sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Loistava sardiinipasta ja keittokirja-arvonta

Tosi mölkkö otsikko, tiedän, mutta halusin ehdottomasti että tiedätte molemmat asiat: sen, että tämä sardiinipasta on ihan loistavaa ja sen, että keittokirja josta se löytyi on sinunkin ulottuvillasi arvonnan kautta. Kirja on Hesarin kustantama, Katja Bäcksbackan "Ensimmäinen ruokakirja". Opus on tarkoitettu aloittelevalle kokille, esimerkiksi kotoaan muuttavalle nuorelle, mutta ideoita löytyy kyllä kokeneemmallekin. Unelias Kokki Anna on kuvaillut hyvin kirjaa ja Liemessä Jennillä on vielä omankin kirjalahjansa arvonta käynnissä.

Sipulan arvontaan voit osallistua kertomalla tämän postauksen kommentteihin, mikä resepti pitäisi ehdottomasti löytyä aloittelevan kokin keittokirjasta. Osallistumisaikaa on marraskuun loppuun asti.

Mutta sitten siihen bongaamaamme loistoreseptiin, sardiinipastaan. Tässä pastassa hauska yksityiskohta on parmesaanin korvaaminen valkosipulilla maustetulla korppujauholla. Olin homman toimivuudesta hyvin epäileväinen, mutta turhaan. Pinnalle ripotellut leipämurut toivat kivaa makua ja tekstuuria muuten pehmeään annokseen. Rusinoiden yhdistäminen kalaruokaan oli meille uutta ja reseptissä kokonaisuus näytti sekametelisopalta. Haarukassa se ei sitä ollut.

Pohdimme hienoja makuja maistellessamme, että tämän reseptin sisältö olisi loistava lahjasetti kylään mennessä. Kaikki raaka-aineet pärjäävät kaappilämmössä ja säilyvät pitkään. Purkkien mukaan voisi sujauttaa ruokaohjeen, jolloin vaikkapa mökkivieminen olisi aika valmis paketti.

SARDIINIPASTA
6 annosta

8 dl pennepastaa

kastikkeeseen:
3 tlk sardiineja tomaattikastikkeessa (3 x 120g)
2 tl kapriksia
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl rusinoita
1 dl oliiviöljyä
½-1 tl suolaa
mustapippuria
kunnon loraus valkoviiniä

lisäksi:
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 dl korppujauhoja

Aloita lisäkkeestä. Lämmitä öljy ja lisää siihen murskatut valkosipulinkynnet. Lisää mukaan  korppujauho ja sekoita, kunnes seos saa väriä. Pane hetkeksi syrjään.
Sekoita keskenään 1 dl oliiviöljyä, sardiinit, rusinat, pinjansiemenet ja kaprikset. Lisää valkoviini. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kypsyä ja maustua liedellä 20 minuuttia. Nestemäinen koostumus muuttuu kuivahkoksi.

Ajoita pastankeitto niin että pasta on valmista samaan aikaan kuin kastike. Sekoita kastike pastan joukkoon (valokuvan ottamisen jälkeen).

Tuo korppujauhoseos pöytään omassa kupissaan. Jokainen ruokailija voi ripotella maustettuja korppujauhoja pastan sekaan parmesaanin tapaan.

31 kommenttia:

  1. Kunnon lihapullien ohje soosseineen kuuluu ehdottomasti ensimmäiseen keittokirjaan. Lihapullat on hyvä osata jokaisen valmistaa.

    VastaaPoista
  2. Hieno idea tuo lahjakori resepteineen tuliaisena.

    Siitä, kun olen itse muuttanut pois kotoa ja saanut kiitos äitini kohtuulliset perustaidot ja sitäkin suuremman innostuksen ruoanlaittoon, on jo niin kauan, että vaikea muistaa, mitä reseptiä olisi silloin arvostanut. Siksipä lähdin miettimään asiaa suomalaisten suosikkiruokien kautta. Ilahtuttavasti kärkeen oli noussut paistettu kala, joten olisihan se hienoa, että kirjasta löytyisi ohje, kuinka sitä valmistetaan.

    VastaaPoista
  3. Aloittelevan kokin keittokirjasta pitäisi löytyä ohjeet paahtopaistin tekoon! Simppeliä ruokaa mutta ainakin eräs tuttava poika onnistui tekemään siitä "sateenkaarilihaa".

    VastaaPoista
  4. Itse olisin arvostanut ihan oikean Bolognese-kastikkeen ohjetta kokkausurani alussa. Opiskelijan perusruoka, jauhelihakastike, olisi aikanaan kaivannut 'hieman' tuunaamista maukkaampaan suuntaan :)

    VastaaPoista
  5. Peruskastikkeiden teko ois hyvä ottaa haltuun heti. Peruskermakastike, tumma kastike ja bechamel (valkokastike). Auttavat muussa ruuanlaitossa kummasti. T: Petteri Pekkarinen

    VastaaPoista
  6. Ihanan välimerelliseltä kuulostava pasta:)

    VastaaPoista
  7. Minäkin olen nuitten peruskastikkeiden kannalla. Ne on hyvä jokaisen osata valmistaa!

    VastaaPoista
  8. Perushyvä ohje hyvän leivän valmistamiseen kuuluu ensimmäiseen keittokirjaan.

    VastaaPoista
  9. Minulle olisi ollut suurta iloa osastosta: halpoja ja helppoja arkiruokia. Hmm, resepteina edellä lueteltujen lisäksi vaikka hernekeitto.

    VastaaPoista
  10. Hei,

    kivan tuntuinen ohje. Ekassa keittokirjassa voisi olla vaikka kunnon lihakeiton ohje.

    terveisin Katri

    VastaaPoista
  11. kyllä siinä pitäisi ihan ensin olla munakkaan teko-ohjeet sekä ohje kanamunien keittämiseen. Tällä pärjäisi jo pitkälle ja ainakin oma lapsi oli ikionnellinen kun oppi munakkaan tekee. Vieläkin sitä usein kovimpaan nälkäänsä laittelee;)

    VastaaPoista
  12. Ruskean kastikkeen ohje tulisi olla jokaisessa keittokirjassa. Itse en onnistu siinä aina edelleenkään :)

    VastaaPoista
  13. Uunipuurot (kuten riisi- ja ohra-) ovat helppoja ja halpoja, joita voi syödä lähes millä tahansa aterialla; aamiaseksi, välipalaksi tai koti-ikävää lievittävänä iltapalana :)
    Pitävät myös nälän hyvin poissa!

    Erilaiset keitot ovat myös loistavia ja niissä saa samalla ujutettua lautaselle paljon tarvittuja vitamiineja ym. mm. juuresten ja kasvisten muodossa.
    Omia suosikkejani lienevät sosekeitot.

    VastaaPoista
  14. Koska perheessä on liuta aloittelevia ruuanlaittajia, laitan lusikkani arvontasoppaan.
    Kyllä ensimmäisenä tulee mieleen perusruskeakastike jauhoista ja voista tehtynä. Harva (anteeksi kovasti köksänopet) kotitalouden opiskellut peruskoululainen sitä osaa. Perunoiden keiton kun nyt otaksuu jokaisen oppivan jo äidinmaidosta.

    VastaaPoista
  15. Ohjekirjoja ei ole koskaaan liikaa, sillä helppoja ja halpoja ruokia löytyy harvoin ohjeista. Tuo ohje täytyy kyll kokeilla. Peukuttelen kovasti, josko onni oli kaverina...

    VastaaPoista
  16. Makaronilaatikon ohje ehdottomasti tuollaiseen kirjaan! Perusohje, jota voi sitten oppiessaan ja halutessaan tuunata oman maun mukaan. Anna

    VastaaPoista
  17. Aika jännä pastaohje. Ei ihan heti tulisi mieleen yhdistellä noita kaikkia aineksia keskenään. Mutta pikkuhiljaa sitä on oppinut, että yllättävätkin maut sopivat hyvin yhteen. Tuota valkosipulikorppujauhoa pitääkin joskus muistaa kokeilla pastaruokiin.:)

    Vaikea sanoa mitään yksittäistä ruokaa, mikä ehdottomasti pitäisi aloittelijan keittokirjasta löytyä. Mielellään kuitenkin saisi olla kaikki perusruoat samaan tyyliin kuin Tammen uudessa keittokirjassa sekä Kotiruoka -kirjassa. Nuo kaksi ovat hyviä perusteoksia, jotka ainakin itseäni kovasti auttoivat alkuaikoina, kun tutustuin ruuanlaiton saloihin. Ja tulee niitä edelleenkin välillä käytettyä muistin virkistämiseksi.;)

    VastaaPoista
  18. Juurekset on hyviä, halpoja ja terveellisiä eli niistä lisää ohjeita kirjoihin! Jos vastikään omilleen muuttaneilla nuorilla olis vähän kättä pidempää näiden kanssa niin nuudelit saattais jäädä vähemmälle.

    VastaaPoista
  19. Ois hyvä löytyä ohje perunoiden keittoon. Aika monilla ensikertalaisilla palaa pohjaan!

    VastaaPoista
  20. Nyt menee leipomisen puolelle, eli sämpylä- ja pullataikinan ohje pitäisi löytyä ruoanlaiton perusteoksesta.

    -Marikki

    VastaaPoista
  21. Mun mielestä aloittelijoille tarkoitetusta keittokirjasta pitäis löytyä makaroonilaatikko ja lihapullat sekä joku keittoruoka

    VastaaPoista
  22. ruskea kastike, julmaa jos sitä ei osata tehdä =)

    VastaaPoista
  23. Perunat ja nakkikastike. Jälkiruoaksi ohukaiset.

    VastaaPoista
  24. Pinaattiletut (kukaan ei halua syödä eineksiä niiden kotitekoisten jälkeen), kasvispihvit ja sosekeitot. Mieleen tulee myös tortilla española (perunamunakas), joka on yksi parhaista välipaloista!

    Hyvä ja helppo resepti pizzapohjalle innostaisi varmasti.

    VastaaPoista
  25. Ensimmäisessä keittokirjassa pitäisi olla ehdottomasti hyviä kasvislisukeohjeita! Esimerkiksi mitä tehdä sesonkijuureksista ruuaksi.

    VastaaPoista
  26. Aloittelevan kokin keittokirjasta pitäisi ehdottomasti löytyä lihapullien ohje. Kaupasta löytyy helposti ja kai halvallakin einespullia ja niitä ostaa moni kun ajattelee että omatekoiset ovat liian työläitä. Kerran kun tekee vaikka uunissa tomaattikastikkeessa paistettuja pullia, ei kiinnosta enää einekset. Niin helppoa ja uskomattoman hyvää!

    VastaaPoista
  27. Mielenkiintoinen aihe! Kirjassa voisi olla mm. peruskastikkeet, keitot, laatikot yms. helppoa ja nopeaa. Erikoisruokavaliot huomioituna. Halpoja, kotimaisia raaka-aineita sisältäviä ruokia ja leivonnaisia.

    VastaaPoista
  28. ei sitä mitään ohjeita tarvi.. senkus keittelee niin oppii :)

    VastaaPoista
  29. Pitäis löytyy: kasvispullien ja -pihvien, lihapullien, lasagnen ja erilaisten kastikkeiden ohjeet :))

    maira

    VastaaPoista
  30. Sain joskus lahjaksi jonkun aloittelijan keittokirjan, eikä ole tullut tehtyä siitä ikinä mitään. Itse kaipaan aloittelijoidenkin ohjeisiin "sitä jotain", eli pikkasen enemmän kuin vain perus makaroonilaatikon (vaikka toki sekin on oikein hyvää). Pastan ystävänä toivoisin helposti tuunattavaa pastaa, jota voi varioida jääkaapin tilanteen ja lompakon tilanteen mukaan. Eli perus tagliatelle + säilykesimpukka-kermakastike, kasviskastike esimerkiksi kesäkurpitsasta, tomaattikastike, jauhelihakastike jne... Ja opintotukipäivänä voi sitten ostaa kaveriksi parmesaania, niin saa ruokaan välillä mukaan ylellisen loppusilauksen :)

    VastaaPoista
  31. Arvoimme juuri Ramdom.org:n kanssa voittajan joka on....ta ta da daa...Yaelian! Pistätkö sähköpostilla osoitetietojasi niin saadaan Hesarin kirja sinulle Israeliin. Tai toki halutessasi johonkin muuhunkin osoitteeseen. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille kommenteista!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin