torstai 19. kesäkuuta 2008

Naurua riitti - caponata


Fiordizucca- blogista löytyi herkullisen näköinen caponata-ohje . Koska en osaa italiaa, Pastapää ratsasti avuksi uljaalla ratsullaan ja käännätytti tekstin googlen transalaattorilla. Tuloksena tämä:

Ainesosat: caponata runsaasti
• 1kg pieni munakoisoa
• 500gr tomaatteja
• 500gr selleri
• 50gr, suolakurkku ja kaprista suolana
• 2 sipulit
• 200gr, kivettömät vihreät oliivit
• 60gr, pinjansiemeniä
• 50gr sokeria
• puoli lasia punaviiniä etikan
• basilika maistamaan
• tumma suklaa 70% - 90%
• 1 hyppysellinen pippuria tai kuuma pippuria
• suola
• öljy
Cut munakoisoa, kuutiot, disponetele joka scolapasta ja spolverizzate suolalla. Cover-levynä ja antaa loput pari tuntia menettää katkera. Leikkaa selleri diced, sbollentateli, suolatut vettä noin 5 minuuttia, valua, asciugateli kanssa keittiö paperin ja friggete oliiviöljyssä. Laita syrjään. Fry sipuli yhdessä kivettömät oliivit, kaprista ja pinjansiemeniä ja lopuksi lisätään tomaatit, leikataan kuutiot. Cook noin 15 minuuttia kohtalaisesti liekki. Huuhtele munakoisoa, asciugatele kanssa keittiö paperin ja friggetele oliiviöljyssä. Riunite kaikki ainesosat sama yleiseurooppalaisten: munakoisoa, selleri ja soffritto sipulin ja tomaatin, sekoittamalla kaikki. Kaada sokeri ja etikka ja kokki, kunnes viimeksi mainittu ei ole haihtunut. Kaadetaan suureen astiaan ja anna jäähtyä kokonaan. Serve kanssa sulatettua suklaata, vesihauteessa sekoitetaan hyppysellinen mustapippuria tai kuuma pippuria ja koristellut lehtien tuore basilika.

Yllättävän hyvin saa selville mitä pitää tehdä. Nauraakin kyllä sai... Nooh, vierailimme sivulla uudestaan katsastaaksemme miltä ko ruoka näytti. Silloin huomasimme, että resepti on ystävällisesti käännetty myös englanniksi... Tämän kanssa pärjäsimme jo paremmin, mutta Pastapää halusi silti kokeilla suomentamista

Ainesosien muutaman nälkäisiä ihmisiä
1kg pieni munakoiso
500gr punaiset tomaatit
500gr selleri varret
50gr huuhdeltava suolattu kaprista
2 sipulit
200gr kivettömät vihreät oliivit
60gr pinjansiemeniä
50gr Sikari
puoli lasia punainen etikan
tuore basilika lehdet
tumma suklaa 70% - 90%
1 hyppysellinen päällä pippuria tai viileämpää pippuria
vuorisuolaa
oliiviöljy
Pese munakoisot, kuutioi ne, laita palaset on strainer, sprinkle heille vuorisuolaa ja anna istuu 2 tuntia vetää pois katkeran mehut. Chop, selleri varret, keitetään ne suolaamaton vedessä 5 minuuttia, valua hyvin, pat kuivataan keittiö paperi sitten poikaset ne oliiviöljyn ja kumoaa. Hienonna sipuli ja tomaatti. Aloita hieman oliiviöljyä yleiseurooppalaisella ja varovasti Jugoslavian liittotasavallan sipulit, lisää sitten vihreä kivettömät oliivit, kaprista, pinjansiemeniä ja muutaman minuutin kuluttua lisää tomaatit. Cook noin 15 minuuttia sitten syrjään. Pese munakoisot, pat ne kuivataan keittiö paperi sitten Jugoslavian liittotasavallan munakoison oliiviöljy. Kerää kaikki ainesosat yhdessä isossa yleiseurooppalaisten: munakoiso, selleri varret ja sipulia, tomaattia. Sekoita hyvin, lisää sokeri ja etikka ja kokki keskipitkällä korkea, kunnes etikka on haihtunut. Let it jäähtyä kokonaan. Juuri ennen tarjoilua, sulattaa hieman tumma suklaa on baigne-marie kanssa hyppysellinen päällä pippuria tai viileämpää pippurilla. Tihkusadetta yli caponata ja korista tuoretta basilika lehdet

Näiden kahden suomennoksen jälkeen kysymyksinä mielessämme olivat:
 • pitääkö caponataan laittaa 50 g sokeria vai sikaria?
 • kokin ei siis pidä haihtua, etikan kylläkin. mutta miten olla keskipitkällä korkea?
 • Jugoslavian liittotasavallasta tulee siis sipulia ja munakoisosta tehtyä oliiviöljyä?
 • kun suklaata sulattaa Marie Baignen kanssa, pitääkö Hyppysellisen olla kokin päällä? vai pippurit Hyppysellisen päällä?
 • onko kokinnkaataminen "kaatamista" - you know!
 • ;D !

Rahola tuumaa caponatan olevan sisilialainen vihannesmuhennos, pääaineenaan tavallisesti munakoiso. Googletettuani caponataa se tarjosi ensimmäisenä Pastanjauhajien kokkailua. Ja muuten, jos munakoisoon liittyen haluaa nauraa - tai askarrella vaikkapa paperinuken - se onnistuu täällä.

Itse tein caponatan sitten lopulta näin:

Pilkoin munakoison ja sirottelin päälle suolaa.Paloittelin varsisellerit ja laitoin kiehuvaan veteen viideksi minuutiksi. Pilpuin sipulit ja kuullotin niitä oliiviöljyssä. Lisäsin sekaan kaprikset, pilkotut oliivit ja hiukan myöhemmin myös pilkotut tomaatit. Keittelin vartin. Lisäsin valutetut sellerit ja munakoisonpalat. Sekaan punaviinietikkaa ja sokeria. Keittelin hetken, kunnes arvelin etikan höyrystyneen. Tarkistin makua vielä sokerin, suolan ja mustapippurin avustuksella. Jäähdytin koko seoksen eri astiassa kuin olin paistanut. Hiukan ennen tarjoilua jaoin caponatan lautasille ja koristelin/makustin vesihauteessa sulatetulla Maraboun tummalla suklaalla, johon unohdin lisätä pippuria. Ja ei kun nauttimaan Pastapään grillaamien kanankoipien kanssa! Kyllä oli hyvä ja vähän erilainen lisäke! Varmasti teemme toistekin.

9 kommenttia:

 1. Hei! Löytyykö myös Itiksen Stockkalta tuo Jugoslavian liittotasavallan munakoiso-oliiviöljy? :D:D Täytynee tässäkin kääntyä henkilökunnan puoleen;)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa hulvattoman hauskalta kokkaukselta :) Vinkki: tuo Baigne Marie tarkoittaa (ainakin ranskaksi) vesihaudetta.

  VastaaPoista
 3. rossana: en osaa sanoa löytyykö munakoisosta tehtyä oliiviöljyä, mutta käyppä kysymässä. kerro sitten meillekin miten kävi ;D

  zucchini, meillä monesti on hauskaa :) juu, tajusimme tuon vesihauteen (jossa sitten sulatimmekin suklaan)mutta se kuulosti ihan jonkun naisen nimeltä ;) meille saa kyllä vinkata vastaavia, ranskan kieli on meille aivan hepreaa. niinkuin moni muukin kieli ja asia, ei sen puoleen

  VastaaPoista
 4. Ranskalaisilla on monia koomisia ilmauksia (olen perehtynyt kieleen vähän enemmänkin...); suoraan käännettynä tuo baigne marie tarkoittaa Marien kylpyä. Aika kuuma kylpy :)

  VastaaPoista
 5. just just. hyvä tietää tämäkin!

  VastaaPoista
 6. Hahaa, tuo kuulostaa vahan kun mun reseptit ;D

  VastaaPoista
 7. höpöhöpö susa. sun reseptit on aivan selkeitä. tässä suomennoksessa jäi nyt hiukan tulkinnanvaraa :)

  VastaaPoista
 8. Muahahahahahaa :-D Ihan mahtava! Paras on tuo kokin haihtumattomuus hehehehe.

  Mä en olis ehkä saanut tuosta mitään tolkkua, englanti tosin kyllä taipuis. Hauskaa, että jaksoitte temmeltää ohjeen kanssa :-) Missäs olis muuten hyvä käännöskone, kun sitä asiantuntemusta sieltä vaikuttaa löytyvän?

  VastaaPoista
 9. meillä ei kokemusta muusta kuin tuosta googlen translaattorista johon vinkkasimme tekstissäkin. Toisaalta on ihan hauskaa kun saa keksiä juttuja itsekin ;)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin