tiistai 3. kesäkuuta 2008

Kaljatölkki kanan (_o_):ssä

Suomalaisia sanontoja on moneen lähtöön, yksi niistä on ”Ajaa kuin pulloperse sika”. En tiedä onko tämä innoittanut ketään laittamaan pulloa makua antamaan esimerkiksi kokonaisena palvattavaan possuun. Sen sijaan joku on aikoinaan keksinyt laittaa tölkin kanan kakkoseen. Tämä on tarina siitä miten eversti Sandels löysi itsensä kanan hanurista…

Törmäsimme tähän erikoiselta kuulostavaan herkkuun tuoreessa Suomen kuvalehden Gourmet 3/08 numerossa. Tätä oli pakko kokeilla! Kanankoivet, siivet ja muut osat ovat grillattuina huippuhyvää mutta kokonaista kanaa emme olleet ennen grillanneet. Katselimme Makuhaun kautta ja näimme että ainakin Pastanjauhajat ja Välispiikki ovat tehneet tätä herkkua jo menneinä vuosina. Oluttölkki grillattavan kanan sisällä on ollut siis jo vuosia tunnettu ohje mehukkaan kanan grillaamiseen, mutta otetaan ohje vielä kertaalleen, jos tämä on jollekin uusi juttu niin kuin meille oli. Gourmet lehden ohje oli seuraavanlainen:

1 raaka jyväbroileri (ostimme pakastebroiskun)
grillimaustetta
grillausöljyä
pieni tölkki olutta

Valmista ensin grillausöljyä: Laita seuraavat ainekset korkeaan sekoitusastiaan ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
1 dl öljyä
3 rkl soijakastiketta
½ dl ketsuppia
1 valkosipulin kynsi
2 rkl siirappia
mustapippuria

Miten se Eversti Sandels liittyy tähän? No, lähikauppamme olutvalikoimasta Olvin Sandels oli ainoa jota oli saatavilla pikkutölkissä. Kaikki kunnia siis urhoolliselle sotasankarille! Urhoollisesti hän otti myös tämän haasteen vastaan. Eli ota pikkutölkki olutta, juo siitä puolet jotta jaksat koko valmisteluvaiheen. Töki tölkin yläosaan reikiä tai jos mielit taistella kuin Eversti Sandels aikoinaan, niin ammu tölkin yläosaan reikiä ilmakiväärillä. Tunge yläosastaan rei’itetty tölkki (sulaneen) broilerin sisuksiin avonaisesta peräpäästä. Varmista että kana pysyy pystyssä tölkin varassa. Hiero pintaan grillimaustetta ja voitele koko komeus grillausöljyllä. Sitten vaan grilliin kypsymään noin tunniksi tai kunnes liha on kypsää ja pinta kauniin ruskea. Laita broilerin alle alumiininen tiputusastia tai foliosta taiteltu allas.

Homman idea siis oli että puolillaan oleva oluttölkki pitää kanaa pystyssä ja olut höyrystää broileria sisältäpäin aromeillaan. Lopputuloksena on mehukasta kanaa. Illanistujaisissa tästä valmistuksesta saa mukavasti jutunjuurta.

17 kommenttia:

 1. Just pari paivaa sitten nain tasta ekaa kertaa jossain kokkaushojelmassa :)

  VastaaPoista
 2. oli oikeasti hyvää susa, kannattaa kokeilla. oluen ansiosta kana pysyy mehukkaana.

  VastaaPoista
 3. Jei, luin kanssa Gourmetista tästä ja ajattelin heti että tätä on PAKKO kokeilla! Työ ootte koko ajan askeleen kaks edellä :D

  VastaaPoista
 4. olitko ajatellut kokeilla siis myös pihlajankukkia? :)

  kannattaa ehdottomasti kokeilla. ei sitä mehukkuutta ole turhaan kehuttu!

  VastaaPoista
 5. Ajatus on olutruokien ystävälle kiehtova. Pitänee ehdottaa, että grillataan maalla asuvan broidin kanssa tuota joskus.

  Onko kellään kokemuksia peruslageria tuhdimmista oluista? Stouttia? Ja jos jotain omituista haluaisi kokeilla niin mieleen nousee Youngin tumma suklaaolut, jossa tosiaan on suklaata.

  VastaaPoista
 6. ari: kiva kun tulit käymään keittiössämme! oluenmakua kanaan ei nyt oikeastaan jäänyt, mehukkuutta kyllä. ehkä tosiaan tummemmilla ja vahvemman makuisilla oluilla voisi jäädäkin. täytyypä kokeilla. kerro toki jos tällaista testaatte siellä maalla!

  VastaaPoista
 7. Kuulin amerikkalaisesta junttikanasta. Täältähän tämä resepti löytyi. Kokeillahan tuo täytyy. Ensin aion kuitenkin kokemustenne viisastuttamana etsiä jonkin kanan/kanin marinadireseptin, jossa käytetään olutta. Voisi kuvitella, että Santtu ei tosiaankaan ole riittävän voimakasmakuinen (ei varmaankaan myöskään jenkkien rakastama Budweiser). Tavoitin myös tiettyä samanhenkisyyttä. Oletko koskaan tehnyt Runebergin torttuja HK:n sinisestä. Ohje löytyy osoitteesta iskakokkaa.blogspot.com.

  VastaaPoista
 8. Iskä: varmasti marinointiin oluen on syytä olla tuhdimpaa kuin sandels tai budweiser. Hauska idea nuo "Runebergin tortut".

  VastaaPoista
 9. Tämä kananen toimii myös cocacolan
  purkin kanssa loistavasti.
  Salvialla maustettu voi vielä nahan sisään ja luonnollisesti suola/pippuri pintaan..awot oli hyvää

  VastaaPoista
 10. Tuota on tullut tehtyä kolme kertaa ja hyvää tosiaan on. Kokis, makeaa ja hapanta. Helppo uskoa että myös se toimii.

  VastaaPoista
 11. Anonyymi: Helppo uskoa - kiitos vinkistä! Salviavoi on herkkua...

  ari: teetkö ari uunissa vai grillissä?

  VastaaPoista
 12. Grillattuna jos voin, mutta kerrostaloeläjälle se ei normaalisti onnistu. Hyvää tulee kyllä uunissakin.

  VastaaPoista
 13. älkää kuumentako mitään tölkkiä ruokien kanssa. Tölkkien lakkapinta (niin sisä- kuin ulkopuolella) ei ole tarkoitettu kuumennetavaksi ja kuumennettaessa siitä irtoaa vaikka mitä. Se ei ole silloin enää elintarvikekelpoinen polymeeri vaan jotain aivan muuta.

  VastaaPoista
 14. Tiedän tämän asian. Siitä puhuttiin paljon viime keväänä.

  Onkin muuten jännä että olemme muuten tarkkoja ruuan puhtaudesta, mutta tällä kohtaa tölkkipersekana vaan himottaa...Olisiko sinulla turvallista vaihtoehtoa tähän? Minkä jutun voisi tunkea kanan pyllyyn sulostuttamaan makua?

  VastaaPoista
 15. JOssain nettikaupassa olen nähnyt sellaisen telineen,jossa oli kiinteänä osana sellainen putken pätkä, johon sitten voi laittaa nesteen. Sitten sen kuin junttasi kanan persuksilleen telineeseen ja uuniin.

  VastaaPoista
 16. Kiitos vinkistä! Gigantista näytti saavan telinettä johon voi helpommin asettaa tölkin. Se on kyllä aika turha vimpain.

  VastaaPoista
 17. Kysyin asiasta Kemikaalikimarassa. Blogia pitävä Anja Nystén on jalat maassa pitävä kemisti ja se näkyy myös tuossa kirjoituksessa. Kannattaa lukea myös kommenttiketju, jonka Anu lienee toinen kemisti eli Anu Hopia.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin