Tosi mölkkö otsikko, tiedän, mutta halusin ehdottomasti että tiedätte molemmat asiat: sen, että tämä sardiinipasta on ihan loistavaa ja sen, että keittokirja josta se löytyi on sinunkin ulottuvillasi arvonnan kautta. Kirja on Hesarin kustantama, Katja Bäcksbackan "Ensimmäinen ruokakirja". Opus on tarkoitettu aloittelevalle kokille, esimerkiksi kotoaan muuttavalle nuorelle, mutta ideoita löytyy kyllä kokeneemmallekin. Unelias Kokki Anna on kuvaillut hyvin kirjaa ja Liemessä Jennillä on vielä omankin kirjalahjansa arvonta käynnissä.
Sipulan arvontaan voit osallistua kertomalla tämän postauksen kommentteihin, mikä resepti pitäisi ehdottomasti löytyä aloittelevan kokin keittokirjasta. Osallistumisaikaa on marraskuun loppuun asti.
Mutta sitten siihen bongaamaamme loistoreseptiin, sardiinipastaan. Tässä pastassa hauska yksityiskohta on parmesaanin korvaaminen valkosipulilla maustetulla korppujauholla. Olin homman toimivuudesta hyvin epäileväinen, mutta turhaan. Pinnalle ripotellut leipämurut toivat kivaa makua ja tekstuuria muuten pehmeään annokseen. Rusinoiden yhdistäminen kalaruokaan oli meille uutta ja reseptissä kokonaisuus näytti sekametelisopalta. Haarukassa se ei sitä ollut.
Pohdimme hienoja makuja maistellessamme, että tämän reseptin sisältö olisi loistava lahjasetti kylään mennessä. Kaikki raaka-aineet pärjäävät kaappilämmössä ja säilyvät pitkään. Purkkien mukaan voisi sujauttaa ruokaohjeen, jolloin vaikkapa mökkivieminen olisi aika valmis paketti.
6 annosta
8 dl pennepastaa
kastikkeeseen:
3 tlk sardiineja tomaattikastikkeessa (3 x 120g)
2 tl kapriksia
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl rusinoita
1 dl oliiviöljyä
½-1 tl suolaa
mustapippuria
kunnon loraus valkoviiniä
lisäksi:
2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 dl korppujauhoja
Aloita lisäkkeestä. Lämmitä öljy ja lisää siihen murskatut valkosipulinkynnet. Lisää mukaan korppujauho ja sekoita, kunnes seos saa väriä. Pane hetkeksi syrjään.
Sekoita keskenään 1 dl oliiviöljyä, sardiinit, rusinat, pinjansiemenet ja kaprikset. Lisää valkoviini. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kypsyä ja maustua liedellä 20 minuuttia. Nestemäinen koostumus muuttuu kuivahkoksi.
Tuo korppujauhoseos pöytään omassa kupissaan. Jokainen ruokailija voi ripotella maustettuja korppujauhoja pastan sekaan parmesaanin tapaan.
Kunnon lihapullien ohje soosseineen kuuluu ehdottomasti ensimmäiseen keittokirjaan. Lihapullat on hyvä osata jokaisen valmistaa.
VastaaPoistaHieno idea tuo lahjakori resepteineen tuliaisena.
VastaaPoistaSiitä, kun olen itse muuttanut pois kotoa ja saanut kiitos äitini kohtuulliset perustaidot ja sitäkin suuremman innostuksen ruoanlaittoon, on jo niin kauan, että vaikea muistaa, mitä reseptiä olisi silloin arvostanut. Siksipä lähdin miettimään asiaa suomalaisten suosikkiruokien kautta. Ilahtuttavasti kärkeen oli noussut paistettu kala, joten olisihan se hienoa, että kirjasta löytyisi ohje, kuinka sitä valmistetaan.
Aloittelevan kokin keittokirjasta pitäisi löytyä ohjeet paahtopaistin tekoon! Simppeliä ruokaa mutta ainakin eräs tuttava poika onnistui tekemään siitä "sateenkaarilihaa".
VastaaPoistaItse olisin arvostanut ihan oikean Bolognese-kastikkeen ohjetta kokkausurani alussa. Opiskelijan perusruoka, jauhelihakastike, olisi aikanaan kaivannut 'hieman' tuunaamista maukkaampaan suuntaan :)
VastaaPoistaPeruskastikkeiden teko ois hyvä ottaa haltuun heti. Peruskermakastike, tumma kastike ja bechamel (valkokastike). Auttavat muussa ruuanlaitossa kummasti. T: Petteri Pekkarinen
VastaaPoistaIhanan välimerelliseltä kuulostava pasta:)
VastaaPoistaMinäkin olen nuitten peruskastikkeiden kannalla. Ne on hyvä jokaisen osata valmistaa!
VastaaPoistaPerushyvä ohje hyvän leivän valmistamiseen kuuluu ensimmäiseen keittokirjaan.
VastaaPoistaMinulle olisi ollut suurta iloa osastosta: halpoja ja helppoja arkiruokia. Hmm, resepteina edellä lueteltujen lisäksi vaikka hernekeitto.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistakivan tuntuinen ohje. Ekassa keittokirjassa voisi olla vaikka kunnon lihakeiton ohje.
terveisin Katri
kyllä siinä pitäisi ihan ensin olla munakkaan teko-ohjeet sekä ohje kanamunien keittämiseen. Tällä pärjäisi jo pitkälle ja ainakin oma lapsi oli ikionnellinen kun oppi munakkaan tekee. Vieläkin sitä usein kovimpaan nälkäänsä laittelee;)
VastaaPoistaRuskean kastikkeen ohje tulisi olla jokaisessa keittokirjassa. Itse en onnistu siinä aina edelleenkään :)
VastaaPoistaUunipuurot (kuten riisi- ja ohra-) ovat helppoja ja halpoja, joita voi syödä lähes millä tahansa aterialla; aamiaseksi, välipalaksi tai koti-ikävää lievittävänä iltapalana :)
VastaaPoistaPitävät myös nälän hyvin poissa!
Erilaiset keitot ovat myös loistavia ja niissä saa samalla ujutettua lautaselle paljon tarvittuja vitamiineja ym. mm. juuresten ja kasvisten muodossa.
Omia suosikkejani lienevät sosekeitot.
Koska perheessä on liuta aloittelevia ruuanlaittajia, laitan lusikkani arvontasoppaan.
VastaaPoistaKyllä ensimmäisenä tulee mieleen perusruskeakastike jauhoista ja voista tehtynä. Harva (anteeksi kovasti köksänopet) kotitalouden opiskellut peruskoululainen sitä osaa. Perunoiden keiton kun nyt otaksuu jokaisen oppivan jo äidinmaidosta.
Ohjekirjoja ei ole koskaaan liikaa, sillä helppoja ja halpoja ruokia löytyy harvoin ohjeista. Tuo ohje täytyy kyll kokeilla. Peukuttelen kovasti, josko onni oli kaverina...
VastaaPoistaMakaronilaatikon ohje ehdottomasti tuollaiseen kirjaan! Perusohje, jota voi sitten oppiessaan ja halutessaan tuunata oman maun mukaan. Anna
VastaaPoistaAika jännä pastaohje. Ei ihan heti tulisi mieleen yhdistellä noita kaikkia aineksia keskenään. Mutta pikkuhiljaa sitä on oppinut, että yllättävätkin maut sopivat hyvin yhteen. Tuota valkosipulikorppujauhoa pitääkin joskus muistaa kokeilla pastaruokiin.:)
VastaaPoistaVaikea sanoa mitään yksittäistä ruokaa, mikä ehdottomasti pitäisi aloittelijan keittokirjasta löytyä. Mielellään kuitenkin saisi olla kaikki perusruoat samaan tyyliin kuin Tammen uudessa keittokirjassa sekä Kotiruoka -kirjassa. Nuo kaksi ovat hyviä perusteoksia, jotka ainakin itseäni kovasti auttoivat alkuaikoina, kun tutustuin ruuanlaiton saloihin. Ja tulee niitä edelleenkin välillä käytettyä muistin virkistämiseksi.;)
Juurekset on hyviä, halpoja ja terveellisiä eli niistä lisää ohjeita kirjoihin! Jos vastikään omilleen muuttaneilla nuorilla olis vähän kättä pidempää näiden kanssa niin nuudelit saattais jäädä vähemmälle.
VastaaPoistaOis hyvä löytyä ohje perunoiden keittoon. Aika monilla ensikertalaisilla palaa pohjaan!
VastaaPoistaNyt menee leipomisen puolelle, eli sämpylä- ja pullataikinan ohje pitäisi löytyä ruoanlaiton perusteoksesta.
VastaaPoista-Marikki
Mun mielestä aloittelijoille tarkoitetusta keittokirjasta pitäis löytyä makaroonilaatikko ja lihapullat sekä joku keittoruoka
VastaaPoistaruskea kastike, julmaa jos sitä ei osata tehdä =)
VastaaPoistaPerunat ja nakkikastike. Jälkiruoaksi ohukaiset.
VastaaPoistaPinaattiletut (kukaan ei halua syödä eineksiä niiden kotitekoisten jälkeen), kasvispihvit ja sosekeitot. Mieleen tulee myös tortilla española (perunamunakas), joka on yksi parhaista välipaloista!
VastaaPoistaHyvä ja helppo resepti pizzapohjalle innostaisi varmasti.
Ensimmäisessä keittokirjassa pitäisi olla ehdottomasti hyviä kasvislisukeohjeita! Esimerkiksi mitä tehdä sesonkijuureksista ruuaksi.
VastaaPoistaAloittelevan kokin keittokirjasta pitäisi ehdottomasti löytyä lihapullien ohje. Kaupasta löytyy helposti ja kai halvallakin einespullia ja niitä ostaa moni kun ajattelee että omatekoiset ovat liian työläitä. Kerran kun tekee vaikka uunissa tomaattikastikkeessa paistettuja pullia, ei kiinnosta enää einekset. Niin helppoa ja uskomattoman hyvää!
VastaaPoistaMielenkiintoinen aihe! Kirjassa voisi olla mm. peruskastikkeet, keitot, laatikot yms. helppoa ja nopeaa. Erikoisruokavaliot huomioituna. Halpoja, kotimaisia raaka-aineita sisältäviä ruokia ja leivonnaisia.
VastaaPoistaei sitä mitään ohjeita tarvi.. senkus keittelee niin oppii :)
VastaaPoistaPitäis löytyy: kasvispullien ja -pihvien, lihapullien, lasagnen ja erilaisten kastikkeiden ohjeet :))
VastaaPoistamaira
Sain joskus lahjaksi jonkun aloittelijan keittokirjan, eikä ole tullut tehtyä siitä ikinä mitään. Itse kaipaan aloittelijoidenkin ohjeisiin "sitä jotain", eli pikkasen enemmän kuin vain perus makaroonilaatikon (vaikka toki sekin on oikein hyvää). Pastan ystävänä toivoisin helposti tuunattavaa pastaa, jota voi varioida jääkaapin tilanteen ja lompakon tilanteen mukaan. Eli perus tagliatelle + säilykesimpukka-kermakastike, kasviskastike esimerkiksi kesäkurpitsasta, tomaattikastike, jauhelihakastike jne... Ja opintotukipäivänä voi sitten ostaa kaveriksi parmesaania, niin saa ruokaan välillä mukaan ylellisen loppusilauksen :)
VastaaPoistaArvoimme juuri Ramdom.org:n kanssa voittajan joka on....ta ta da daa...Yaelian! Pistätkö sähköpostilla osoitetietojasi niin saadaan Hesarin kirja sinulle Israeliin. Tai toki halutessasi johonkin muuhunkin osoitteeseen. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille kommenteista!
VastaaPoista