tiistai 9. joulukuuta 2014

Aprikoosinen lammaspata

Lammas on perheellemme tosi mieluinen liha. Se on myös ainoa liha, jonka myötä olemme päätyneet niin kaameaan lopputulokseen ettei lihaa pystynyt edes syömään. Kokeilussa oli jokin uusi resepti ja vieraita pöydän äärellä, tietysti. Onneksi olivat tuttuja vieraita. Monen vuoden takainen episodi on yhä mielessä, mutta lukuisat onnistuneet lammasruuat ovat valaneet syvän uskon lampaan herkullisuudesta. Ompa muutaman kerran saatu kehujakin "vaikken yleensä tykkää lampaasta" ja äitini peräti käännytettiin lammastykkääjäksi

Taas kerran vieraita saadessa kölpättiin pari pitkään muhitettavaa lammaspalaa pakkasesta ja käärittiin hihat. Lopputulos oli oikein mainio!

Tämä resepti on Nigel Slaterin käsialaa, joskin suurustimme kastikkeen.

LAMMASPATA APRIKOOSILLA

1,5 kg karitsan niskaa
vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
3 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
1 tl kuminansiemeniä
2 tl jauhettua korianteria
½ tl kuivattua chiliä
2 valkosipulin kynttä
3 cm tuoretta inkivääriä
1 sitruunan kuori nauhoina
kanelitanko
250g kuivattuja aprikooseja
750 ml vettä
2 rkl perunajauhoa suurustukseen
2 rkl minttua koristeluun

Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen. Ripottele lihojen pintaan suolaa ja pippuria. Pyörittele sen jälkeen lihapalat jauhoissa. Ruskista lihoja hetki oliiviöljyssä pannulla. Nosta lihat uunivuokaan tai pataan. 
Puhdista pannu ja laita lisää oliiviöljyä. Paista sipuleita muutama minuutti tai kunnes ovat pehmenneet. Lisää pannuun kumina, korianteri ja chili. Silppua valkosipuli sekä inkivääri ja lisää ne pannuun. Lisää vielä kanelitanko, puolet sitruunankuorinauhoista ja aprikoosit. Jätä puolet sitruunan kuorista koristeluun. Lisää vielä vesi pannuun. Kun kastike on lämmennyt kiehumispisteeseen, kaada seos uunivuokaan lihojen päälle.
Peitä pata kannella tai foliolla. Anna padan hautua uunissa noin neljä tuntia. Jos sinulla on kiire, voit kypsentää pataa 160 asteessa noin puolitoista tuntia. Me pidämme pidemmästä haudutusajasta. Tarkista kastikkeen maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Nosta lihat padasta ja kaada paistoliemi paistinpannuun. Sekoita perunajauhot noin puoleen desiin kylmää vettä. Kaada vesijauhoseos kastikkeeseen. Kiehuta hetki jotta kastike saostuu. Lisää pannuun loput ainekset uunipadasta. 
Kastikkeen saostuessa, irrota lihat luista leikkuulaudan päällä. Laita lihat tarjoiluvadille ja kaada kastike lihojen päälle. Koristele lopuksi sitruunakuorinauhoilla ja hienonnetulla mintulla.

Tarjoa esimerkiksi granaattiomenoidun kuskusin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Oi miten ihanalta tämä kuulostaa! Yhdessä vaiheessa meillä syötiin kovastikin lammasta, mutta jotenkin se on nyt jäänyt.. Pitäisi jostain hankkia vaikka puolikas tyyppi pakkaseen niin olispahan taas :)

    VastaaPoista
  2. Puolikas kerrallaan meilläkin eletään, maukkaasti!

    VastaaPoista
  3. Hei Merituuli. Jokunen viikko sitten luin jostain että folio ja metalli yhdessä muodostavat jonkin sellaisen yhteyden, josta on vaarana tulla alumiinia ruokaan. En kuullut ihan koko juttua, mutta se jäi vaivaamaan minua. En siis tiedä, onko asia tottakaan... Sinä sanot monissa ohjeissa että folio laitetaan päälle, joten ajattelin että ehkä olet selvittänyt sitä. Ystävällisin terveisin ja kiitos mukavasta blogistanne!

    VastaaPoista
  4. Hei Anonyymi, vastaan Merituulin puolesta. Meillä ei ollut tästä tietoa. Eviran sivuilta löytyy Usein kysyttyä -palstalta seuraavaa: "Voiko alumiinifoliosta irrota ruokaan alumiinia? – Vain silloin, jos alumiinifoliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruokaan ja folioon tulee reikiä. Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla ei synnytä sähköparia." Käytännössä meillä on usein emaloitu pata käytössä. Toisaalta pelkän valurautaisen padan kanssa emme ole koskaan kiinnittäneet huomiota että folioon olisi tullut reikiä. Suosittelisin käyttämään maalaisjärkeä, sillä kaikkiin riskeihin ei voi aina varautua ja uskoisin että yksittäistapauksina tällaiset riskit ovat aika pieniä. Kiitokset tästä asiasta, opimme samalla itsekin :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin