lauantai 9. huhtikuuta 2016

Chả Cá - kuha marinoitu vietnamilaisittain jogurtilla ja tillillä

Jotenkin kumma ajatus marinoida kala tillillä ja jogurtilla ja kutsua sitä vietnamilaiseksi. Toki loput mausteet tekivät asiaa tuon maan suuntaan, mutta ajatus vei ensin ihan muille raiteille. Jo tästäkin syystä ohje alkoi kutkuttamaan ja se päätyi kokeiluun. 
Ohje on Pauline Nguyen kauniista kirjasta "Secrets of the red lantern", jonka ostin viime Vietnamin reissulla sotamuseon kaupasta. Luit oikein. Se on toistaiseksi paras löytämäni englanninkielisten keittokirjojen kauppa Ho Chi Minh Cityssä. 
Kirjassa kerrotaan että Vietnamissa tämä kala paistettaisiin ruokapöydässä pienellä pannulla hiiligrillin päällä. Me yksinkertaistimme hommaa paistamalla marinoidut  kalapalat ihan vaan paistinpannulla liedellä. 

Pidimme mausta koko perhe! Jogurtti toi kokonaisuuteen pehmeyttä, jota kurkuma ja kalakastike veivät aasialaiseen suuntaan. Maussa oli samaan aikaan täyteläisyyttä ja raikkautta, tuttua ja uutta. Tätä teemme ehdottomasti toistekin!

Koska kirja on Australiaperäinen, ruokalusikka ohjeissa on vetoisuudeltaan 20 ml. Olen kääntänyt tässä ohjeistettuun ruokalusikan tarkoittamaan meikäläisittäin käytettyä 15 ml mittaa. Siksi jotkin mitat näyttävät hassuilta. Meillä ei ollut pavunituja, joten merkitsin ne ohjeeseen sulkuihin.

Chả Cá 

kuudelle

1 kg vaaleaa kalaa fileenä (esim. kuhaa tai siikaa)
8 kevätsipulia
4 valkosipulinkynttä
1,3 rkl kurkumaa
2 tl curryjauhetta
2,5 rkl ruuanlaittojogurttia
1,25 dl kalakastiketta
4 rkl sokeria
4 rkl öljyä
nippu tilliä
2,5 dl kalalientä
1 sitruuna
(pavunituja)
tarjoiluun nuudelia

Leikkaa kalafileet suupaloiksi. Laita kulhoon.
Leikkaa kevätsipulista valkoiset osat ja säilytä vihreät osat. Laita valkoiset osat ja kuoritut valkosipulinkynnet mortteliin ja murskaa tahnaksi. Lisää tahna kalapalojen sekaan. Lisää joukkoon myös kurkuma, curry, jugurtti, kalakastike, sokeri, 2 rkl öljyä ja kolmasosa tillistä hyvin silputtuna. Sekoita hyvin. Peitä ja laita marinoitumaan jääkaappiin vähintään tunniksi.
Keitä nuudelit kiehuvassa vedessä. Valuta siivilässä kylmän veden alla ja laita sivuun.
Pilko puolet kevätsipulin varsista.
Lämmitä pannulla loput 2 rkl öljystä. Paista marinoituja kalapaloja toiselta puolelta puoli minuuttia. Käännä kalapalat, lisää kalaliemi ja kypsennä kalat kypsiksi noin 5 minuuttia. Ota pois liedeltä ja purista sekaan sitruuna.
Sekoita keskenään (idut), kevätsipulinvarret, jäljellejäänyt tilli ja nuudelit. Laita kulhoon. Lusikoi päälle kalat kastikkeineen.

7 kommenttia:

  1. Se sotiamuseo oli ihan paras kirjakauppa, mekin ostettiin sieltä keittokirjat! Ohje vaikuttaa herkulta!

    VastaaPoista
  2. Nam, ihanan herkullisen näköinen annos. Ehdottomasti kokeiluun.

    VastaaPoista
  3. Merja: Jotenkin hämmentävä paikka ostaa keittokirjoja, mutta mekin ostettu jo useampi. Tämä kappale oli osaltaan alle- tai yliviivattu, en tiedä miksi. Silti ostin kun oli niin kiinnostava.

    Erika: No eikö! Kokeile ihmeessä!

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa tosi herkulliselta! Ohjeessa jäi vain mietityttämään kalakastikkeen määrä, tuleeko sitä tosiaan 1,25 DL?

    VastaaPoista
  5. Kyllä tulee anonyymi. Kalaakin on kuitenkin kilo. Ja herkku tämä on!

    VastaaPoista
  6. Olipa mainio ohje! Tuttuja makuja, mutta uudenlaisella tvistillä. Kyllä ne vietnamilaiset osaa :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin