torstai 14. heinäkuuta 2016

Hurjan maukas nuudelikeitto salaatilla

yhteistyössä Cosmopolitan salaatti
 
Ulkomailla kuljeskellessa yksi suurimmista nautinnoistamme on tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Meidän kohdallamme se tarkoittaa usein ihan kaikkea fiinistä ravintolaruokailusta katuruokakojuihin. Viimeisin matkamme Taiwaniin ei ollut mikään poikkeus tästä. Nautimme yhden illallisen Taiwanin parhaaksi tituleeratussa ravintolassa ja yhden jos toisenkin nightmarketeilla, joiden parasta osuutta meille ovat katuruokaa tarjoavat kärryt. 

Taiwania ei voi ohittaa maistamatta naudanlihalla rikastettua nuudelikeittoa, hong shao niu rou mian. Syvänmakuinen, tähtianiksella mielenkiintoistettu liemi tarjoillaan kulhosta yhdessä mureaksi kypsytettyjen lihapalojen, nuudeleiden, kevätsipulin, toisinaan itujen ja aina salaatin kanssa. Nuudeleita saattoi olla tarjolla eri paksuisia. Liemissä oli selkeitä eroja maun syvyyden ja tulisuuden suhteen. 
Reissumme parhaan beef noodle soupin saimme Dongfeng kadulla Banmuyan ravintolassa, jossa isot, mureat lihapalat ja veitsellä leikatut nuudelit, Dao Xiao Mian, tekivät keitosta hurjan hyvän. Minä otin keiton ohuilla nuudeleilla. 
Katukeittiössä, jossa kävimme useamman kerran Kaohsiungissa, nuudelikeitto tarjottiin murusiksi paistetuilla jauhelihapaloilla. Nuudeleiden seassa oli niin paljon paksuja ituja, että lapsemme vieroksuivat tätä keittoa. Oli hauska katsoa miten tarkkaan muksut osaavat jo käyttää syömäpuikkoja, kun erottelivat nuudeleita iduista. 

Keiton ainekset oli aina pilkottu valmiiksi. Toivotunlaiset nuudelit ja joskus myös idut pantiin reikäkauhaan, upotettiin hetkeksi kuumaan veteen ja nostettiin pienen tovin valuttaen jonka jälkeen nuudelit nakattiin tarjoilukulhoon. Sitten päälle laitettiin salaattia, lihaa ja mahdollisia maustekastikkeita. Lopuksi päälle kauhottiin lihaliemi. Pöydässä saattoi vielä lisätä maustekastikkeita tai vaikka chilitahnaa nuudelikeiton joukkoon. Keiton sattumien loputtua liemi tuli yleensä juotua kulhon reunalta. 
Kotiuduttamme halusin kokeilla katukeittiöviritteistä omaa versiota taiwanilaisesta nuudelikeitosta, oikoen ja lapsiystävällisesti maustaen. Kesällä on kiva saada nopeasti hyvää ruokaa eteensä, mutta mausta en toki halua tinkiä. Lihaliemen otin pakkasesta, jonne keittelemme niitä aina valmiiksi. Keittoa nautiskellessa Jukka tuumaili, että pääsimme hetkeksi takaisin Taiwanin kuumuuteen ja makurikkauteen. 

Taiwanissa kiittelin aina salaatin keventävää osuutta keitossa. Usein se oli paksoita, mutta saattoi olla jotain muutakin. Suomessa päädyin repimään keittoon Cosmopolitan salaattia, sillä se kestää kuuman liemen rusehtumatta, säilyttäen rapsakkuutensa. Nyt kesäkaudella Cosmopolitan on kotimaista tullen joko pälkäneeltä Rödingen tilalta tai haukivuorelta Vihannesyhtymä 3T:ltä. Rödingen tilan Cosmopolitanien kasvatukseen ei ole käytetty lainkaan kemiallisia torjunta-aineita, mikä tietysti ilahduttaa tällaista puhtaan ruuan ystävää. Tarkkasuu poikamme(kin) ihastui Cosmopolitanin makeahkoon, kitkeryysvapaaseen makuun kun teimme taannoin vietnamilaisia kääröjä.

NUUDELIKEITTO 
neljälle

liemi
1 l lihalientä
2 tähtianista
½ kanelitanko
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä kuorittuna ja paloiteltuna
kevätsipulin valkoinen osa pilkottuna
2 rkl shaoxing riisiviiniä tai sherryä
1 dl soijakastiketta
1 rkl (ruoko)sokeria
(chiliä)

liha
1 rkl oliiviöljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 rkl soijakastiketta

lisäksi
180 g eli 3 "levyä" pikanuudeleita
(paksuja ituja)
kevätsipulin vihreät varret pilkottuna
4-6 Cosmopolitan salaatin lehteä paloiksi revittynä
(chilikastiketta tai pilkottua tuoretta chiliä)

Laita lihaliemi kattilaan (tai keitä se kattilassa). Lisää joukkoon mainitut ainekset. Keitä muiden valmisteluiden ajan. 
Kuumenna paistinpannu. Laita pannulle öljyä. Paista jauhelihaa pannulla niin kauan, että se on pientä, murumaista. Mausta soijakastikkeella ja sekoita se joukkoon huolellisesti. 
Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Halutessasi voit laittaa idut mukaan nuudelien kypsennysastiaan. Valuta nuudelit (ja idut) siivilässä.
Laita sipulivarsisilppu ja salaatinlehtipalat esille. 
Halutessasi voit siivilöidä lihaliemen. 
Kokoa nuudelikeitto kulhoihin laittamalla ensin nuudelia, sitten salaattia, kevätsipulinvarsia ja lihamuruja. Kauho päälle lientä. 
Pöytään voit laittaa tarjolle chilikastiketta tai tuoretta chiliä. 
Cosmopolitanin sivuilla voit osallistua New Yorkin makumatkan arvontaan. Olisipa huikeaa päästä tallaamaan tuon suurkaupungin katuja ja maistamaan...ihan kaikkea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin