tiistai 30. joulukuuta 2014

Joulumenu 2014 - pääjehuna ankka

Olemme ottaneet tavaksi joka vuosi julkistaa joulumenumme blogiinkin. On hauska itsekin seurata miten menu muuttuu joka vuosi. Täältä löytyvät ne edellisvuosien menut: 

Tähän jouluun oman mausteensa toi uunin termostaatin rikkoontuminen (täysillä tai ei mitään!) sekä luotto-objektiivinen kertakaikkinen kieltäytyminen yhteistyöstä, lopullisesti. Ilmankin pärjäsimme ihan hyvin. Vaikka kaikilla tursuaa joulu jo varmaan korvistakin ulos, uskallamme kaiken uhalla julkaista tämän vuoden jouluruokamme. 

alkuun
kylmäsavusilakkatahna näkkärillä
kylmäsavulohi ja kuusenkerkkähyytelö
siideriset silakat omenan ja mädin kanssa ruisleivällä
jallukatkaravut
granaattiomenaa
 
väliin 
pääruuaksi
lanttulaatikko
paahdetut ruusukaalit 
granaatinomenaa
Jälkiruokajuustoiksi ostimme Hakaniemen Hallin Lentävästä lehmästä oikein luonteikkaita juustoja. VSOP gouda oli oma suosikkini. Jukka piti odotetusti eniten espanjalaisesta pastöroimattomasta lampaanmaitojuustosta, idiazapalista. Kolmas oli sekin ihana Vacherin Fribourgeois. Keralle ostettu balsamiviinietikkainen viikunahillo ei hurmannut meitä. 
Makeina jälkiruokina toimivat Petri´s chocolate roomin konvehdit ja pähkinäiset karkit.

Mikä sitten onnistui?

Kuten aiemmin kerroimme, kylmäsavusilakkatahna taisi viedä voittopotin alkupalojen makumestarina. Piparinen lohipastrami oli kaikessa simppeliydessään myös tosi hyvää ja erilaista. Siitä on resepti tulossa myöhemmin. Portviiniin upotettu sillikin maistui hyvin ja toimi hienosti yhteen granaattiomenan kanssa. Sen sijaan jallumarinoidut katkaravut jäivät ihan turhan vaisuiksi. 
  
Kuusenkerkkähyytelö oli mainio pari kylmäsavulohen kanssa. Yhytimme joukkoon vielä pari rosepippuria koristeeksi, mutta yllättäen pimpulat myös ryhdistivät makua. Huono puoli hyytelössä oli että se tahtoi liukastella alas kalan pinnalta. 
Siiderimarinoitetut silakat kumppaneineen ovat Mannerströmin käsialaa hänen tosi hyvästä silli & silakka-kirjastaan. Kokonaisuudessa oli potentiaalia, varsinkin pannulla paahdetun joululimpun rapsakoittaessa pehmeyttä. Silakoiden maku jäi kuitenkin turhan hailakaksi. 

Blogikamuilta hankittu ankka onnistui todella hyvin, lapsetkin kiittelivät makua. Granaattiomenat olivat hyvä pari ankalle. Tähänkin tulossa ohjetta myöhemmin. Perunalaatikko nyt taipuu Jukan hyppysissä aina herkuksi. Lanttulaatikko hankittiin viime vuoden tapaan taas torilta, mutta nyt laatu prakasi pahasti. Rakenne oli vetinen, muttei pehmeä vaan hituinen. 

Kokonaisuudessaan olimme oikein tyytyväisiä joulupöytämme. Ankka oli joulupöydässä uusi juttu, mutta voisi hyvin ilmestyä iloksemme myös ensi vuonna. Sen maku käy mielestämme hyvin yhteen esimerkiksi perunalaatikon kanssa. Mitoitus onnistui myös hyvin, sillä kahden aterioinnin jälkeen kaikki oli syöty. 

2 kommenttia:

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin