lauantai 16. heinäkuuta 2016

Karviaisella kypsennetty kuha

Minä tykkään kokkaamisesta täällä Jukan isän luona Savossa. Kala nostetaan järvestä, yrtit haetaan kasvihuoneesta ja myöhemmin syksyllä pihalta saa marjoja ja kasviksia. Viereisestä metsästä löytyy villiyrttejä, sieniä ja marjoja. Syödään täällä toki paljon kaupasta ostettuakin ruokaa. 

Nyt kun on sopivasti raakojen karviaisten sesonki, halusin ehdottomasti kokeilla sauvajyväsen ohjeistamaa todella mielenkiintoista ohjetta, jossa vaalealihainen kala kypsennetään karviaisen hapolla. Ceviche ja sitrushedelmillä kypsentäminen on tuttua, mutta karviaisen hapolla kypsentäminen ei ollut tullut mieleenkään. Papan pihalta löytyy onneksi karviaistakin. 

Miehet kävivät kalassa ja saivat uistimella kuhan. Me käytimme sen tähän ohjeeseen lapamatouhalla, vaikka riski liekin aika pieni. Kehotamme silti teitä käyttämään vaalealihaisia merikaloja. 
 
Karviaisten antama raikkaan hapokas maku oli todella hieno ja lipstikan suoma sävy sopi kokonaisuuteen hienosti. Lipstikan kanssa pitää olla varovainen, sillä se on tosi vahva mauste. Olin yllättynyt miten hienosti se kävi karviaisen ja kalan kanssa. Ennen olen mieltänyt lipstikan eniten kaali- ja keittomausteena, vaikka onhan sitä meillä jälkiruokaankin laitettu. Kiva kun tulee tällekin kasville lisäkäyttövinkkejä. 
Jukka ehdotti uutena ideana että kalathan voisi kääräistä krassin lehtiin. Muistuttelin ettei krassinlähtökääröidea tainnut ihan uusi meidän taloudessa olla. Nyt krassinlehtiin käärittiin kuhan lisäksi sokeriherneen palkoja. Vielä littanat palot toivat rouskuvaa suutuntumaa kääröihin ja jatkoivat mukavasti raikkaita makuja. 

KARVIAISELLA KYPSENNETTY KALA

pieni (meri)kuha tai muuta vaaleaa kalaa
(meri)suolaa
2 dl raakoja karviaismarjoja
pieni lehti lipstikkaa

Fileoi kala. Pilko se ohuiksi suupaloiksi. Laita tarjoiluastiaan. 
Ripsi päälle maltillisesti suolaa. 
Survo sauvasekoittimella karviaiset ja listikka rikki. Laita muhju siivilään ja valuta karviaisen mehu kalapalojen päälle muhjua painellen. Anna kypsyä vain muutama minuutti ja nauti. 

2 kommenttia:

  1. Loistava idea ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Kerrankin toivon, että anoppilasta löytyisi raakoja marjoja reissun aikana, kun yleensä aina keskitän kaiken toivoni kypsiin karviaisiin ja runsaisiin kantarellisaaliisiin. :)

    Testasin muuten sen leivänpaahdinmunakoison ja oli aika mainiota. Pitää seuraavalla kerralla paahtaa rohkeasti vielä vähän pidempään. Päälle sipaisin pizzakastikkeen jämiä (sitä keittämätöntä, johon teilläkin oli ohje), murustelin vuohenjuustoa ja kruunasin kirsikkatomaatin lohkoilla ja basilikalla. Toimi!

    VastaaPoista
  2. Cevicheen raakoja mansikoita ja tähän raakoja karviaisia...:D

    Kiva että munis toimi sinullakin. Meillä meni paahtaen 2-3 kierrosta, riippuen miten tarkkaan olin siivuttanut. Vuohenjuustoisuus kuulostaa myös herkulta!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin