keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Kuubalainen jälkiruoka: ihanat uunibanaanit

Suora käännös alkuperäisestä ohjeesta olisi ollut banaanilaatikko. Eipä tuo kerro juuri mitään tästä jälkiruuasta. Mutta se kertonee, kun kuvailen että siivutetut banaanit, voinokareet ja ruskea sokeri paahdettiin uunissa melkein kinuskiseksi. Lisämakeudesta huolehtivat rusinat ja pureskeltavasta suutuntumasta pekaanipähkinät. 
Suoraan sanoen en tiedä miten kuubalainen tämä ohje on. Löysin tämän sivustolta jonka otsikkona oli kuubalaiset ruuat. Havannan reissumme aikana emme tainneet syödä ainoatakaan jälkiruokaa, sillä pääruuat olivat usein todella tuhteja. Toisaalta, aikuisten reissulla jälkiruoan virkaa hoitivat hyvin rommipohjaiset juomat.

Pienensin mitat sopiviksi neljälle. Ripotellessa sokeria banaanien sekaan määrä tuntui niin hurjalta että vähensin sen puoleen. Tämä oli ainakin meille sopiva makeus. Juuri ennen tarjoilua, uunin jälkeen sekaan lorautettiin hiukan rommia, mutta vain aikuisille.

Jälkiruoka oli helppo ja nopea toteuttaa. Ohjeessa suositeltiin nauttimaan uunitettu herkku jugurtin tai jäätelön kanssa. Me päädyimme yksimielisesti jälkimmäiseen.

UUNITETTU, KINUSKINEN BANAANI
neljälle jälkiruuaksi 

3 banaania 
½ dl ruskeaa sokeria (meillä kookossokeri)
½ dl voita
½ dl rusinoita
½ dl pekaanipähkinöitä
pieni lorautus brandyä / rommia aikuisille

tarjoiluun jäätelöä

Leikkaa banaanit pitkittäin siivuiksi. Pilko pähkinät noin kolmeen osaan.
Voitele yksi isohko tai neljä annoskokoista uunivuokaa.
Laita vuokaan puolet banaanisiivuista, puolet voista pieninä nokareina ja puolet sokerista. Lisää puolet rusinaoistaja puolet pekaanipähkinöistä. Tee toinen kerros samalla lailla.
Laita 180 asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Anna jäähtyä ainakin 5 minuuttia. Lorauta aikuisille hiukan brandyä tai rommia sekaan.
Nauti vaniljajäätelön kanssa.

56 kommenttia:

  1. Heti rupesin miettimään onkos mulla sopivia annosvuokia tähän ruokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla! Nämä on espanjasta joskus ostettuja tosi halpoja tapas-vuokia. Banaanien lisäksi niitä on hyödynnetty mm. yksittäisten kermaperuna-annosten tarjoilussa.

      Poista
    2. Kaikilla on ne minit uunivuoat joita ei koskaan tarvitse ja ei tiedä mitä niissä tekisi. Muuta kuin kermaperunoita. Nyt on uusi resepti! Herkullisen kuuloinen ja miten helppo.

      Poista
    3. Onko :)? No hyvä, sitten vaan hommiin.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi. Jäätelöjälkiruoka joka passaa hyvin talveenkin (joskin ei mulla talvijätski muutenkaan ole mikään ongelma).

      Poista
  3. Oih, kuulostaa taivaalliselta! Pakko kokeilla. :)

    VastaaPoista
  4. Oooh, tämä pitää muistaa, banaania ja ainakin jotain pähkinää on liki aina, joten tämä sopii siihen ruuan jälkeiseen makeankaipuuseen, joka silloin tällöin eli harva se päivä iskee :)

    VastaaPoista
  5. En ole mikään lämpimän banaanin ystävä, mutta jostain syystä tämä resepti houkuttaa. Ehkä se oli se sekaan kaadettu rommi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö en minäkään. Ja siitä huolimatta minuakin houkutti :). Pähkinät ovat ehdoton suutuntuman vuoksi ja rommi maun.

      Poista
  6. Uunibanaanit olivat herkkuani teininä, tästä tulee ihan nostalginen fiilis! Muistaakseni maustoin omani aina kanelilla ja sitruunalla, en tainnut rommista tuolloin vielä oikein perustaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruuna on jännä juttu banaanin kanssa, minulle.

      Poista
  7. Lämmin banaani ja jäätelö <3 Ja tässä extrana vielä pähkinöitä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja sokeria ja rommia. Paljon ihanuuksia!

      Poista
  8. Pähkinää, banaania ja jäätelöä. Ei voi mennä pieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei. Tuolla aiemmin kommentoinkin etten ole suuremmin lämpimän banaanin kaveri, mutta tässä tykkäsin, kovastikin!

      Poista
  9. Mulle maistuu banaani - aina. Tässä on vielä banaani yhdistetty ihanaan kinuskiin ja pekaanipähkinöihin, nam! Ihana herkku ja mä kyl kans nauttisin tämän ehdottomasti vaniljajätskin kanssa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jogurtti kuulostaa liian loirolta ja huoneenlämpöiseltä :)

      Poista
  10. Kiitos ohjeesta! Tätä häätyy kokeilla :)

    VastaaPoista
  11. Mmmm! Uunibanaanit on niin namm, niitä en oo aikoihin tehnyt, ja vähän rommiakin vielä! + Jätski <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommi on kyllä tässä se ihana loppusilaus!

      Poista
  12. AH, uunibanaanit on niiiin hyviä! Pakko lisätä tuo rommi ens kerralla :)

    VastaaPoista
  13. Oi, mikä ohje! Uunibanaanit jäätelöllä on vaan niin löymätön jälkkäri. <3

    VastaaPoista
  14. Meitin lapset ja aikuiset taatusti innostuisi tästä jälkkäristä ja jätskiä kaveriksi. Uunivuokakin löytyisi :) Ei muuta kuin emäntä hommiin, kun flunssastaan toipuu.

    VastaaPoista
  15. Hyvä jälkkäri kuubalaiselle porsaalle!

    VastaaPoista
  16. Itsekään en juurikaan välitä lämpimästä banaanista (tai ylipäätään kypsästä banaanista sellaisenaan, leivontaan se sopii kyllä), mutta ehkä tässä ohjeessa on tarpeeksi twistiä että maistuisi myös minulle.

    VastaaPoista
  17. Vastaukset
    1. Santsikierros olisi voinut meilläkin maistua ellei maha olisi ollut jo täynnä ruokaa.

      Poista
  18. Oijoi, näyttää ja kuulostaa niiin hyvältä!

    VastaaPoista
  19. Uunibanaanit (ja pannulla liekitetyt) ovat ihan lemppareitani, mutta esikoinen kun nyrpistelee kaikelle banaaniin viittaavallekin, niin tehdään aika harvoin. Pitäisi varmaan ruveta vähän julmemmaksi tai antaa sille sitten vaikka sitä pelkkää jäätelöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei jälkkäreiden suhteen saa olla julma. Jos antaa lapselle pelkkää jäätelöä jää itselle enemmän tätä ihanuutta ;).

      Poista
  20. Kuulostaa kivalta, ja varmasti maistuu paremmalta kuin näyttää :). Banaanista on moneen, ennen tuli tehtyä paljonkin pannulla paistettua banaania jäätelön kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuo juu aika ruskea ja muotokieleltään...no...mutta maistettuani tuota minusta myös näyttää hyvältä, sillä voin saada maun kielelleni jo kuvasta :)

      Poista
  21. Banaani kaikissa muodoissa on niin herkkua. Saispa tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle ei mene ihan kaikissa muodoissa, mutta tässä kyllä.

      Poista
  22. Mäkin olen vähän ennakkoluuloinen kypsään banaaniin, mutta kenties yhdistettynä rommiin, pähkinöihin ja jäätelöön :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommi on hyvä houkutin. Noiden muiden lisäksi tietty.

      Poista
  23. Ihana banaaniherkku, rommia unohtamatta!

    VastaaPoista
  24. Rommitujaus sopi tähän varmasti tosi hyvin! Uunibanskut ovat miulle usein vähän turhan makeita, mutta tuo yhdistelmä pähkinöineen kuulostaa houkuttelevalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uunibanskuista puuttuu myös se rapsakka elementti, tajusin minä kun rouskutin tätä pähkinöiden kanssa menemään. Se tekee ihmeitä!

      Poista
  25. Uunibanaanit on ihania! Kyllä mäkin taidan ensi kerralla laittaa niihin rommia!

    VastaaPoista
  26. Just eilen tein uunibansuja. Niin simppeliä ja hyvää!

    -Heidi <3

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin