torstai 11. joulukuuta 2008

Dinot valtasivat piparimaan!

Meillä on ollut tapana tehdä joulun aikaan ei niin perinteisiä "piparitaloja". Piparitaikinasta on helppo ja kiva tehdä vaikka mitä muotoja. Käytämme aina valmista piparitaikinaa, sillä kaupasta saatavat taikinat ovat meidän makuumme ihan riittävän hyviä. Kun ei energia pala taikinanteossa niin jaksaa näpertää sitten lopputulosta hiukan pidempään. Tänä vuonna teemana on dinosaurukset. Lapset olivat tietysti mukana leipomassa.

Joulukuusia ihailevat dinot jurakauden aikaan. Kaikki dinot ovat syömässä pikkuista nurmikkoa ja jotkut pienet stegosauruskaverit leikkivät hippaa kaikkien jurakausien jälkeen ja vuorien taakse dinosaurukset menevät. Lentolisko leijuu ihanasti taivaalla. - Pikkuleipuri 4-v.

Takavuosina on piparitaikinasta väännetty ainakin rekka, formula ja laiva. Näistä on huomattu ottaa kuvat muistoksi.

Volvo-rekka:
Formula1-tiimi. Hiukan ovat levinneet koristemaalit formulan pinnassa. Tiimin huoltomiehet ovat "samasta muotista", sillä huipputalli tarvitsee tasavertaisia huippukavereita!

Saksassa saimme innoituksen jokilaivoihin, lastina tietysti pipareita.
Mielestäni tärkeintä tässä hommassa on tekemisen ilo, ei niinkään viimeistelty lopputulos. Suosittelen kokeilemaan erilaisia piparirakennelmia.

Hauskaa joulun odotusta!

12 kommenttia:

 1. Uijui! Vähänkö siistejä! Oma isäpappani teki akoinaan vastaavanmoisia kokeiluja ja se oli lystiä. Itse sain taas yhdesta mainiosta piparikirjasta kaavat semmoiseen rakennelmaan, että oksat pois. Siitä sitten lähempänä joulua lisempää, kun saan toteutettua. :)

  VastaaPoista
 2. Olin just sun keittiössä kun huomasinkin et tulit meille - hassua!

  tomskukeitto olen muuten minäkin, tein testin kulinaarimurulassa.

  onko kirja kenties Aaltosten Pieni piparkakkukirja? Sattuneesta syystä Pastapää sai sen lahjaksi viime vuonna anopiltaan, siis äidiltäni ;)

  mielenkiinnolla jäämme odottamaan mitä tuleman pitää!

  VastaaPoista
 3. Innoittikohan Volvon rekkaa Erlend Loe?

  Ihania pipari-ideoita, virkistävän uusia juttuja.

  VastaaPoista
 4. Jams: jouduin googlettamaan jotta tiedän kuka on Erlend Loe. näytti olevan norjalainen kirjailija joka on kirjoittanut Volvon kuorma-autot kirjan.

  luulempa että rekka-vuosi oli poikamme ensimmäisiä jouluja ja isä halusi tehdä tällaisen pienelle pörisijälle. tuo Volvo-innostus kulkee ikäänkuin Pastiksen suvussa :).

  VastaaPoista
 5. Upealta näyttävät Dino piparit, vautsi!

  VastaaPoista
 6. eikös Yaelian! ne ovat poitsumme ja Pastapään käsialaa. nuo pipariväkerrykset ovat joka vuosi Pastiksen heiniä, minä en siihen hommaan puutu.

  pappa oli eilen käymässä ja kyllä oli poitsu tohinoissaan kun esitteli Dinomaailmaa. ihanaa katsoa lasten innostusta!

  VastaaPoista
 7. Upeita! Dinot vievät minun mielessä värikkyydellään (ja tarinallaan) voiton, mutta kyllä nuo aiemmatkin ovat hienoja olleet.

  VastaaPoista
 8. petra kiitoksia poikien puolesta! Juu, pikeri avasi koristelemisessa ihan uuden ulottuvuuden! naureskeltiin hiukan tuota formulan "suttua", mutta julkaistiin nyt kuitenkin. on se pipariosuus kuitenkin aika hieno.

  VastaaPoista
 9. Pikeri??

  Btw, oliko teillä kaupan valmista sokerikuorrutetta vai sotkitteko itse? Mulla on niin pitkä aika piparkakkutalon tekemisestä, että se oli vähän hakemista. Ekan satsin väänsin leivinpaperitötteröön, joka ei oikein toiminut (mies kyllä urheasti - ja siististi! - pursotteli silläkin), sitten vasta muistin, että olen tainnut ammoisina aikoina käyttää pakastepussia, joka toimikin paremmin. Mutta hauskaa tuo puuhastelu oli ja lopputulos on jouluvalaineen ihan mahtava :)

  VastaaPoista
 10. pikeri on just tuota tomusokerikuorrutusta, mutta valkuaisella.katsoppas leivonaiset/makeat ja sieltä piparien tekoa. pikerissä vatkataan valkuainen ja tomusokeri keskenään ja joukkooon lisätään muutama tippa sitruunamehua.se on tömäkämpää tavaraa kuin "pelkkä" vesi-tomusokerikuorrute ja kuivuu nopeammin.pikerillä on helpompi tehdä tarkempaakin hommaa.

  me laitoimme kuorrutteen myös värjäämisen jälkeen pakastepussiin ja pussinsuun solmulla kiinni - lapsiystävällisempää.

  totta että on hauskaa puuhastelua! minä kylläkin koristelin vain pipareita kun pojat teki Dinomaata. varmasti on mahtava teidän pipari"talonne". tuppaa kyllä hymyilyttämään tuo valas :)

  VastaaPoista
 11. Pikkuleipurin kommentti ihanasti taivaalla leijuvasta liskosta sai hyvälle tuulelle. On kyllä mahtavan näköisiä otuksia. Jokilaivapiparitarjoilukin on hauska idea. Mukavaa joulunodotusta sinnekin!

  VastaaPoista
 12. kiitoksia rauna! meidän nelivuotiaamme on aika tarinaseppo :).

  ideat tulevat aina pinnalla olevista asioista, tämän vuoden ehdoton juttu on ollut dinot!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin