sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Vuohenjuustoinen punajuuripiirakka

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / ARLA
Punajuuri on minulle suuri herkku, mutta mieheni on sille valitettavasti allerginen. Siksi kauniinpunaista juuresta tulee harvoin kokattua kotona. Punajuurihimon yltyessä suureksi päätin leipoa siitä piirakan ja viedä sitä sitten vaikka työkavereille, että herkku tulisi syötyä. Piirakasta tulikin niin erinomainen, että luulenpa työkaverien ilahtuvan huomenna. 

Hunajalla ja balsamicolla maustettu punajuuri kohtaa piirakan täytteessä vuohenjuuston upotettuna timjamilla maustettuun tuorejuustoon ja kermaan. Pitääkö kuvailla vielä enemmän vai uskotko jo että herkkua on? Ajattelin itsekin ottaa piirakkaa huomenna lounaaksi pinaattipohjaisen salaatin kanssa jossa on reilusti cashew-pähkinöitä.
Innostus tähän punajuuripiirakkaan lähti Alisan blogista, jonne herkku oli päätynyt muokattuna Maku-lehden päätoimittajan Satu Koiviston piirakasta. Omassa toteutuksessani menin mutkat oikoen. En esimerkiksi keittänyt punajuuria lainkaan etukäteen, vaan paistelin raakaa punajuuriraastetta noin vartin verran pannulla. Pohjaan lisäsin suppilovahvero"jauhetta", eli kuivattuja suppilovahveroita pieneksi murskattuna. Sientä olisi voinut olla enemmänkin niin olisi maistunut selkeämmin muiden vahvojen makujen joukossa. Vehnäjauhoina käytin spelttiä, mutta tavallinen käy yhtä lailla. Minusta vain speltti-punajuuri-sienet-vuohenjuusto on ihanan juureva porukka, joiden maut menevät muhevasti yhteen. Koita vaikka! 

PUNAJUURIPIIRAKKA

piirakkavuokaan

pohja:
3 dl (speltti)vehnäjauhoja
100 g Arla laktoositon vähemmän suolaa meijerivoita
1 tl suolaa
2 tl kuivattuja suppilovahveroita murustettuna
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
½ rkl Arla laktoositon vähemmän suolaa meijerivoita vuuan voiteluun

täyte:
3 punajuurta
1 punasipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
1 rkl hunajaa

150 g pehmeää vuohenjuustoa
150 g Arla tuorejuusto maustamaton laktoositon
1 dl Arla luomu kuohukermaa Suomesta
3 kananmunaa
1 tl suolaa
2 rkl timjaminlehtiä oksistaan riivittynä

Aloita pohjan leipomisesta. Yhdistä kulhoon jauhot, suola ja suppilovahverojauhe. leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se jauhojen sekaan. Lisää kananmuna ja vesi, sekoita nopeasti. Muotoile taikinasta pallo ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kuori punajuuret ja raasta ne. Pilko sipuli pieniksi paloiksi. Paista näitä kasviksia pannulla oliiviöljyssä noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Mausta hunajalla ja balsamicolla.

Murusta vuohenjuusto pienemmiksi paloiksi. Sekoita kulhossa keskenään vuohenjuusto, tuorejuusto, kerma, 3 kananmunaa, suola ja timjami.

Voitele vuoka. Painele taikina pohjalle ja reunoille. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi kuivattuja herneitä tai riisiä. esipaista piirakkapohjaa 175 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Ota leivinpaperi ja painot pois. Levitä pohajlle ensin juuresseos ja päälle juustoseos. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes piirakan pinta on saanut hiukan väriä.

35 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! Nyt taitaa olla punajuuripiirakka sesonki, sillä mullakin on blogiin tulossa oma reseptini samaisesta piirakasta. Mutta ilman suppiksia, ne on kyllä mahtava lisä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi saanut suppikset maistua enemmänkin, mutta samaa mieltä että maut hyviä yhdessä.

      Poista
  2. No, jos resepti sisältää punajuurta, vuohenjuustoa, balsamicoa ja timjamia niin se vaan ei voi mennä pieleen.

    VastaaPoista
  3. Punajuuri ja vuohenjuusto ovat kyllä hyvä makupari. :) Hauska tuo suppilovahvero pohjassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö olekin! Taisin oppia sen aikoinaan "vihreä pöytä"-kirjasta jos oikein muistan.

      Poista
  4. Punajuuri-vuohenjuustopiirakka on meillä ihan klassikko illanistujaisissa, aika usein saksanpähkinöitäkin löytyy seasta. Mutta eipä ole ikinä tullut mieleen laittaa siihen suppiksia. Korjaan tämän virheen ensitilassa. :)

    Viime vuonna upotin piirakkapohjaan vehnäjauhon lisäksi punaista teff-jauhoa. Voi pojat, että oli hyvää, ja lisäksi piirakkapohja näytti lähes suklaiselta! Teffissä on sellainen vähän pähkinäinen maku itsessään, joten se passasi enemmän kuin hyvin punajuuren ja vuohenjuuston kaveriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pähkinöitä mietin minäkin, ajattelin ne lisätä huomenna salaattiin.

      Teff-jauhot on mulle ihan uusi juttu. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo pähkinäisyys. Mistä niitä saa?

      Poista
    2. Itse olen aina ostanut omani milloin mistäkin Hämeentien etnokaupasta. Varmimmin on löytynyt Afrikka-kaupasta, joka sijaitsee vähän Viivoanista Kurviin päin samalla puolella tietä.

      Teff on gluteenitonta, joten luulisin, että tämän nykyisen gluteenittomuustrendin myötä jauhoa saattaisi löytyä myös ihan normikaupoista gluteenittomien jauhojen seasta, mutta en ole ikinä katsonut.

      Itse aloin ostaa jauhoja alunperin etiopialaista injera-leipää varten, mutta nykyään teffiä tulee heiteltyä vähän kaikkialle, sen verran paljon pidän mausta. Rakenteen kannalta ei tietenkään kannata liiallisuuksiin mennä vehnäjauhoja korvatessa, mutta maullisesti teff on täyttä timanttia. :)

      Poista
    3. Kiitos Anna. Haluan nyt ehdottomasti kokeilla tätä.

      Poista
  5. Koetan totutella punajuureen, ja vuohenjuuston ja muiden herkkujen avulla se varmaan onnistuiskin :) Jauhettujakin suppilovahveroita löytyy, mutta varmaan kokonaisetkin sopisivat muiden täytteiden sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko punajuuren maku se mihin yrität totutella? Luulenpa että kokonaiset (silputtuna) menisivät joukkoon. Silputtuna siksi etteivät palat ole liian pitkiä. Pakkasesta ongittuja on ainakin etuhampailla hankala purra poikki ja sitten ne ovat sellaisia "lieroja".

      Poista
  6. uskon että on hyvää - rakastan punajuurta!

    VastaaPoista
  7. Ihana kombo,joka aina toimii,ja niin herkullisen näköistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael. Tässä oli hyvä idea raastaa punajuuret, niin on siistiä ja helppoa syötävää.

      Poista
  8. Ihanan kuuloinen piirakka ja raaka-aineet. Kuulen ensimmäistä kertaa punajuuriallergiasta, onpa harmillinen allergia. Meillä on tytöllä omena-ongelma eli kieli kutisee sekä turpoaa, jos edes maistaa omppua. Testeissä ilmeni monta muutakin ompun serkkua, jotka ei sovi. Niistä tietty tykkäisi just paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allergiaa ei ole lääkärissä todettu, mutta yhden joulukokemuksen jälkeen mies ei enää uskalla puna- tai keltajuuria maistaa. Muuttui sen verran kirjavaksi. Olemme eläissämme tavanneet vain yhden muun ihmisen, joka kertoi samoista oireista juurikin punajuuren kanssa.

      Poista
  9. En ole itsekään kuullu vielä punajuuriallergiasta, vaikka joskus olen toivonut itselläni sellaisen olevan ;). Nykyään tosin jo tottuneempana punajuuriin, vaikka eniten niissä pidän tuosta ihanasta rubiinisesta väristä, jolla saa kauniin värisiä ruokia. Vuohenjuusto aina <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta taas punajuuressa on sellainen ihanan juureva maku. Väri on kyllä upea - paitsi kokkajan käsissä ;).

      Poista
  10. Herkullinen piirakka, en olekaan punajuurta leivonnassa käyttänyt. Pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri toimii niin suolaisissa kuin makeissakin herkuissa. Suklaisissa kakuissakin punajuuri on ihanaa soseutettuna. Kokeile ihmeessä!

      Poista
  11. Minä uskoin herkuksi jo kuvan kohdalla :-)
    Eikä aineslista saanut mieltäni mihinkään muuttumaan.

    VastaaPoista
  12. Just parhaat ainekset! Punajuuriperunasosetta laitan usein piirakkapohjaan, saa kivan värisen piirakan. Hyvältä näyttää sun ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea tuokin! Perunasosetta olen laittanut kyllä, mutten punajuurta sekaan.

      Poista
  13. Just mainio piirakka vaikka perjantaiherkutteluun.

    VastaaPoista
  14. Punajuuri sopii niin hyvin ihan kaikkiin uuniruokiin! Olen käyttänyt itse punajuurta leivonnassa hävettävän vähän, se epäkohta täytyy kyllä korjata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri on sellainen että se välillä vähän kuin unohtuu. Tää raastaminen on aika hauska kikka kun haluaa kypsentää nopeasti.

      Poista
  15. Punajuuri + vuohenjuusto + hunaja on kyllä täydellinen yhdistelmä (ja eivät nuo muutkaan lisämaut hullummalta kuulosta). :)

    VastaaPoista
  16. Mä olen tehnyt samaa makumaailmaa piirakoita, mutta pikaversiot eli pakastetorttutaikinasta. Aina tietysti parempaa jos tekee alusta asti itse. Voin vaan kuvitella miten hyvää tämä oli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tuossa taikinassa kauaakaan mene kuin sekoittaa vaan. Lepäämiseen kuluu eniten aikaa.

      Poista
  17. Hassu kysymys, mutta maistuuko tämä mielestäsi sekä kylmänä että lämpimänä tarjoiltuna? Suunnittelin leipovani tätä juhliin, mutta mietin että toimiiko tämä ollenkaan kylmänä.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin