torstai 11. lokakuuta 2012

Suusta suuhun

Ruokapöydässä Jukka totesi että tämä vie kielen mennessään. Kirjaimellisesti. Pannulla köllii karitsan sydämiä ja saman elikon kieliä. Maku- ja värilisänä on pekonia, pinaattia ja kurpitsaa. Hy-vää!

Saimme eilen ovellemme toimitettuna karitsojen teurastuksen jäljiltä kieliä, sydämiä, munuaisia ja muutaman maksan. Normaalisti nämä menevät kuulemma koiran ruuaksi. Meiltä onneksi tiedusteltiin ennen koirankippoon kumoamista, kelpaisivatko sisäelimet ja kielet ihmisruuaksikin. Ja toki kelpaavat, hyvinkin!

Nyt tietysti voi harmitella sitä, miten perinjuurin väärin teemme kun viemme haukkujen herkkupalat. Ja villikasvi-innostuksella rohmuamme myös metsäeläintenkin appeet. Voi voi. Nam!
Tämä ruoka on periaatteessa pikaruokaa, kun ensin on vain keittänyt kieliä ja sydämiä noin neljä tuntia mausteliemessä. Keitimme suuremman setin ja pakastimme osan.

Lopputulemasta lapset ronkkivat lihoja ja pekonipaloja, meille aikuisille maistui kokonaisuus. Oikein hyvää, halpaa ja helppoa, suosittelemme!

KARITSAA PANNULLA 
neljälle

2 sydäntä
8 kieltä

keitinliemi
varsiselleriä
2 porkkanaa
1 sipulia
1 valkosipulinkynsi
10 valkopippuria
suolaa

Laita sydämet, kielet ja liemitarpeet kattilaan. Peitä vedellä. Kiehauta ja keitä neljä tuntia. 
Säästä keitinvesi, joka on nyt siis maistuvaa lihalientä. Nosta kielet pois ja kuori ne hieman jäähtyneenä. Pakasta kielistä ne jota et käytä ja myös osa liemestä. Ala sitten valmistaa paistosta. Jos teet paistoksen vasta seuraavan päivänä, laita tarvitsemasi liemi ja elimet jääkaappiin. 

paistos
2 sydäntä ja 3 kieltä valmiiksi keitettynä, kielet kuorittuna
3 rkl voita

6 salottisipulia
150 g luomupekonia
400 g myskikurpitsaa
2 dl lihalientä eli elinten keitinvettä
kourallinen tuoretimjamioksia
150 g tuorepinaattia
mustapippuria
suolaa

Kuori ja puolita sipulit. Pilko pekoni. Kuori ja pilko kurpitsa. Paloittele myös kielet ja sydämet. 
Nakkaa paistinpannulle voita ja sulata. Lisää salottisipulit. Paista hetki. Lisää pekonipalat. Lisää myös paloitellut kielet ja sydämet sekä kurpitsapalat. Paista muutama minuutti. Lisää joukkoon liemi ja tuoreita timjaminoksia. Anna hautua kannen alla kunnes suurin osa liemestä on haihtunut ja kurpitsapalat pehmentyneet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi tuorepinaatti pinnalle ja hauduta vielä kannen alla pari minuuttia. Sekoita, tarkista maku suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile lämpimänä. 

4 kommenttia:

  1. Hyvä meininki! Sisäelimet sopivat hyvin syksy- ja talviruokiin.
    Karitsan maksaa tein joku aika sitten, kun kaupan hyllystä löysin.. Karitsan kieltä tai sydäntä en ole maistanut, enkä munuaisia. Muiden elikkojen kyllä..

    VastaaPoista
  2. Mä olen aika heikosti maksaihminen, mutta Jukka pitää niistä kovasti ja kehui karitsan maksan ihanaa silkkisyyttä.

    Ei mekään oltu maistettu ennen karitsan kieltä, muiden eläinten kyllä. Tästä puuttui siankielen selkeä kinkkuisuus (kappas vaan!) ja rakenne oli pehmeämpi kuin naudan kielessä.

    Sydämiin en osaa kauheasti eroa sanoa, paitsi että karitsan sydän oli roimasti suurempi kuin kanan ;).

    VastaaPoista
  3. No jee. Itse en ole koskaan erityisemmin pitänyt sisäelinruuista, vaikka joka syksy sellaista perheelle teenkin. Viime syksynä saatiin kuitenkin tuttavalta luomulampaan maksaa, ja paistoin sen roseeksi pannulla, tarjosin kera sipulin ja hennon suolauksen, ja se vei meikäläisenkin kielen mennessään. Saisinpa lisää! Samaa voisin toivoa muistakin sisäelimistä: nehän ovat maailmalla suurtakin herkkua. Eli ennakkoluulot pois ja laillanne herkuttelemaan!

    VastaaPoista
  4. Nämä meidän ostamat lampaan elimet eivät ole luomuleimaisia, mutta täyttävät aika hyvin kriteerit. Ovat mm. laiduntaneet melkein koko elämänsä ulkona.

    Sisäelimiä pitäisi kyllä osata hyödyntää paremmin - sitä mekin tässä opettelemme.

    Merituuli Jukan tunnuksilla

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin