lauantai 17. lokakuuta 2009

Mustaherukasta on moneksi

Meille on maistunut mustaherukka poikkeuksellisen useasti tänä syksynä, erilaisissa yhteyksissä. Kuvassa mustaherukkahyytelöä on lusikoitu pippurisen tuorejuuston kaveriksi. Ei tarvinne mainita että yhdistelmä on loistava. Hyytelö matsaa monien muidenkin juustojen, kuten myös (grillatun) lihankin kanssa. Riistan kumppanina olen kuullut hyytelöä myös kehuttavan, mutta sinne asti emme ole vielä itse kerenneet. Mustaherukkahyytelöä on upotettu useasti myös Kettuterroristien reseptillä tehtyyn kinuskiseen kakkuun. Silakkamarkkinoilta ostettiin silakoita, jotka oli herkusti maustettu mustaherukoillakin.

Olen kirjoittanut muutamia juttuja Puhtaiden makujen puolesta ry:n Kiehuu.fi nettisivulle. Sieltä löytyy asiaa myös mustaherukasta, joka on maatiaiskasvi. Marja on ollut siis viljelykäytössä jo ennen tieteellistä kasvinjalostusta. Tuolla mainitulla sivustolla tehdään töitä muidenkin maatiaisten edestä, jota pidän tärkeänä asiana. Tai tarkemmin sanottuna sitä, että Suomessa säilyy tai löytyy uusia vaihtoehtoja valtavirralle.

Sain ilon toteuttaa Kiehuu.fi-sivulle myös muutaman Antti Ahokkaan, Ravintola Juuren keittöpäällikön reseptin. Täältä löytyy mustaherukkasinapin ohje, joka on paitsi oiva myös aika jyty makuste makkaralle ja vaikkapa grillatulle luomupossulle. Ruokablogitapaamisessa olleet kanssabloggaajat maistoivat sinappia ja ymmärtääkseni pitivät tavallamme hekin. Kaunis lihan kumppani meni vissiin ihan hyvin seitaninkin parina, muistanko oikein? Kauniisti pakattuna sinappi menisi oivasti myös ruokalahjasta, vaikkapa jo Jouluna.

Meillä on parhaillaan lampaankareita marinoitumassa mm. mustaherukassa. Siitä lisää myöhemmin jos kokeilu onnistuu.

4 kommenttia:

 1. Kävinkin lukaisemassa sinapin reseptin sieltä kiehuu-sivustolta. Jännältä kuulostaa ja kauniin näköistä. Täältä onneksi saa myös mustia viinimarjoja,tosin pakasteena ja muualta tuotuna kun eivät täällä kasva,ja olenkin miettinyt jos niistä tekisi jotain....

  VastaaPoista
 2. Heippastrallaa, lähetin teille kreatiivisen palkinnon ja haastoin teidät samalla :)

  VastaaPoista
 3. Marinoin joskus kanan rintapaloja mm. mustaherukassa ja sitten grilliin. Todella hyvää tuli. Odotankin, miten teidän lampaankarekokeilu onnistuu, kuulostaa nimittäin herkulliselta.

  VastaaPoista
 4. Yaelian: pakkasesta minäkin marjat kaivoin sinapintekoa varten, tosin ne olivat peräisin äitini puskista. mustaherukkasiirapin ohjettakin tulossa, se on ihan huipputavaraa!

  Pinea: kiitoksia palkinnosta! kävinkin teillä katsomassa jo mistä on kyse. vastinetta tullee piakkkoin :)

  Rauna: kanan kanssa sopiikin hyvin mustaherukka. kyllä me tullaan kareet postaamaan, oli Herkkua isolla Heellä ;)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin