sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Lakattoman lakkahilloa karviaisesta ja porkkanasta

Terveisiä Mummulasta! Olemme nauttineet koko viikonlopun valmiin pöydän antimista. Sain parin päivän aikana ihan hurjasti ruokainspiraatioita Jukan äidiltä. Ideoiden satoa ja reseptejä postataan varmaan monta kertaa tänne Sipulaan. Tänään ennen lähtöämme söimme esimerkiksi mureketta, jonka lastemme Mummu oli muotoillut rinkulaksi suoran pötkön sijaan. Simppeliä, mutta kekseliästä!

Tässä muitakin makumuistoja parin päivän ajalta kuvien muodossa, joskaan ei tietysti kaikkia. Postauksen lopusta löytyy hillo-ohje, josta löytyy lakkamaisuutta vaikkei siinä lakkaa olekaan. Hillo on keitelty porkkanasta ja karviaisista. Mummu oli lusikoinut hilloa kääretortun sisään saaden aikaan herkullisen baakkelsin. 
Poitsumme herkku mummulassa on rakuunaporkkanat.
 Oman maan perunoita ja pitkään muhitettua lihapataa.
 Tykkäsimme kaikki pakkasesta sulatetuista marjoista itsekeitellyllä vaniljakastikkeella.
Bostonkakkua minun on PAK-KO oppia tekemään itsekin. Maku ja tahmaisuus oli jotain ihan uskomatonta! Jukka yritti hiukan toppuutella leipuri-innostuneisuuttani, sillä pullantekotaitoni tunnetaan. Mutta josko sitä koittaisi taas...
 Pihakuusen alta tyttäremme poimi ketunleipiä.
 Saimmepa mummulta luvan nostaa maa-artisokkaakin mullan alta.
Lakattoman Lakkahillo- resepti on leikattu aikoinaan jostain lehdestä ja liimattu mummun Morsiuskurssivihkon sisäsivuille. Morsiuskurssi järjestettiin kuulemma 1960-luvulla kaupungin toimesta ja siellä opetettiin morsmaikun vastuita, velvollisuuksia, siviilisäädyn mukanaan tuomia lakeja, vauvan hoitoa ja ruuanlaittoa. Mielenkiintoista. Sulhasille vastaavia kursseja ei tiettävästi ollut.

LAKATTOMAN LAKKAHILLO

1½ kg porkkanoita
3 l (vihreitä)karviaisia
1½ kg hillosokeria

Raasta porkkanat. Laita ne perattujen karviaisten kanssa kattilaan. Lisää tilkkavettä, mutta vain tilkka, sillä kiehuessa raaka-aineista lähtee hyvin nestettä.
Kypsennä miedolla lämmöllä tunti eli kunnes ainekset ovat kunnolla pehmeitä. Soseuta ja lisää hillosokeri. Keitä vielä noin 10 minuuttia. Säilö puhdistettuihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin.

8 kommenttia:

 1. Onpas teidän mummola inspiroiva;D

  VastaaPoista
 2. Upea kirjoitus kaikenkaikkiaan! Tuo hillo-ohje täytyy muistaa jatkossa, jos lakkasadot alkaa olla tämän syksyisen kaltaisia.

  VastaaPoista
 3. Karviais-porkkanahillo on ihan mahtavaa herkkua - sitä on ollut tarjolla meidänkin mummolassa ja ollaanpa saatu kotiinkin purkki, jos toinenkin. Sopii erityisen hyvin koville juustoille (siis ihan kaikille ;-)

  VastaaPoista
 4. Ihana mummola ja vallan mahtavia tuliaisia. Ihan varmasti se pullakin sieltä tulee myös omin käsin ;-)

  VastaaPoista
 5. Isovanhempien kodit on kyllä Erityisiä Paikkoja. Meidän lapsilla niitä on sattuneesta syystä useampikin.

  En ole lainkaan varma omista pullanpyöräytystaidoistani, mutta vakaasti aion yrittää. PrinsessaVeeran ohjeella olen onnistunut ihan hyvin, siitä vois taas ponnistaa.

  VastaaPoista
 6. Anoppini tekee samaista hilloa! Ja kutsuu sitä nimellä Köyhän miehen lakkahillo.
  Ja bostonkakkua olen mäkin päättänyt opetella tekemään. Just sitä täydellistä bostonkakkua.

  VastaaPoista
 7. Jonna: No jospa sitten odottelen että sinä teet yksityiskohtaiset ohjeet miten bostonkakku saadaan niin pehmeäksi ja niin tahmaiseksi. Anoppini osasi sanoa vain että tavallinen pullataikina jätetään inan verran raa'aksi. On tietysti vaikeaa antaa ohjetta kun tekee näppituntumalla.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin