keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Seitsemän kuolemansyntiä

Ruokaharrastajien juomakeskustelu liittyy nykyään lähes poikkeuksetta ruuan kanssa nautittavaan viiniin, josta kaikilla tuntuu olevan mielipiteitä ja osalla osaamistakin. Minäkin juon mielelläni viiniä, mutta tietämykseni viineistä on alkeellista. Toisinaan tulee nautittua ennen ateriaa jokin drinkki ruokahalun herättäjänä ja havaitsin, että tietämykseni myös drinkeistä on aloittelijatasolla. Drinkkiosaamiseni rajoittuu lähinnä Ginitonicin sekoittamiseen. Drinkit ovat jääneet jotenkin liian vähälle huomiolle meidän keittiössä ja täten kutsu drinkkikouluun tuli oikeaan osoitteeseen.

Ruokabloggareille tarkoitettu drinkkikurssi järjestettiin Helsingin Rautatientorin kulmalla sijaitsevassa hotelli Radisson Blu Plazassa avatussa Bar 7 Blingsissä. Isäntänä ja opettajana toimi "Mestarina baarissa"-kirjan kirjoittaja, baarimestari Jacek ”Jasu” Piasecki. 

Jasu kävi alkuun läpi perus raaka-aineita, joita jokaisesta kotibaarista pitäisi löytyä: kirkasta viinaa (kossu tai vodka), giniä, likööriä (cointreau, sitruslikööri tms.), mehuja (omena, appelsiini, tomaatti), sokeria tai vahvaa sokerilientä. Sokeriliemen voi valmistaa itse helposti lisäämällä sokeriin kiehuvaa vettä siten, että sokeri sulaa ja seoksesta tulee juoksevaa. Lisäksi tarvitaan jäätä, josta voi tarvittaessa tehdä jäämurskaa käärimällä jääpaloja pyyheliinan sisään ja murskaamalla ne jollain kovalla esineellä. Jäätä tarvitaan yllättävän paljon, jos tarvitsee jäähdyttää työvälineitä ja laseja. Jasu korosti, että raaka-aineita kannattaa varata samaan tapaan kuin ruuanlaitossa, eli tarpeen mukaan ja riippuen mitä drinkkejä halutaan valmistaa. Avaamattomina nuo edellämainitut säilyvät kuitenkin pitkään, joten niitä kannattaa hankkia perusvarastoksi. Tarvikkeina kotibaarista tulisi löytyä shakeri, pitkä sekoituslusikka ja luonnollisesta erilaisia drinkkilaseja. Kurssilla käytiin läpi muutamien perinteikkäiden drinkkien valmistusta, kuten Caipiroska ja Dry Martini. 

Tilaisuuden alussa tarjottiin Seitsemän kuolemansyntiä-drinkkilistalta ”Viha / Anger Management”, joka rakentuu seuraavasti:

2 cl Finlandia Cranberry
0,5 cl Sambuca Vacceri (italialainen anislikööri)
mansikkamelbaa
lakritsikastiketta

Tämän drinkin valmistusmenetelmää Jasu ei paljastanut, mutta uskoisin että lasin pohjalle laitetaan salmiakkikastiketta ja päälle kaadetaan mansikkamelba-viinaseos. Pillillä tai lusikalla nostelemalla saadaan lakritsikastike nousemaan pohjalta lasin sisäpinnoille. Komeuden kruunasi pilli ja chilin kärjet. 
  
Kurssilta sain uutta intoa opetella drinkkien valmistusta ja haluan tulevaisuudessa loihtia myös muuta kuin ginitonicia. Hyvillä raaka-aineilla, ohjeilla ja kokeilemalla pääsee myös drinkkien maailmassa pitkälle.  

10 kommenttia:

 1. Onpas upealta ja dramaattiselta näyttävä drinksu, vau! Tuollaisia kun osaisi itsekin tehdä... Tosi hauskat nuo pirunsarvet, täytyy ehdottomasti sujauttaa idea korvan taakse talteen. :)

  VastaaPoista
 2. Mahtavia kuvia. Ja hieno fiilis välittyi teidän kurssista. Ihana lukea edelleen miten jaksatte:)

  VastaaPoista
 3. Nii siis eihän noi mitää chilejä ollut, tulisuudeltaan vastasivat ihan peruspaprikaa... :) Oli hauska ilta ja hyvin sait tärkeimmät tänne kiteytettyä.

  VastaaPoista
 4. Rohkea rokan syö, uhkarohkea peruspaprikan :)

  VastaaPoista
 5. Jopa oli hieno kurssi! :) Mahtavat myös nuo paholaisdrinkit - pitää kyllä koittaa jotain samantyyppistä - sääli että resepti ei tullut jakoon - olisin kokeillut heti halloweenin kunniaksi ;) Jo olis ollu äidillä ihmettelemistä (tulivat kylään) :)

  VastaaPoista
 6. Ihana kurssi! Minua kiinnostaa tuollainen drinkkien sekoittelu, ja onhan noita mukava aina vähän maistellakin. Tosi upean ja kekseliään näköinen drinkki tuo Viha!:)

  VastaaPoista
 7. Olipa hienolta kuulostava kurssi.
  Ihanan upea tuo viimeinen paholaisdrinkki!

  VastaaPoista
 8. Canelia: vaatii taitoa ja kekseliäisyyttä tuollaiset luomukset. Pikku kikoilla saa aikaan kivan lopputuloksen.

  Riikka: onneksi oli sokeria tarjolla!

  Muille: oli kyllä kiva idea pitää drinkkikurssi bloggareille. Viinitastingitkin on kivoja mutta tämä oli mukavan erilainen tilaisuus. Maistelimme drinkkejä vain pillillisen kutakin ja ne drinksut jäivät eteemme väljähtymään. Hiukan olis tehnyt mieli juoda ne loppuun...

  VastaaPoista
 9. Kauniita kuvia - kylläpä olisi sopinut tuo drinsku meidän Halloween pirskeisiin!

  VastaaPoista
 10. Ejkä ensi vuonna nämä ehtivät? Mitäs nyt söitte ja joitte?

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin