lauantai 4. helmikuuta 2017

Iloa aiheuttanut idea: potkukelkkarata


Kylläpä vietimme iloisen aamupäivän tänään Köyliönjärven jäällä! Päästelimme menemään lainatuilla potkukelkoilla pitkin aurattua rataa koko perheen voimin mummulla vahvistettuna. Jos Köyliönjärvi tuntuu nimenä tutulta, se on juurikin se järvi jonka jäällä Lallin kerrotaan surmanneen Piispa Henrikin

Rataa aurataan jo kymmenettä talvea Köyliönjärven jäälle. Valittavana on tällä hetkellä viiden tai kymmenen kilometrin reitti järven pohjoisosassa. Tuulettomana, vain pienesti pakkastavana päivänä porukassa oli leppoisan mukavaa potkutella menemään. Välillä vauhtia sai aikaan niin hyvin, että kelkalla pääsi sladittelemaankin leveähköllä radalla. 
Lainattavana on kymmeniä eri kokoisia potkukelkkoja, jotka yritykset ovat sponsoroineet. Poitsumme halusi ehdottomasti ensipotkutteluunsa lempijäätelömerkkinsä kelkan. Kelkkoja huoltaa Kari Hietala, joka tänäänkin oli järvellä auraamassa reittejä retkiluistelijoiden ja meidän potkukelkkailijoiden iloksi. Näkyipä lumella muutama hiihtäjäkin. 
Meidän pullamössöt uupuivat välillä viiden kilometrin potkuttelureitillä. Tämän pulman Jukka ratkaisi näppärästi junattamalla kelkat.

Potkukelkkoja voi lainata ilmaiseksi Pispantien päästä laavulta ja Pyhän Henrikintie 1042 kohdalta, paikallisittain Taren mutkassa. Molemmissa paikoissa on myös nuotiopaikka, jossa voi paistaa vaikka makkaroita ulkoilun ohessa. 
Pispantien laavulla on myös kota, joka ainakin tänään oli vapaassa käytössä nokipannuineen. 
 
 
 Pispantien kodalta löytyy myös vessa. 
Vapaaehtoisen maksun potkutteluhauskuudesta voi tipauttaa Puuha Peten vartioimaan maitotonkkaan Taren mutkan jäällä. 

Knoppitietona mainittakoon, että Huovintien museotie-osuudesta, Taren mutkasta lähtee myös reitti Kirkkokariin. Siellä sijaitsee Piispa Henrikin surmapaikalle rakennetun kappelin rauniot. Paikka on kyltin mukaan nykyään ainoa pohjoismainen pyhiinvaelluspaikka, jonne katolinen kirkko järjestää vuosittain Turusta alkavan pyhiinvaelluksen
Meidän perheemme ei ole suuremmin ulkoiluun suuntautunutta sakkia, joten tämä oli meille oikein virkistävää, erilaista puuhaa. Suosittelemme lämpimästi ihan kaikille!

19 kommenttia:

 1. Jäällä on kyllä luistelu- tai hiihtoratoja monessa paikassa, mutta tää on eka potkukelkkarata josta olen kuullut. Itse en ole kelkkailua päässyt harrastamaan kunnolla vuosia, kun meidän kelkat on mökillä ja se on sen verran etelässä, ettei kunnon talvikelejä aina ole (tai sit ne hiekoittaa liikaa).

  VastaaPoista
 2. Taidan olla niin erkaantunut kaikenlaisetsa talviurheilusta etten varmaan edes osaisi moista vekotinta enää käyttää :-)

  VastaaPoista
 3. Tosi hauska idea! Kaikki kun ei tykkää luistella, minä mukaan lukien, niin tuossa pääsee eri tavalla nauttimaan talven riemuista jäällä :)

  VastaaPoista
 4. Oi miten ihana idea! Rakastin lapsena potkukelkkoja ja toivoin, ettei teitä hiekotettaisi... Helsingissä jotkut ovat kelkkailleet ainakin Munkkiniemeen rannassa, haaveilin aina tekeväni samoin. Taidanpa alkaa haaveilla uudestaan :)

  VastaaPoista
 5. Veera tuollakin hiihtolatu kulki jääradan vieressä.

  Ariela: Hetki meni minullakin, varsinkin kun oikea jalka oli paikallaan ja vasen potki. Mutta pian sitä jo liirailtiinkin!

  Ne Tammelat: Niin minustakin!

  ANO: No minäkin haaveilen että olisi jossain likempänä. Tuo oli hauskaa!

  VastaaPoista
 6. Eilen oltiin tuolla koko perheen voimin potkuttelemassa. Mies meni luistimilla ja niilläkin pääsi hyvin, vaikka jäässä koloja olikin. Oli kyllä hauskaa pitkästä aikaa. Hyvin maistui mehu ja makkara poppoolle reippailujen jälkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me hiukan harmiteltiin ettei oltu tajuttu makkaralounasta. Mummulassa odotti jo Ruunebergin tortillat ;). Harmittaa ettei rata ole lähempänä kotia, tuota voisi harratsaa useamminkin.

   Poista
 7. Olipa kiva idea! Varsinkin tuo putkukelkkajuna. Siinä potkutellessa jalat kyllä joutuu urakoimaan oikein kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa jäällä liukui niin hyvin, ettei tuossa valtavasti voimaa tarvinnut. Sanoo se joka "junatti" vain yhtä lasta :D

   Poista
 8. Kun näin kuukausi sitten tuon ilmoituksen potkukelkkojen lainaamismahdollisuudesta Köyliön järven jäällä olin aivan myyty. Harvi vaan emme sinne asti taida ehtiä mutta idea on mitä mainioin. Ja vielä tuolla järvellä, missä muutoinkin on historian havinaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ihana idea! Lalliin ja kirveeseensä emme onneksi törmänneet keskellä päivää, enpä tiedä miten kävisi aamuhämärissä ;).

   Poista
 9. Siitäpä onkin aikaa, kun viimeksi potkukelkalla on matkaa taitettu! Sinänsä aivan näppärä peli! Kiva tälläinen ulkoilutapahtuma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä ollut mikään tapahtuma. Siellä ne ovat kelkat odottamassa potkuttelijoita joka päivä.

   Poista
 10. Potkukelkoista tulee niin nostalginen fiilis! Viime kerran potkutellut ehkä ala-asteella! Ja jäällä menossa on varmasti ihan oma fiiliksensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä! Muistelin lapsille ääneen miten meillä oli siskon kanssa ihan pienet, punaiset potkukelkat pieninä.

   Poista
 11. Siis onpa todella hauska ajatus! Mäkin haluun potkukelkkailemaan! Sukulaisia asuisi kyllä tuossa lähellä, mitenköhän en ole ennen kuullutkaan tästä, täytyypä kysäistä heiltä jos joku talvi käytäisiin. :)

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus! Olen ulkoilmaihminen ja talvi-ihminen, joten viihtyisin taatusti myös potkukelkkailemassa jäällä, vaikka yleensä tulee "vain" hiihdettyä ja käveltyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti viihtyisit sitten. Ei kun Köyliöön vaan!

   Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin