maanantai 19. joulukuuta 2011

Possunlapaa, appelsiini-perunoita, ruusukaalipaistos ja kynttilänjalat

Äidin luona tulee aina luettua jos jonkinmoisia lehtiä.  Saan repiä kiinnostavat reseptit melkeinpä aina itselleni jemmaan, sillä äitini ei paljoa (enää) kokkaile. Lasten toivoiden mukaisia herkkuja hän toki tekee aina meidän siellä ollessa: lihapullia, nakkikastiketta, perunamuussia ja mansikkakiisseliä.

Viimekäynnillä käsiini osui Me naiset-lehti ja siellä Katja Nordlundin juttu Joulunyyttäreistä. Kokonaisuus sisälsi monta kiinnostavaa ohjetta, joista tässä kolme. Tarjosimme possua, pottuja ja ruusukaalia, kun saimme ystäväperheen kylään sunnuntaina. Jälkkäriksi nautimme rommista viikunatorttua lasten mussuttaessa banaani-suklaakakkua.

Kokonaisuus oli helppo ajoittaa, kun ensin kypsensi 5 tuntia possun lapaa uunissa ja sen jälkeen lykkäsi  hiukan nostettuun lämpöön pellillä perunat ja vuuassa ruusukaali-omenapaistoksen. Kasvisten kypsyessä oli aikaa pyöräyttää kastike, ja viimeiseksi repiä  folion alla lämpimässä pysynyt liha paloiksi. Kaikki maistui oikein mainiolta ja meni oikein hyvin alas myös ei-jouluna.

Ruokajuomana meillä oli possunlavanuittoonkin käytettyä Prykmestarin Talviolutta.

LUOMUPOSSUN LAPA JA OMENAKASTIKE
6-10 annosta

1-1½kg luomupossun lapaa
2 sipulia
2 porkkanaa
1 palsternakka
4 valkosipulinkynttä
2-3 tl suolaa
2 tl korianterinsiemeniä
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
(2 tl timjamia)
1 tl salviaa
1 pullo (3,3 dl) olutta tai vettä (meillä Prykmestarin Talviolut)

OMENAKASTIKE:
paistoliemi
3 dl omenasosetta (sokeroimaton)
2 rkl mietoa sinappia
suolaa ja pippuria

Kuori ja lohko kasvikset. Hiero mausteet lihan pintaan. Laita liha uunivuokaan ja kasvikset myös. Kaada vuuan päälle olut tai vesi. Peitä uunivuoka kannella tai foliolla ja nosta 150-asteiseen uuniin. Paista 3-4 tuntia kunnes liha on kypsää ja hajoavaa. Me kypsensimme 5-tuntia eikä tehnyt huonoa ollenkaan. Tarpeen tullen voit lisätä nestettä, mutta ainakaan meillä kuivumisesta ei ollut tietoakaan.

KASTIKE:
Nosta liha ja kasvikset pois vuuasta. Kaada liemi kattilaan, lisää omenasose ja kuumenna. Mausta sinapilla. Lisää makusi mukaan suolaa ja pippuria. Jukka vielä siivilöi kastikkeen kahteen kertaan, jotta sai rakenteesta miellyttävämmän.

Revi liha haarukalla säikeiksi, poista rasvaisimmat osat ja luut.

Tarjoa liha ja kastike erikseen. Niin hyvänmakuista kuin kastike onkin revityn lihan joukossa, esteettistä silmää se ei miellytä.
menossa uuniin
RUUSUKAALI-OMENAPAISTOS
6-8 annosta

500 g ruusukaaleja
3-4 omenaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl (vaaleaa) siirappia
1-2 tl suolaa

Pese ruusukaalit ja omenat. Tee ruusukaalien kantaan ristiviillot, jotta kypsyvät tasaisemmin. Leikkaa omenat kuorineen reiluiksi lohkoiksi. Laita kokonaiset ruusukaalit ja omenalohkot uunivuokaan. Lisää öljy, siirappi ja suola. Nostele kasviksia, jotta ne maustuvat joka puolelta. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 20-25 minuuttia.
menossa uuniin
APPELSIINIPERUNAT
6 annosta

1 kg perunoita
30 g voita
3 rkl oliiviöljyä
½ rkl viinietikkaa
1 tl rosmariinia
3 valkosipulinkynttä
½ luomuappelsiininkuori

Käytä mausteena ehdottomasti luomuappelsiininkuoria. Me ainakin tykkäsimme syödä paahtuneita suiroja pottupalojen kanssa, joten ne eivät toimineet "vain" mausteena.
Lohko kuoritut perunat paloiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia. Kaada lävikköön ja anna kuivahtaa. Ravistele lävikköä, jotta perunoiden pinta karheutuu. Kaada pottupalat uunivuokaan. Sulata voi ja sekoita se öljyn, etikan ja rosmariinin kanssa. Hienonna valkosipulinkynnet joukkoon. Leikkaa appelsiinin oranssi kuoriosa suikaleiksi. Kaada seos perunoille ja sekoita. Laita vuoka uuniin noin 25 minuutiksi.
Koska uuni on kauan 150:ssa asteessa, voi siellä samalla polttaa lasten taiteilemia astioita, tässä kynttilänjalkoja.

3 kommenttia:

  1. Tua possunlapa uunis on vaan niin yksinkertaasen maharottoman hyväää!

    VastaaPoista
  2. Meillä vastaava omenakastike on tehty tuoreista omenoista, jotka olen pilkkonut, paistanut voissa (ehkä tujaus konjakkia tai viskiä), lisännyt liemen ja sitten vetänyt koko liemen sauvasekoittimella tasaiseksi.

    Tämä siis vinkkinä niille, jotka eivät jaksa tehdä tai ostaa erikseen omenasosetta.

    VastaaPoista
  3. Nanna: On on! Ja ylihelppoa!

    Mikko S: Hyvältä kuulostaa sinunkin versiosi, kiitos vinkistä. Meillä tuota omenasosetta on yllin kyllin itsetehtynä, joten on vain hyvä jos saa sitä käytettyä.

    Olet Mikko kuulemma ollut Jukan kanssa rinnakkaisluokalla lukiossa :).

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin