maanantai 25. toukokuuta 2009

Feta-metwurstipitoinen voileipäkakku

Viikonloppuna vietettiin rakkaan, suloisen kummipoikamme Kastejuhlaa. Aurinko helotti, pääskyset lentelivät ja pappi lauloi komiasti. Juhlat menivät siis hyvin.

Tarjottavia valmistelimme porukalla edellisenä päivänä. Puuhastelemassa oli sankarin äidin lisäksi kakkuja ammatikseen vääntävä toinen kummitäti ja minä. Oli mukavaa höpistä kiireettömästi ja saada hyviä vinkkejä ammattileipojalta.

Sain luvan jakaa teillekin tuon toisen kummitädin voileipäkakkuohjeen, joka keräsi kiitosta koko juhlaväeltä. Miksi muuten voileipäkakku koetaan niin työlääksi ja hankalaksi? Ei se sitä ainakaan nyt ollut, eikä ollut kyllä viimeksi kalaistakaan väkertäessämme.

FETA-METWURSTITÄYTTEINEN VOILEIPÄKAKKU

24 viipaletta paahtoleipää
n. ½ litraa lihalientä kostutukseen

600 g metwurstia pilkottuna
n. 220g ranskankermaa
kurkkusalaattia maun mukaan

400 g fetaa
150 g ranskankermaa
American dressing- hampurilaiskastiketta maun mukaan (Lidlistä saa munattomaan ruokavalioon sopivaa)

800 g ruohosipulituorejuustoa kuorrutukseen
koristeeksi meillä kurkkua, kirsikkatomaatteja, sitruunaa, leikkeleitä, viinirypäleitä

Aloita leikkaamalla leipien kuoret pois.

Sekoita täytteiden aineet keskenään. Tästä tulee siis kaksi erillistä satsia.

Kostuta leipäpalat molemmilta puolilta reilusti sutimalla. Aseta leipiä pohjaksi niin, että paloja tulee kaksi rinnakkain ja kolme peräkkäin, yhteensä siis 6 viipaletta per kerros.

Alimman leipäkerroksen päälle levitetään puolet metwurstitäytteestä, tähän päälle taas kostutettuja leipiä. Sitten feta kavereineen näiden ylle ja taas kostutettuja leipiä. Loput metuskatäytteet vielä leipien peitoksi ja kaiken komeudeksi vielä loput kostutetut leipäpalat. Sitten painon (esim. leikkuulauta) alle jääkaapin viileyteen. Meillä kakku vetäytyi vain noin tunnin, jotta näimme tuleeko paljon kosteutta ulos. Kakun voisi antaa olla koristelematta myös yön yli.

Sitten vain sipellään tuorejuustot kakun pintaan, tasoitetaan mahdollisimman kauniiksi ja koristellaan halutun näköiseksi.
Tässä esimerkkinä kirsikkatomaatista pisteltyjä kukkia ja kurkusta tehtyjä "lehtiä". Kurkkukoriste oli minulle uusi ja yksinkertaisuudessaan kaunis. Kurkkupätkä puolitettiin, laitettiin työlaudalle tukevasti kaareva kuoripuoli ylöspäin ja alettiin tehdä pieniä V-viiltoja kurkun sisuksiin päin. Aloita pienimmästä, ylimmäisestä palasta, jotta hommaa on tukeva tehdä. Viiltojen välille jätettiin luonnollisesti hiukan tilaa etteivät palat menneet rikki. Yhdestä palasta tuo neljä kerrosta oli aika maksimi. Lopulta kurkkupaloja tökättiin varoen toisesta päästä, jolloin toisistaan irtiolevat, samanmuotoiset palat muodostivat lehtimäisen kuvion.








Tarjolla oli myös 10 munan kinuskikakku. Se oli koristeltu kauniisti reunakermapursotuksilla ja kristallisilla vauvantossuilla. Lisäksi kahvipöytään oli katettu herkän sinisiä sydänpipareita, gluteenittomia suklaaleivoksia sydämenmuotoon leikattuna ja ah niin ihania Laitilan Leivän Herrasväen pikkuleipiä.

Väsynyt sankari <3


19 kommenttia:

  1. Mää olin kans elänyt pitkään sellaisessa luulossa, että voileipäkakun teko ois jotenkin vaikeaa. Samoin äitini. Mutta niin vain minä sain taannoin tuusattua ihan hyvän voileipäkakun ja äitikin melko kelpoiset luomukset viime vuonna pidettyihin valmistujaisiini, että niin on vaikeususkomukset meidän perheessä kadonneet sekä äidiltä että tyttäreltä :)

    Tämäkin ohje vaikuttaa aivan kelvolliselta. Jos tulee tarvis lähiaikoina tehdä voileipäkaakkua, niin voisi panna vaikka tämän reseptin testiin.

    VastaaPoista
  2. Suloinen pikkuvauveli!
    Ihanat tarjottavat ja kaunis tuo voileipäkakku.Mä olen odotellut,että tulis joku tilaisuus jonne voisin tehdä kalaisen voileipäkakun, täällä niitä ei tunneta mutta olisi kiva tarjota sellaista.

    VastaaPoista
  3. Kiva saada uusi voileipäkakun ohje. Teen itse voileipäkakkuja muutaman kerran vuodessa, joten uudet reseptit ovat aina tervetulleita. Ja tämä vaikuttaa juuri sellaiselta, joka on meidän porukan mielen. Kiitoksia!

    VastaaPoista
  4. Virpi: mitäs täytteitä teillä todettiin hyväksi? nuo voileipäkakut ovat kyllä hyviä minun suuhuni ja aika näyttävän näköisiä.

    Yaelian: niin on. syötävän ihana! ja niin kiltti! ei muuten tule ajateltuakaan ettei voileipäkakkua tehdä muualla, Suomessa kun se löytyy monesta juhlavammasta pitopöydästä.

    Auli: mitäs täytteitä/yhdistelmiä sinä käytät yleensä? olisi kiva saada vaihtoehtoja tulevaisuutta varten. tämä voileipäkakku on suolaisuudessaan hyvää vaikkapa aikuisten illanviettoonkin.

    VastaaPoista
  5. Täällä on taas ihania postauksia!
    Voileipäkakun syönnissä olen kunnostautunut aina, kun sitä vaan on ollut saatavilla, mutta tekeminen on jäänyt juuri mainitsemastasi syystä. Ehkä sittenkin voisi kokeilla joskus itsekin, ohje ainakin vaikuttaa houkuttelevalta, koristelusta puhumattakaan.

    VastaaPoista
  6. Meillä oli viime kesänä kasvisversiossa ainakin ananasta ja olikohan ihan että homejuustoakin olisi ollut. Lihaversiossa oli ihan perinteinen kinkkutäyte. Äiti oli saanut niihin ohjeet työkaveriltaan, joka on aiemmalta koulutukseltaan kondiittori tai jotain :) pitäisikin kysäistä äitiltä onko ohjeet vielä tallessa. Itse olen tehnyt mm. pastanjauhajilta löytyvän helpon voileipäkakun ohjeella.

    VastaaPoista
  7. Kylläpä on komia kakku! Ja poika!

    VastaaPoista
  8. katriiba: Kiitos kaunis! Juu, itseltäkin tuo syömäpuoli onnistuu tosi hyvin, samoin Pastikselta :). Lapset keskittyivät näissä pirskeissä karkkeihin ja pipareihin.

    Tekemisessä tuo ammattilainen painotti kosteuttamisen merkitystä. Leipäpalat tuntuivat kakkuun laittaessa ihan liian märiltä, mutta todellisuus seuraavana päivänä oli herkullisen mehevä. Muuten hommassa tuskin voi sössiä.

    Virpi: kiitos näistä!kasvisversioonhan voisi laittaa yhteen kerrokseen myös tuota postauksessakin ollutta fetatäytettä. kysy ihmeessä äidiltä, me tulemme sitten kurkkimaan keittiöösi mitä olet saanut aikaan.

    Veera: Olimme kovasti tyytyväisiä itsekin tiimityöllä tehtyyn lopputulokseen sekä maun että ulkonäön puolesta. Ja poika on tosiaan komia, mutta hänen suhteensa en voi ottaa hitustakaan kunniaa itselleni :)!

    VastaaPoista
  9. Olen tehnyt ihan perinteisen kinkku/maksapasteijaversion tummasta ja vaaleasta leivästä (ohje jostain lähes 30 vuoden takaa) sekä Pirkassa olleen ohjeen mukaan Texmex-version sekä Kana-curryvoileipäkakun. Lisäksi on vielä yksi vanha ohje, jossa on ainakin maksapasteijaa ja sinihomejuustoa. Nuo Pirkan ohjeet näyttivät löytyvän edelleen Pirkan nettisivuilta. Texmex-voileipäkakku oli mukavan erilainen perinteisiin kakkuihin verrattuna.

    VastaaPoista
  10. Onpas hieno voileipäkakku! Mulle ei ole tosin voileipäkakut koskaan, yhtä kertaa lukuunottamatta, maistuneet. Tämä tosin johtuu siitä että tarjotuissa on aina ollut joko mätiä tai maksapasteijaa, joista ensimmäistä en siedä kuin hyvin pieninä kontrolloituina annoksina, ja toista en ollenkaan... Tämä vaikutti maistuvalta, kun siihen ei ole yritetty ympätä liikaa kaikkea sekaisin :)
    Kurkkukoristeet ovat tosiaan kauniita. Pitääkin ottaa kurkku leikkauspöydälle ja kokeilla ymmärsinkö ohjeet oikein :)

    VastaaPoista
  11. Auli: tuo texmex vaikuttaa mielenkiintoiselta. kiitos vinkistä! eikä kana-currykaan hullummalta kuulosta...nam!

    Patalintu: tämä maistui kyllä meille! oli oikein hyvää!

    Kurkkukoristelu aukeaa ehkä parhaiten jos mietit tuota kuvan kurkkuasettelua niin että se tökättäisiin taas kasaan. ensimmäinen pikkarainen "lovitus" on otettu kokonaan pois, muut sitten ovat noita v:n mallisia paloja. asiaa on aika hankala selittää, mutta homma aukeaa kyllä kun sinulla on kurkunpuolikas edessäsi ja alat tehdä viiltoja siihen. ainakin uskoisin näin :) kerro vaan jos kaipaat lisävinkkejä! autan mielelläni vaikka kuvien kanssa.

    VastaaPoista
  12. Oi, voileipäkakkujenteko on niin hauskaa! :) Hauska tuo kurkkukoriste! Itse olen tehnyt kalasta voileipäkakkua, mutten tosiaan koskaan lihaversiota. Ei vain juuri ole tarpeeksi sellaisia juhlia, joissa tuollaista voisi tarjota... Kuinka monelle hengelle tuo teidän kakkunne oli suunnattu? Mietin, että uskaltaisinko tehdä tuollaista syntymäpäiväjuhliini, mutta saattaa olla hiukan liian paljon vieraita, jotta kakkua kannattaisi alkaa tehdä...

    VastaaPoista
  13. Dea: vieraita oli parikymmentä (osa lapsia) ja kakusta meni noin 2/3. voileipäkakku oli ainoa suolainen tarjottava. tee puolikkaana jos mietityttää, eli vain yksi rivi paahtoleipää. minustakin voileipäkakun teko oli hauskaa - ja syöminen palkitsi herkullisella maulla :)!

    VastaaPoista
  14. Dea: ja nyt kun luen sun kommentin huolellisemmin, annankin vinkiksi että tee vaikka tuplakakku. :)

    VastaaPoista
  15. Hyppysellinen, vähän pikemminkin pelottaa, että tällaiset likemmäs kolmekymppiset vieraat syövät mieluusti voileipäkakkua vähän liiaksikin; tuntuisi vähän nihkeältä tehdä kakku, jota osa saa, ja loput ei... Tiedän, että kaikki varmasti kakusta innostuisivat. Ehkä vain teen kahden litran taikinan sämpylöitä; jokainen saa haluamansa ja varmasti riittää... :) Ja toki kuljetuskin on helppoa. En tahdo ajatella itseäni bussissa voileipäkakun kanssa... Vaikka toisaalta ajatus tuosta innostaisikin tarjottavasta.

    VastaaPoista
  16. elämä on valintoja. herkkua vai herkkua :)

    VastaaPoista
  17. Saisiko tällainen tumpelo ohjeet vaikka kuva kuvalta kurkkuruusunlehdistä. Kun ei ymmärrä niin ei ymmärrä:)

    VastaaPoista
  18. saathan sinä :). Voi mennä muutama päivä, mutta koetan laittaa viikonlopun aikana ohjeet kuvien kanssa tänne blogiin.

    VastaaPoista
  19. puuhattiinkin homma heti kokoon videona, täällä olisi http://sillasipuli.blogspot.com/2011/06/kurkun-leikkaaminen-koristeeksi-video.html

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin