sunnuntai 28. joulukuuta 2008

Gyoza-nyytit

Bella Vanillan Rossana oli tehnyt tuossa hetki sitten gyoza-nyyttejä. Mieleen kohosi Rossanan tavoin makumuistoja Tokiosta ja samalla hinkuva pakko kokeilla nyyttejä itsekin.

Meidän kauppamme ei tuntenut Rossanan käyttämää wonton-valmistaikinaa, eikä viereinenkään. Viereisen kaupan myyjä kylläkin lähti googlettamaan reseptiä ja sen myötä tarvittavia raaka-aineita, jotta herkkujemme pakertaminen ei jäisi puolitiehen. Näin hyvää palvelua sai siis Iso Omenan Citymarketissa joulukiireiden keskellä.
Kotona googletimme uudestaan ihan gyoza-taikinan ohjetta ja muutamia tutkailtuamme päädyimme seuraavaan. Täytteenä kokeilimme maistuvaa Rossanan possutäytettä, mutta myös omaa kehitelmää sienistä ja kaalista. Ja kyllä maistui! Gyozat upposivat napaan kanaliemeen keitetyn nuudeli-lihapullakeiton kera.
Taikina:
inan vajaa 5 dl jauhoja
suolaa 2-3 tl tai maun mukaan
2,5 dl kiehuvaa vettä

Kaada vesi vähissä erin suolattuihin jauhoihin. Sekoittele haarukalla kuumaa seosta kunnes voit jo käsinkin siihen koskea. Vaivaa taikinaa (hetki) kunnes se on kiinteä pallo. Anna taikinan levätä kulhossa liinan alla noin tunnin.
Taikinan levätessä tee täyte tai täytteet. Ja nyt omat makumieltymykset ja inspiraatiot kehiin! Tässä vinkkiä alkuun:

Makunystyröitä hivelevä sienitäytteemme
josta tulee noin 13 gyozaa

noin 1,5 dl sekametsäsieniä (pakkasesta)
reilu kourallinen kiinankaalia pilkottuna
1 pieni keltasipuli
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
2 tl keltapapukastiketta
loraus soijakastiketta
2 tl miriniä

Paista pannulla hetki sieniä, kaalia ja sipuleita. Mausta.

Sitten itse nyyttien leipomiseen ja täyttämiseen:
Tee taikinasta pötkylä ja jaa se osiin. Meillä tästä taikinasta kaulittiin noin 30 "lettusta". Pyöritä taikinapaloista palloja ja litistä ne. Kaulitse sitten halkaisijaltaan noin 10 senttimetrin levyisiä ohuita "lettuja". Laita joka letulle täytettä. Nosta reunat ylös ja nipistele taikinat kiinni toisiinsa. Kasta sormiasi välillä veteen, niin taikinan saa helpommin "liimaantumaan" kiinni. Huomasimme leipomisen aikana, että nyytit tarttuvat helposti alustaan kiinni. Puhdas keittiöliina oli paras alusta tarttumattomuutta ajatellen. Teimme nyyttejä paistellen niitä samalla, mikä oli hiukan hankalaa. Seuraavaksi teemme nyytit valmiiksi asti ja rupeamme vasta sitten kypsennyshommiin. Lettuset on kuitenkin leivottava heti nyyteiksi, jotta eivät kuivahda.
Paista nyyttejä pohja alaspäin pannulla kunnes ovat ruskeita. Jos sinulla on nyyttejä pienempi määrä, voit lisätä lientä pannulle höyrytystä varten ja sitten kansi päälle. Me teimme tällä isolla satsillamme seuraavasti:

Kun pohja oli saanut rusketusta, siirsimme nyytit viereiseen kattilaan kannen alle höyrystymään. Kattilassa oli kiehumassa vettä ja öljyä suhteessa 8 rkl öljyä ja 2,5 desiä vettä niin että nyyteistä 1/3 peittyy. Kypsennyksen edetessä veden ja öljyn määrää tulee aina aika-ajoin tarkistaa. Nyytit höyrystyivät kattilassa kuutisen minuuttia, jonka jälkeen ne siirrettiin taas pyyhkeen päälle. Ritiläkin olisi varmaan toiminut, jotta liika kosteus gyoza-nyyteistä valuu pois.
TÄRKEÄ LISÄYS MYÖH: Kuuman öljyn ja veden yhdistelmä on todella vaarallinen, joten kehotamme noudattamaan Rossanan vinkkiä höyrytykseen, joka löytyy tämän postauksen kommenteissa. Ekalla kerralla homma onnistui hyvin, mutta toisella kerralla ei...
Lisäys 6.1.2015 Täältäkin sopii kurkkia gyoza-ohjeistusta 

Tarjoa alkupalana, aterian osana tai vaikkapa coctail-palana jos leivot pieninä.
Ja mikäli et ole vielä sitä tehnyt,
MUISTAPPA ÄÄNESTÄÄ JOULUKUUN
RUOKAHAASTEEN SUOSIKKIASI !

7 kommenttia:

  1. Ihana resepti, ihailinkin gyozoja Rossanan blogissa ja mietin minkälaisen kasvispohjaisen täytteen siihen laittaisi, ja tässähän se tuli:-)

    VastaaPoista
  2. Vau, että teitte itse taikinan! En minäkään omiani cittarista löytänyt ;)

    Hienoilta ja herkullisilta näyttävät. Mä taasen höyrytin pelkällä kanaliemellä gyozat paistinpannulla ja höyryvesi haihtui lopuksi ja pannu kuivasi nyytit.

    VastaaPoista
  3. Yaelian: tämä oli kyllä ihana, suosittelen. Pastapään mukaan taikina oli myös helppo kaulita ohueksi.

    Rossana: mistäs sitten löysit wonton-taikinaa? sitä ei ikinä tiedä miten kaupan hyllyjen kätköissä on, mutta tätä nyt ei kyllä löytynyt.

    ahaa! me ajattelimme että höyrytys tarkoittaa nimenomaan kannen alla tapahtuvaa. no, onnistuu näköjään kummin vain tavalla :)

    VastaaPoista
  4. No vii voanista tietenkin :). Mä en edes yritä etsiä mitään erikoisuuksia tavallisista kaupoista, kun tulee aina turha reissu. Juup kyllä kannen alla hörytin, mutta höyrytin ihan kuivaksi nuo nyytit. Onnistuu taatusti tavalla tai toisella. Makuhan se on tärkeä. :)

    VastaaPoista
  5. Great recipe! I remember spending the afternoon making gyoza with parents, a huge batch , enough to fill my belly :). We always opened the dough thin and cutted with round shape cutter. Kauliminen was my dad´s job and filling and closing it ours :). The rest of the dough was used to make "udon" noodles.
    Aw.. nice memories.
    Thanks for the great post!

    VastaaPoista
  6. Rossana: tuo ViiVoan on meiltä katsottuna niin hankalan matkan päässä. sinne täytyy ihan erikseen lähteä. Tarvitsisi aina kerätä listaa ja kun sinnepäin lähtee, ostaisi paljon samalla kertaa. mutta kiitos vinkistä -jos emme itse jaksa ruveta taikinaa kaulitsemaan vaikka eipä tuokaan hankalaa ollut. varsinkaan kun en itse tehnyt sitä :).

    karaimame: it was so nice to hear from you! It's been quite a while since last time.

    lovely if our post brought back some memories!

    thank you for that udon-tip.

    VastaaPoista
  7. Hui, vesi ja kuuma öljy kuulostaa aika vaaralliselta yhdistelmältä, toivottavasti ei käynyt pahemmin!
    Meillä on ollut gyoza-kesä, ihania, ihania nyyttejä! (tuo you might like also -systeemi on kiva, kun pääsee sukeltamaan vanhoihinkin teksteihin... :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin