keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Lumon matkassa joulumarkkinoilla

 
Viime lauantaina bussiretkeilin Blogirinkiporukalla pitkin Länsi-Uudenmaan joulumarkkinoita Lumo Matkailun mukana. Kohteinamme olivat Lohjan Menneen Ajan markkinat, Fiskars ja Tammisaari. Aikataulu oli tosi napakka, joten palasin vielä seuraavana päivänä perheen kanssa Lohjalle fiilistelemään joulumarkkinoita. 
  
Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat järjestettiin jo 20. kerran. Myyntikojut pitää Lohjalla koristella vanhahtavasti ja moni oli tähän pystynytkin. Myyntitarjonta yli 200:ssa kojussa oli ilahduttavan laaja. Tarjolla oli perinteisten pärekorien lisäksi myös muitakin käsitöitä, astioita, leluja, herkkuja, sepän töitä, havupalloja, leivonnaisia ja vaikka mitä.

Meille markkinoilta jäi käteen Sarven saunapalvin karitsapalvia, Villiyrttipuodin mesiangervosiirappia ja kuusenkerkkähyytelöä sekä lapsuudenkotomaisemien Lokalahden Nuottaleipää. Ostimme myös lahjoja joista vielä tässä vaiheessa ei voi hiiskahtaakaan. 
 
Paikanpäällä nautimme perheen kanssa oikein hyvää ja lihaisaa villisikakeittoa Chiliveikoilta. Heidän kojullaan seurasimme myös  mielenkiintoista chilinsyöntikilpailua. Osallistujamiehet napsivat habaneroja ja thaichilejä napaansa melkein kuin sipsejä. Kahdennentoista chilin kohdalla kaksi parasta chilisyöppöä päättivät tasapelistä silmät punoittaen.
Maistoimme eräältä kojulta myös luonteikasta riistagrilliä, johon oli jauhettu hirven-, peuran- ja sianlihaa. Lapset herkuttelivat hodarilla, makkaralla, joulutortuilla ja muurikkaletuilla. Tarjolla olisi ollut myös esimerkiksi tiristettyjä muikkuja ja loimulohta. 

  
Paitsi myytävää ja syötävää, markkinoihin liittyy myös erilaista ohjelmaa. Me kävimme perheen kesken katsomassa ilmaista nukketeatteria Laurentius-salissa. 
  

  
Hurmaannuimme täysin Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinoista. Kaunis esillepano ja runsas tarjonta loivat hienot puitteet joulumarkkinoille. Suuntaamme näille markkinoille varmasti ensi vuonnakin!
Lohjalta matkamme jatkui Fiskarsiin, joka on tuttu minulle ennestään kesä- ja syysasussaan. Pidin talviFiskarsista ehkä vielä enemmän. Meille kerrottiinkin että Fiskars on lumonnut monet turistit rauhallisella joulutunnelmallaan, josta puuttuu hössötys. Pystyn kuvittelemaan leppoisat kävelyt pitkin Fiskarsin ruukkia, jotka sopisi ylevöittää vaikkapa piipahduksella Petris chocolate roomiin tai lahjaostoksille lukuisiin käsityöläispuoteihin. 
Me nautimme puurolounaan Fiskars Wärdhusissa. Kaikki kehuivat puuroa oikein maittavaksi. Nolottaa tunnustaa, mutta tämä on toinen niistä ruuista joita en kertakaikkiaan saa kurkustani alas. Toinen on pinaattikeitto. Puuron lisäksi meille tarjottiin onneksi myös oikein maistuvia kinkkuleipiä, joita otinkin useamman. Wärdhusin menu näytti oikein houkuttelevalta!
  

Viimeinen bussipysähdyksemme tapahtui Tammisaaressa. Joulumarkkinoista ei täällä jäänyt paljon kerrottavaa, sillä ne olivat kovasti sekavat. Ostin ainoastaan Ruukkikylän herkkujen chili-inkivääripirskotetta, joka on osoittautunut oivalliseksi salaatin kanssa ja avokado-lohileipien maustajaksi. 
Tammisaaressa on tullut piipahdettua aiemminkin, mutta silloin en ymmärtänyt lähteä torilta oikeaan suuntaan. Kirkolle päin suunnatessa löytyy meinaten ihanan tunnelmallisia kujia vanhoine puutaloineen. Erityistä viehästystä Tammisaaren vanhaan osaan tuo ruutukaavan puuttuminen. Keskeltä puutalokauneutta löytyi persoonallinen Cafe Gamla Stan. Nautimme siellä kakkukahvit jutustelun lomassa. Kesätiistaisin kahvilan omenapuisella pihalla esiintyy trubaduureja, mikä lie erityisen tunnelmallista. Näin talviaikaan kahvila on auki vain joulukuussa. Baakkelsien lisäksi Cafe Gamla Stanista voi ostaa vaikkapa hilloja lahjaksi. 

Kierros oli todella mainio tapa viettää joulunaluslauantai. Ensi vuonna voisi aivan hyvin toteuttaa moisen vaikka ominpäin sisällyttäen siihen vaikkapa ruokailun Mustion Linnankrouvissa ja yöpymisen Fiskarsissa. Sepä olisikin muuten ihanan rento tapa laskeutua jouluun.  4 kommenttia:

 1. Harmi kun et sitten sunnuntaina tullut Hankoon asti. Mutta ohjelma vaikuttaa aika samanlaiselta molempina päivinä...miksiköhän?

  VastaaPoista
 2. Lauantain LUMO-matka keskittyi joulumarkkinoihin, sunnuntai ruokaan ja syömiseen. En ollut sunnuntaisella retkellä mukana lainkaan, vaan kävin Lohjan joulumarkkinoilla omin päin perheen kanssa. Sunnuntaista voi lukea vaikka hannan soppa-nimisestä blogista. Kohteet olivat erit, paitsi Fiskarsin Wärdhusin kohdalla. Sielläkin tarjonta oli eri, sillä meille tarjottiin riisipuuroa ja sunnuntaisille reissaajille tarjottiin herefordia.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kivasta bloggauksesta!
  Jos Ruukkikylän herkkujen tuotteet kiinnostavat niin tässä linkki Härkätallin (vanha kivinavetta Billnäsissä, jossa Sami valmistaa tuotteet) FB-sivuille. https://www.facebook.com/Billnasinharkatalli
  Mukavaa joulunodotusta!

  VastaaPoista
 4. Mukavaa joulunodotusta sinullekin Saara!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin