lauantai 12. marraskuuta 2011

Blue Congo sipsit

Blue Congo-peruna on maatiaislajimme ja upea sellainen. Perunassa viehättää sekä ulkonäkö että maku. Tällä kertaa teimme perunasta ohuita lastuja jotka friteerasimme. Komea sinisyys sai hieman väistyä rusehtavuuden tieltä, mutta näkyi kuitenkin edelleen.

Pidemmittä puheitta rapsakan suolaista Isänpäivää kaikille. Muistakaa huomenna suukotella iskä hereille piiiitkien yöunien jälkeen ja helliä häntä koko päivä!
KOTITEKOISET SIPSIT

perunoita
rypsiöljyä friteeraamiseen
sormisuolaa

Pese perunat. Halutessasi myös kuori, me emme halunneet. Vedä perunat mandoliinissa ohuen ohuiksi.
Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa 170-180 asteiseksi. Käytä lämpötilan passaamiseen digitaalista paistolämpömittaria. Jos öljy on liian kuumaa, perunat palavat ja jos liian kylmää, ei sopivaa lopputulosta tule. Perunat imevät ilmeisesti kylmemmässä lämpötilassa itseensä enemmän öljyä ja joka tapauksessa kypsyminen on hidasta.
Laita perunalastuja sopivasti kattilaan kerralla. Jos laitat liikaa, öljy kylmenee turhan paljon ja lastut tarttuvat toisiinsa kiinni. Nosta perunat muutaman minuutin öljyuiton jälkeen pois reikäkauhalla, kun näyttävät sopivan rusehtuneilta. Laita perunalastut valuttamaan turhat öljyt pois talouspaperin päälle ja ripsi päälle sormisuolaa.
Toista kunnes pottulastut on friteerattu.
Nauti piakkoin ihastellen kaunista väriä.

11 kommenttia:

  1. Muistan kun ekan kerran keitin Blue congoja uusina perunointa. Näyttivät aika eksoottisilta pottukattilassa, kun väri alkoi hieman valjuuntua.

    Hieno lajike, jota pitää varmaan taas ensi vuonna laittaa kasvamaan!

    VastaaPoista
  2. Itse pitää kyllä kokeilla tuota sipsien tekemistä, on ne niin hyvä ja tuoreena varmaan vielä parempia.
    Blue Kongoa voisi testata uudestaan, vuosia sitten kun siihen ensi kertaa kaupassa törmäsin ja ostin (joulu)pöytään ei lapset suostuneet edes maistamaan, niin väri vieroksutti.
    :)

    VastaaPoista
  3. Ihanat sipsit ja väri on kaunis! Itse olen tehnyt sipsejä mikrossa :)

    VastaaPoista
  4. Tuosta mandoliinista pitikin kysyä, että mistä olette hankkineet omanne? Muistelen, että siitä olisi ollut aiemmin blogissanne puhe, mutten äkkietsimällä löytänyt. Minulla on ollut aie hankkia oma sormensiivutin. Eiringiltä ole yhtä katsonut, mutta aika hintava on.

    VastaaPoista
  5. Ja tuostahan se heti löytyi You might also like-osastosta:)

    VastaaPoista
  6. Aivan mielettömän kauniita sipsejä! Huh!

    VastaaPoista
  7. Kerran olen kokeillut sinisen violetteja perunoita! Ihanan nätit sipsit,etenkin ennen paistoa;D
    Asuessani USAssa lensin muutamia kertoja Jetblue-lentoyhtiön lennoilla ja niillä aina tarjottiin sinisiä sipsejä;D

    VastaaPoista
  8. Vaude! Tosi hyvännäköisiä, kun on tuo värikin vielä niin hieno. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  9. Mää kattelin tänään jo aiemmin näitä teidän sipsejä- tosi katu-uskottavia!!! Selvästi sipsikausi alkanut, kun ulkona on pimeää ja perse on liimattu sohvaan kiinni...

    VastaaPoista
  10. Campasimpukka: Hyvä että tieto löytyi. Tokyokanista tosiaan ostettiin. Kauppa myi ainakin viime kesänä kahta eri kokoa, kahdella eri hinnalla. Jos en kauheasti väärin muista, tämä meidän maksoi 30 euroa. Ja on ollut jo nyt joka centin väärti.

    Yaelian: Hauska yksityiskohta nuo siniset sipsit lentoyhtiöllä :)!

    Blue Congo on kyllä kaunis peruna, mutta tunnistan myös värioudoksunnan. Tuli silti mieleen, että jauheliha-perunasoselaatikosta saisi aika mielenkiintoisen värisen kun tekisi kolme erillistä pottumuussia: yhden "tavallisesta" perunasta, yhden läpipunaisesta 8tai bataatista) ja yhden Blue Congosta. Sitten vain tekisi raitoja (ruutuja, kukkakuvioita ? :D) muusseista jauhelihan päälle.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin