torstai 25. joulukuuta 2014

Kylmäsavusilakkatahna on kunkku

Kylmäsavusilakka on ylihyvää. Siinä on mahtavan intensiivinen maku. Vaikea saatavuus tekee siitä erityisherkun. Nummelan torilta saa kylmäsavusilakkaa sen sesonkina vakumoituna, mutta muuten en ole itse herkkuun törmännyt. Meidän ehtiessä tänä vuonna torille kylmäsavusilakat olivat jo loppuneet, joten haaveilemamme rullat jäivät toiseen kertaan. Pakkasesta löytyneen nöttösen avulla saimme kuitenkin tämän kalan makua joulupöydän alkupaloihin. Siitä pätkähti heti ihan kunkkujuttu. 

Yksinkertainen tahna meinasi mennä plörinäksi valmistellessa. Jukan lisättyä ranskankermaa kalan sekaan tuloksena oli vetelä, joskin hyvänmakuinen seos. (Hetken tunnelma oli epäjoulumaisesti pikkuisen kireä.) Pienen tuumailun jälkeen pistimme koko hoidon siivilään, jolloin lopputuloksena olikin kaksi ihan huippujuttua; tömäkkä tahna, ja neste joka maistui hyvin kalaisalta. Nesteen pakastimme haaveissa sekauttaa se jolloinkin pastan joukkoon tai ylevöittää sillä perunapyre. Olen meinaten maistanut kylmäsavuhauella maustettua perunapyrettä ravintola Nokassa ja se oli ihan mahtavaa. 

Arlan täyteläinen ranskankerma sopii meidän keittiöömme hirmuisen hyvin. Laktoositon créme fraîche on runsasrasvainen ja ainesosaluetteloltaan napakan lyhyt: kermaa ja hapatetta. 

Jos et löydä mistään kylmäsavusikaloita, älä vaivu epätoivoon. Kokeile tahnaa lämminsavusilakoilla. Sekin toiminee, vaikka ei ihan samanmoisesti. 

KYLMÄSAVUSILAKKATAHNA 
noin 1,5 dl

150 g savusilakkaa
40 g etikkakurkkua
100 g Arla keittiö Crème Fraîche täyteläinen 34%

koristeluun:
punasipulia
ruohosipulia
näkkäriä

Silppua silakat, etikkakurkut, punasipuli ja ruohosipuli pikkaraiseksi silpuksi.
Sekoita keskenään silakat, etikkakurkut ja ranskankerma. Laita siivilään valumaan, jotta saat toivotun tömäkkää tahnaa. Säilytä neste tulevia kokkailuja vartem, esim. pastaa tai perunapyrettä varten.
Lusikoi tahnaa näkkärin päälle ja koristele puna- ja ruohosipulisilpulla.
Napsi napaan ilolla!

***
Yhteistyössä ARLA 

4 kommenttia:

 1. Kylmäsavusilakka onkin ihan uus juttu!
  Mutta lähtökohtaisesti _ihan kaiken_ kylmäsavustetun ystävänä voisin kuvitella olevan aika herkkua :)

  VastaaPoista
 2. Kylmäsavusilakka kuulostaa kyllä sellaiselta,jota haluaisin maistaa.Saakohan sitä kesällä....

  VastaaPoista
 3. Elisa: Kyllä on. Kokeile ihmeessä kun kohille sattuu!

  Jael: En ole nyt varma saako kesällä, mutta Stockalta voi tietty tiedustella. Johanna just kertoi facen puolella että sieltäkin kylmäsavusilakkaa saa.

  VastaaPoista
 4. Helsingin keskustan Herkusta löytyy kylmäsavusilakaa (ja yleensä myös ks-siikaa ja -haukeakin). :)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin