perjantai 14. elokuuta 2015

Vietnamin Ho Chi Minh City eli Saigon lasten kanssa

Vietnamin talouden keskus Ho Chi Minh City on loistava paikka kaupunkilomailla myös lasten kanssa. Kaupunki on täynnä kiinnostavaa kuhinaa. Takseilla on turvallista ja yltiöhalpaa kulkea, kunhan muistaa käyttää kahta luotettua yhtiötä, jotka ovat Mai Linh ja Vinasun.

Olemme olleet kaupungissa puolentoistavuoden sisään kaksi kertaa muksujen kanssa, viettäen kaupungissa aikaa yhteensä reilu pari viikkoa. Nuorimmillaan tyttäremme on ollut esikouluikäinen. Tämän lisäksi olemme tehneet yhden reissun myös kahdestaan aikuisten kesken. 

Tässä meidän parhaat tärppimme lasten kanssa touhuamiseen Ho Chi Minh Cityssä, joskin suurinosa käy tietysti myös aikuistenkin keskinäiseen lomaan. Jos sinulla on muita hyviä vinkkejä kaupunkiin, otamme ne mieluusti vastaan. Rakastamme tuota elävää kaupunkia ihan hurjasti ja tulemme varmasti palaamaan sinne taas.
Vesipuisto on kivaa ajanvietettä hikisen kuumana päivänä. District ykköseltä hieman sivussa oleva puisto on kohtuullisen taksimatkan päässä maksaen vain kuutisen euroa suunta. Puistossa on erilaisia liukumäkiä pääasiassa yli 140 cm pitkille lapsille. Lisäksi on pienempien lasten vesipeuhu norsuliukumäkineen, allas jossa tulee aika ajoin aaltoja ja suuri poreamme. Meidän perheen suosikki oli kahdestaan kumiveneellä kourua pitkin laskettu vesiliuku. Omien eväiden vieminen alueelle on kielletty, mutta melkein joka perheellä oli valtavat kapsäkit mukana hedelmiä ja muita ruokia. Niin ikään kiellettyjen listalla olevia kaasukeittimiä, räjähteitä tai epäsiveitä uikkareita (esim. valkoisia) ei kuitenkaan näkynyt lainkaan. Porukkaa oli valtavasti, mutta sekaan mahtui hyvin!

***
  
Zoo on ihan kiva kertakohteena. Minulle parasta antia oli nähdä paikallisten viettävän päivää puistossa riippumattoineen ja piknik-touhuineen. Lapset ilahtuivat luonnollisesti eniten kirahveista, norsuista, karhuista ja apinoista. Eläinten lisäksi puistossa oli tivolimaisia laitteita pikkulapsille. Eläinten olot vietnamilaisessa eläintarhassa ovat aika ankeat ja varsinkin norsujen kohtalo otti minua sydämestä.

***
KATTOTERASSIT
Kattoterasseilta on usein upeat näkymät kaupunkiin. Happy Hourin aikaan (monesti klo 17-20, mutta tarkista terassikohtaisesti) on yleensä rauhallista ja lapsiystävällistä vierailla terasseilla eikä pukukoodikaan ole niin jyrkkää. Parhaat yleisnäkymät vilkkaaseen kaupunkimaisemaan ovat ABtowerin Chill Sky Barista tai kuumailmapallolla koristellusta Air360 Sky Barista. Ben Than Marketin vilkasta liikenneympyrää on hyvä katsastaa vaikkapa OMG:n terassilta. Aikuisten siemaillessa ihanan yrttisiä ja hedelmäisiä coctaileja voivat lapset valita listalta monesti smoothieita, alkoholittomia mocktaileja, pirtelöitä, mehuja tai limsoja.

***
Vesinukketeatteri oli meille kaikille mieleenpainuva esitys. Perinteikkäät vietnamilaiset soittimet ja laulanta antoivat hienon lisän lohikäärmeitä ja keijujakin sisältäneelle tarinalle. Nuket liikkuivat vedessä piilossa olevien liikuttajien toimesta. Emme vieläkään ymmärrä miten kokonaisuus voi toimia sotkeutumatta. Liput on varattava ehdottomasti etukäteen.

***
Akrobaattinen tanssiakin sisältävä show, joka puhetta sisältämättömänä sopii kaikille. Esitys kertoo Vietnamin historiasta tähän päivään asti lennokkaan rytmikkäällä, humoristisellakin tavalla. Tanssijat pystyvät aivan uskomatttomiin suorituksiin, joita lapsemmekin ällistelivät suu auki. Minimalistinen lavastus ja sen kekseliäs käyttö ilahduttaa. 

***
PUISTOT
Kaupunkilaiset kokoontuvat puistoihin iltaisin. On hauska seurata paikallisia kävelemässä, pelaamassa, voimistelemassa ja tanssimassa. Le Van Tam puistossa voi nähdä kaikkea tätä, mutta myös breikkaajia, rullaluistelijoita ja lihaksikkaita nuoria miehiä yläosattomissa voimatreenailemassa. Tässä puistossa oli myös pikkulapsille tivolilaitteita. Halukkaat saavat minimaalista maksua vastaan (40 c) ostaa kipsipatsaan ja lainata hetken maalitarvikkeita. Tyttäremme teki itselleen näin värikkään tuliaisen.
  
Monissa puitoissa on myös lasten leikkipuisto kiipeilytelineineen ja keinuineen. Yksi kivoista leikkipuistoista on esimerkiksi Cultural Park patsaineen keskustassa.
***
  
RAVINTOLAT JA RUOKAPAIKAT
Kaikkiin ravintoloihin voi mennä aivan hyvin lasten kanssa, ainakin alkuillasta kuten me teimme. Olemme syöneet reissujen aikana paljon niin katukojuilla kuin ravintoloissakin, emmekä saaneet kertaakaan vatsaamme sekaisin.  Lastemme erityissuosikki on katukeittiömäinen SUSU, jossa kanan koivet tai siivet tarjoillaan rikotun punaisen riisin kanssa. Kana kypsennetään öljysuihkussa, mikä tekee kanan nahasta erityisen hyvän ja rapsakan.

Jäätelöpaikoista lasten lempipaikaksi nousi Moon & Sun, jossa tarjotaan perheen äidin omatekemiä jäätelöitä perheen terassilla, pienen kujan varrella.
Katuruokapaikkana kannattaa kokeilla ehdottomasti ainakin Turtle Lake:n ympyrää. Tarjonta on monipuolinen ja paikka tunnelmallinen, varsinkin kun kertoo muksuille että lammen alla on tarun mukaan lohikäärmeen häntä.
***
MOPOKIERROS
Viimevuotiseen tapaan halusimme nytkin katumopokierrokselle Back of the Bike Tourin kanssa. Lapsillemme mopokyyti oli ensimmäinen laatuaan ja heitä homma hiukan jännittikin. Jo ensimmäisen siirtymän jälkeen muksut olivat kuitenkin innostuneita mopoajelusta pitkin pimenevää Ho Chi Minh Cityä. Maistelimme viidellä eri kojulla paikallisia katuruokaherkkuja, joista löytyi syötävää myös muksuillemme.
***
KAUNEUDENHOITO
Kauneudenhoitopalvelut ovat Vietnamissa todella edullisia, alkaen esimerkiksi alle 2 euron kynsienhoidolla. Kävimme tulevan tokaluokkalaisen tytsyn kanssa hemmotteluhoidossa ottamassa manikyyrin ja pedikyyrin. Minä kävin muksujen kanssa myös parturissa ja kampaajalla La Beautessa, jossa meidän kolmen leikkaus pesun ja kuivauksen kanssa maksoi noin 20 euroa yhteensä. Ei siis mikään ihan halpa paikka Vietnamissa, mutta oikein hyvä sellainen.
***
VIIKONLOPPUREISSU VUNG TAUHUN HYDROFOIL-ALUKSELLA
Meistä viikonloppu rantakaupungissa oli mainiota vaihtelua. Lue lisää täältä ja täältä.


  
***
Sotamuseoon en menisi lasten kanssa. Jokainen toki tekee päätöksen oman muksunsa tuntien, mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan ensin itse koko museoon ennen kuin vie sinne lapsia. Varsinkin kakkoskerros sisältää hyvin rankkoja kuvia ja kerrontaa. Itse en pystynyt edes kiertämään koko museota vaan lähdin itku kurkussa ulos kesken kaiken.
Sotamuseon pihalla on panssarivaunuja ja lentokoneita, joiden tutkailu kuuluu lipun hintaan.
Yllättävää kyllä, sotamuseon matkamuistomyymälässä on kattavin löytämäni englanninkielisten keittokirjojen valikoima. Kirjakaupat eivät pääse likikään.

Lisää Vietnamiin ja muihinkin matkoihin liittyviä juttuja löytyy blogimme MATKAT-välilehdeltä

4 kommenttia:

 1. Harvoin on tosiaan nähty niin vakavailmeistä yleisöä kuin Saigonin sotamuseossa. Paha mielihän siitä tosiaan tulee.

  Tarjoaisin vinkiksi mielenkiintoista ja sympaattista Women's Museumia! http://www.citypassguide.com/en/destination/ho-chi-minh-city/attractions/museums/womens-museum

  Kirjoitin paikasta blogiinikin, mutta museon antia oli vaikea avata kunnolla muuten kuin käsityöhistorian osalta. Mutta kuten sanoin, niin "Museo käsittelee esineistön, valokuvien ja tositarinoiden avulla naisen roolia niin käsityöläisenä, kotiäitinä, poliittisena toimijana, sotilaana kuin kansallissankarinakin." eli tutkittavaa riittää. Enemmän aikuisten kuin lasten juttu.

  http://www.rantapallo.fi/laurareissaa/2014/01/20/vietnam-vinkki-womens-museum/

  VastaaPoista
 2. Surku: Minun kokemustani kiristi vielä se, että samaan tahtiin kiertämässä oli amerikkalainen perhe, jonka miehet naureskelivat osoitellen kaikkea. Kiukku ja suru vuorottivat mielessäni.

  Kiitokset linkistäsi! Luinkin heti todella informatiivisen kirjoituksesi. Tuo museo ei ole tullut aiemmin vastaan missään.

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Juuri katseltiin lentoja Vietnamiin. Minne suosittelette matkaa? Löydettäis Köpiksestä mutta mikä on paras paikka Vietnamissa? Ja etukäteenkö hotellit vaiko paikanpäällä? Entä ruoka?
  Terkut Anne

  VastaaPoista
 4. Me ollaan oltu vain Ho Chi Minh Cityssä, Vung Taussa ja Phan Thietissa sekä Mui Nessa. Kahta ekaa suosittelisin aika estottomasti, kaksi vikaa on aika lailla venäläisten kanaria.
  Me ollaan otettu hotellit etukäteen, mutta sekin riippuu milloin menette, mitä haluatte ja kuinka ronkeleita olette.
  Ruoan suhteen kaikki paikallinen. Katsoppa tuolta blogimme Matkat-välilehdeltä olisiko siellä vinkkiä. Ainakin ruokaa koskien on paljon postauksia. http://sillasipuli.blogspot.fi/p/blog-page.html

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin