perjantai 26. joulukuuta 2008

Joulukinkku

Kinkku on joulupöydän kunkku! Olemme viime vuodet tehneet omaa joulua kotonamme. Minun jouluperinteekseni on muodostunut kinkun paisto sekä imelletyn perunalaatikon teko. Kaupassa on nykyisin tarjolla vaikka millaisia kinkkuja. Valintani on vuodesta toiseen jommankumman suuren kotimaisen lihatalon harmaasuolattu juhlakinkku potkalla. Potkalliset kinkut ovat yleensä siinä 6-7,5 kg kokoisia. Ne ovat aika isoja meille, mutta pakastamalla lopuista saa tehtyä vaikka mitä juttuja joulun jälkeen.

Kinkun valmistus alkaa sulatuksella. Jääkaapissa sulatus kestää noin kolme vuorokautta ja huoneenlämmössä valmistajat lupaavat 10-15 tunnin sulatuksen riittävän. Tärkeintä on että kinkun sisälämpö on noin 10 astetta. Sulatin kinkkua jääkaapissamme muutaman tunnin vajaan kolme vuorokautta ja sisälämpö oli tällöin vasta +2 astetta, joten otin kinkun vielä huoneenlämpöön viideksi tunniksi jolloin sisälämpö nousi +12 asteeseen.

Kahden lihatalon kinkuissa on ollut erilaisia ohjeita kypsän kinkun sisälämmöksi. Toinen sanoo 72-77 astetta olevan kypsä ja toisen paketissa luki 77-80 astetta. Muistan kun lapsuudessa kinkut hajosivat lautasella kuin vanhat autojen sekuriittituulilasit pieniksi murenoiksi. En halua sellaista, vaan tahdon kinkun pysyvän ehjänä leikkaamisen jälkeen. Olen todennut, että 74-76 on ollut hyvä sisälämpö minun makuuni. Paistoaika riippuu uunin lämpötilasta, mutta kannattaa varata aikaa noin 1-1,5 tuntia per paistokilo kun uuni on 100-125 astetta. Laita uuniin pohjalle reunallinen pelti ja siihen vettä, jotta kinkusta tippuva rasva menee siihen eikä pohjalle käryämään. Ja laita itse kinkku ritilän päälle. Minä paistoin kinkun tänä vuonna 115 asteessa 5,5 tuntia jolloin kinkun sisälämpö oli lopussa 74 astetta. Käytin digitaalista mittaria paistovahtina.

Kinkku kaipaa vielä ennen tarjoilua sinappihunnun. Sehän tehdään niin helposti, että jäähtyneen kinkun pintaan levitetään sinappia ja sinappipintaan ripotellaan korppujauhoja. Halutessasi voit laittaa vielä kokonaisia neilikoita koristeeksi pintaan. Komeutta paistetaan 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, jotta korppujauhot hiukan tummuvat. Sitten vaan kinkku pöytään ja ahmimaan!

6 kommenttia:

  1. Meillä kinkku matkasi ympäri pk-seutua ja kotona paistoimme vielä toisen. Kinkun jämästä tulee tehtyä suurta herkkuani eli hernekeittoa ja pakkasesta voi ottaa siivuja töihin evääksi pitkin talvea.

    J

    VastaaPoista
  2. Samoin paisteettiin meidänkin kinkku.
    Latikot syntyivät juuri samalla systeemillä, tuunattuna uunivuokiin.
    Paitsi ei perunalaatikkoa. Meillä keitetyt perunat.

    Maukasta loppuvuotta ja
    Hyvää Uutta Vuotta 2009

    VastaaPoista
  3. Mulla on ollut vuosikaudet kaasu-uuni, ja siinä alin mahdollinen lämpötila on 140 astetta. Sen pitäisi siis kaiken taiteen sääntöjen mukaan olla kinkulle aivan liikaa, mutta joka vuosi kinkku on onnistunut täydellisesti.
    Paljon on mun mielestä kiinni itse lihasta, viime vuosina olen suosinut kotimaista luomupossua, mutta tänä vuonna ostin vain sellaisen ihan pienen ja luuttoman lihankappaleen, josta yllättäen tulikin niin paljon nestettä, että sain kastikepohjan.

    VastaaPoista
  4. Tsajut:n J: kiitos hernarimuistutuksesta. meillä ko keitto on kovasti hyvää (aikuisten) mielestä. johonkin tuo kinkku täytyisi saada uppoamaan, sillä meillä ei tänä vuonna ole mahdollisuutta pakastaa.

    arleena: juu kyllä ne laatikot näyttävät heti paremmilta kun siirtää pois foliovuuista. taannoin kolmikymppisilläni harmitti tarjota pastavuokia folioista , mutta silloin se oli käytännön sanelema "pakko".

    Oikein herkullista kuluvaa ja tulevaa vuotta sinullekin Arleena!

    Veera: no mutta hienoa että onnistuu kaasu-uunillakin! millainen on täydellinen kinkku sinun makuusi? sellainen murenevan kypsä vai koossa pysyvä? vai jotain siltä väliltä?

    VastaaPoista
  5. Kinkun pitää ehdottomasti olla sellainen kiinteä! Siitä pitää saada leikattua suoraan jääkaapista napostelusiivuja pitkin joulua ja sehän ei onnistu jos liha murustuu. :D

    VastaaPoista
  6. Veera: jaamme tässä(kin) asiassa siis saman maun :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin