maanantai 22. joulukuuta 2014

NakuNöpöstä muhevaksi eli maistuva kanipata

Jos haluaisi edetä tässä postauksessa niin, että googlehaussa sivulle eksyisi tosi moni alle sekunniksi, voisi laittaa postaukseen sanoja alaston kani, rintafile tai nakuna selällään. Pehmeä jänis menisi ihan liiallisuuksiin. Siksi päätinkin aloittaa postauksen asiallisemmin ja aiheessa tiukasti pysyen. 
Meillä on sellainen onni, että bloggaavat kaverimme kasvattavat kaikenmoisia pikkuelukoita. Kanit kuuluvat myös tuohon porukkaan. Saimme yhden tällaisen valmiiksi teurastettuna, nyljettynä ja pakastettuna, mikä ilahdutti meitä kovasti. 
Ohjeen haimme blogikaverilta, joka kysyy taajaan meidän kaikkien nälkää. Chef Jones oli pyöräyttänyt kanille mielenkiintoisen kastikkeen tomaattipohjaisena mantelilisällä. Lopputulos oli muhevan maukas, itse asiassa herkumpi mitä olin odottanutkaan. Jasu neuvoi kania ojentaessaan, että se kaipaa pitkän haudutusajan. Lisäsimme siis ohjeistetun kahden ja puolen tunnin aikaan vielä puolitoista madaltaen kuitenkin uunin lämpöä.

Yhdestä jänöstä meidän perhe syö useammin kuin kerran. Ensimmäisen aterioinnin jälkeen liha irroiteltiin luista. Kastikkeineen se oli aivan valmis maustamaan seuraavan päivän pastan. 

Lämmin suositus sekä eettisen lihan ostamiseen että tähän kanipataan. Nöpö kohtasi arvoisensa lopun. 
Ai mikä luutörö? No, ekaa kertaa leikkasin kania paloiksi. Me tarjosimme kanipadan palsternakka-perunapyreen ja paahdettujen ruusukaalien kanssa. 

TOMAATTINEN KANIPATA MANTELILLA

1 - 1,5 kg jänistä pilkottuna
1,5 tl suolaa
100 g pekonia
1-2 kpl porkkanaa kuutioina
2 kpl varsisellerin vartta
1 kpl sipulia
6 kpl valkosipulinkynsiä
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl punaviiniä
3 dl kanalientä
200 g tomaattimurskaa
1 tl oreganoa
1 tl kuivattua timjamia
1 rkl savupaprikajauhetta
80 g kuorittuja manteleita
1 rkl voita
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria

Pilko pekoni ja kypsennä se paistinpannussa. Nosta pekonit hetkeksi syrjään mutta jätä rasva pannuun. Lisää tarpeen mukaan öljyä ja ruskista jänispalat. Nosta jänöpalat pataan ja nosta pekonipalat takaisin paistinpannulle.  Lisää sekaan tomaattipyree, sipulit, porkkana ja selleri.  Edellisten pehmittyä lisää sekaan viini ja anna kiehahtaa. Lisää tomaattimurska, kanaliemi ja yrtit. Anna poreilla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää kuoritut mantelit ja soseuta kastike. Lisää vielä voi. Sekoita.

Kaada kastike jänöpalojen päälle pataan.


Nosta pata 100 asteiseen uuniin ja hauduta 4 tuntia.

10 kommenttia:

  1. Hienoa, toimit päänavaajana! Mulla on odottamassa kokonaisen kaniinin ohje, mutta en ole rohjennut julkaista kuvaa. Se oli ranskalainen pupu, joka kypsyi nopsempaan. Pakastimessa odottaa puolikas kotimainen lähikani, joka vaatii tuon 2,5-4 h. Tuo kastike vaikuttaa erittäin kokeiltavalta!

    VastaaPoista
  2. Olen avannut päätäni jo vuosia sitten, mutta ehkä väärillä termeillä. Jänis, jänö, pupu, kani...mitä näitä nyt on. ;) http://sillasipuli.blogspot.fi/2011/01/janista-etruskimetsastajan-tapaan.html

    Kokeile ihmeessä!

    VastaaPoista
  3. Erittäin hyviä avauksia tuolla etruskimetsällä! Kaniini on yksi meidän suursuosikeista, olen vain turhaan kainostellut kokonaisen kanin kuvan julkaisemista täällä - näköjään ;). Täältä löytyy muuten leikkaamisohjeita, tiiviisti: https://ripaustryffelia.wordpress.com/2013/01/26/kaniinia-metsastajan-tapaan/

    VastaaPoista
  4. Arvaa millä hakusanoilla tänne päädyin? Tutun näköistä lihaa :)

    VastaaPoista
  5. Merja: Minua taas itseäni kiinnostaa tällaiset ruhokuvat tai muutenkin ainesten alkulähteille pääsy. Siksi julkaisen moisia itsekin. Kiitos leikkuuohjeita!

    CJ: No niin! Juu, tätä palluraa silitettiin vielä kesällä teillä. Arvaa muistiko Jukka mainita siitä ruokapöydässä.

    VastaaPoista
  6. Joo kyllä se tämä resepti on mikä pääsee uuden vuoden dinneripöytään :) Kuulostaa vaan suunnilleen täydelliseltä.

    VastaaPoista
  7. Hullareilta tarttui matkaan kani, ja päädyin kokeilemaan tätä reseptiä. Aluksi suunnittelin jotain kevyempää ja keväisempää, mutta kaikkia niitä kevyempiä reseptejä varten olisi pitänyt käydä kaupassa, kun taas tähän löytyi kaikki ainekset kaapista.

    Ja ei kyllä kaduttanut ekan maistamisen jälkeen yhtään, että valinta osui tähän, eikä johonkin sitruunaisen yrttiseen, kuten alunperin olin suunnitellut. Kanelifanaatikkona heitin pataan lihan ja soosin joukkoon myös pari kanelitankoa, ja hyvinhän se passasi!

    Kiitti taas mainosta reseptistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kaneli sopii varmaan hyvin mantelien(kin) seuraksi. Kiitos kun palasit kertomaan tästä!

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin