tiistai 14. joulukuuta 2010

Arkista. Hyvää!

Kaikkialla on nyt niin Joulua, Juhlaa, Kimalletta ja Herkkua. Tämän kaiken yltäkylläisyyden keskelle me pläjäytämme loistosämpylät, jotka löytyivät kaikkien tuntemasta Pastanjauhajien blogista. Käteviä nuo sivupalkin suositukset! Alkuperäisesti ohje on lähtöisin Taikinatiinusta.

Tuoreet sämpylät voi nauttia vaikkapa kaakaon kanssa, joka on sekoiteltu Liemessä-blogin ohjetta mukaellen: mukiin pari desiä lämmintä maitoa, 2 kukkurallista teelusikallista hyvää kaakaojauhetta  ja yksi After Eight-suklaa.

POMMINVARMAT

5 dl maitoa
50 g hiivaa
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 10-12 dl jauhoja
(voitelemiseen maitoa tai öljyä)

Taikinaa saa muunneltua helposti käyttämällä eri jauhoja, esim. 7-9 dl vehnäjauhoja + 3 dl hiivaleipä-/sämpylä-/grahamjauhoja. Sekaan voi lisätä pellavansiemenrouhetta, juustoraastetta, porkkanaraastetta tai vaikka siemeniä.

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta joukkoon suurin osa jauhoista. Sulata rasva pehmeäksi ja lisää se taikinaan. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla ainakin puoli tuntia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja vaivaa jälleen kimmoisaksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota pellillä parikymmentä minuuttia leivinliinan alla. Voit halutessasi voidella sämpylät ennen paistamista maidolla tai öljyllä. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa noin 10 - 15 min.

8 kommenttia:

  1. Kuvan perusteella aika täydellisiä sämpylöitä. Forwardoin tämän vaimolle, joka on etsinyt hyvää sämpyläohjetta.

    VastaaPoista
  2. Me olemme tehneet nyt kaksi settiä ihan tavallisia, mutta seuraavaksi ajattelin kokeilla parmesan-lisällä tai vaikkapa ihan pienimmällä terällä raastettua porkkanaa. Kun pokut vetää "muhjuuraasteeksi", ne ovat kaikkein makeimmillaan.

    Vaimolle terkkuja :)!

    VastaaPoista
  3. Komppaan ensimmäistä kommentoijaa. Hyvän näköisiä sämpyliä. :) Itse en ole koskaan onnistunut. Tulos on aina liian tiivis. Saako teidät muuten linkittää meidän blogiin?

    VastaaPoista
  4. Kiitos J. hyviä ne olivat maultaan ja rakenteeltaankin. Koitappa tällä ohjeella!

    Linkittäminen sopii toki ja olisi ilo meille :).

    VastaaPoista
  5. vielä kun nostatte kunnolla pidempää kun ton puolituntia niin ei repeä pohjasta..

    VastaaPoista
  6. kiitos vinkistä aleksi! mites kauan pitäis kohottaa? vaikka musta noi on ulkonäöllisesti hienoja noin :)!

    VastaaPoista
  7. yleensä 45 min on aika minimi.. sitä leipää voi tökkiä.. kun se ei enää nouse kovin innokkaasti takaisin niin pitäis olla

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin