syksyn jatkoa!

    Hanna :-)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin