torstai 10. marraskuuta 2011

Haukifileen perkaaminen ruodottomaksi (video)

Joskus suulaudesta on hyötyäkin. Pohdin kaverin facebook-sivulla, että hauki olisi kiva oppia perkaamaan ruodottomaksi fileeksi. Vastineeksi pompahti Ravintolakoulu Perhon lehtorin Sampo Kanteleen kommentti "Tervetuloa Perhoon oppimaan". Ja niinhän siinä lopulta kävi, että eräänä kauniina, oikeasti aurinkoisena tiistaipäivänä kokoonnuimme pienellä porukalla Perhon keittiölle seuranamme haukia ja oppilaita.

Hauki on hankala perattava y-ruotonsa vuoksi, mutta edeltävässä työpaikassaan Sampo oli oppinut kalan perkaamisen täysin ruodottomaksi. Monet hauenperkaamisohjeet saavat aikaan paljon hukkapaloja, jotka nekin toki voi jauhaa murekkeita ja muita vastaavia varten. Sampon tapa on kuitenkin melkoisen taloudellinen.

Hommaa helpottaa kuulemma kovasti, jos kala on 1½-2 kiloinen, sillä silloin ruodot on helpompi tuntea. Nyt käsitellyt kalat olivat vain 600 grammaisia, joten joitakin hentoisia, mutta kurkkuun tarttuessaan ärsyttävän tiukkaan juuttuvia ruotoja fileeseen jäi. Toki täysin ruodottomiakin fileitä tuli, se Sampon kunniaksi mainittakoon!

Perkuu on syytä aloittaa luonnollisesti hauen fileoimisella. Eväät ruotoineen ja maharuodot otetaan tässä yhteydessä pois.
Minun on turha alkaa selittämään koko juttua, antaa Sampon puhua ja näyttää miten homma kulkee:

Tässä köllivät vierekkäin kaunis, ruodoton haukifilee ja niin kutsuttu "anopin filee" eli se ruotoja täynnä oleva osa.
Opastuksen päälle saimme vielä nauttia kilpakokkijoukkuettakin valmentavan Sampon valkosipuli-timjamivoissa paistamia haukifileitä keitettyjen perunoiden ja muna-bechamelkastikkeen kera. Haarukoidessa tuli keskusteltua ruokainnostuneiden kanssa asiasta jos toisestakin - ei lainkaan pöllömpi tapa viettää tiistaipäivää!

5 kommenttia:

 1. Olispa ollut kiva olla tuolla oppimassa...mutta kiitos videosta,ehkä tulee joskus tarpeeseen...

  VastaaPoista
 2. Ovelaa! Pääsitte varmaan itsekin kokeilemaan perkaamista? Miten sujui?

  VastaaPoista
 3. Hienoa ja näppärää, mutta pitkän linjan ravintolatätinä kiinnitin heti huomiota siihen, että mikäpä kokilta puuttuu?

  VastaaPoista
 4. Campasimpukka: Jukka naureskeli ihan samaa.

  Yaelian: Toivottavasti tästä on apua jollekin ruotojen kanssa painivalle. Ja toivottavasti Jukan isän luota alkaa nousta parikiloista haukea :).

  AV: Itse asiassa emme kokeilleet hommaa itse, sillä loput hauet oli säästettävä seuraavan päivän opiskelijoita varten. Istuimme kuitenkin hyvin keskittyneinä liki assut yllämme :).

  Ano: Myssy?

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin