keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Haukijauheliha ja haukipullat

Kuva mallia kiire syömään.

Minusta ehdottomasti helpoin tapa syödä haukea on hauen jauhelihasta pyöritetyt haukipullat. Haukifileiden jauhautuessa lihamyllyssä samalla pieniintyvät myös ne hankalat y-ruodot niin pikkaraisiksi, ettei niitä syödessä varmasti huomaa. Meillä itsellämme ei ole myllyä, mutta Jukan isällä onneksi on. Saammekin häneltä usein haukijauhelihaa, sillä tuota kalaa nousee Jukan isän kodin viereisestä järvestä niin uistimella kuin verkoillakin.

Viime viikolla kokeilimme hauen jauhelihalle papan arkistoista löytyvää ohjetta, joka oli napattu joltain messuilta mukaan. Pappa oli avovaimonsa kanssa maistanut pullia messuilla ja todennut hyviksi, joskin turhan ronskisti jauhetuiksi. Nyt kalamassa jauhettiin kahdesti, jolloin syntyi täysin ruodotonta ainesta haukipulliin.

Maku oli pehmeä ja kermaisen tuhti tillin raikastaessa makumaailmaa sitruunan kanssa. Pullat pysyivät hyvin koossa pannulla paistaessa. Me laitoimme papan jääkaapista löytynyttä kantarellituorejuustoa, koska lautaselta löytyi samoja sieniä. Kantarellin makua en kyllä tällä tuorejuustomäärällä pystynyt kokonaisuudesta erottamaan. Haukipullat tarjottiin peruna-voisöksötyksen ja paistettujen kantarellien kanssa. 


Olemme aiemmin tehneet haukijauhelihasta myös aasialaisviritteisiä haukipullia ja hampurilaispihvejä tuplastikin, sekä haukimurekepihvejä Stömsö-Mikaelin ohjeella. Haukijauheliha on uponnut myös haukipiirakkaan, jolle keittelimme riesling-kastikkeen.

Onko sinulla jemmassa herkullista haukijauhelihareseptiä jonka haluaisit jakaa kommenteissa tekstinä tai linkkinä? Ottaisimme moisen kiitollisuudella vastaan. 

HAUKIPULLAT
neljälle

noin 600 g haukifileitä tai haukijauhelihaa
pieni sipuli
½ dl kermaa
50 g (kantarelli)tuorejuustoa
yhden sitruunan mehu
1½ dl korppujauhoa
2 tl suolaa
15 kpl valkopippuria murskattuna
½ nippua tilliä
2 kananmunaa
voita paistamiseen

Jauha haukifileet ja laita samalla lihamyllyyn muutkin ainekset sekoittumaan. Jauha toiseen kertaan.
Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa kaikki ainekset hienonnettuna haukijauhelihan sekaan.
Pyörittele haukijauhelihamassasta pyöryköitä.
Paista keskilämmöllä pannulla voissa (tai 200 asteisessa uunissa leivinpaperin päällä välillä käännellen kunnes ovat kypsiä). 

4 kommenttia:

  1. Hyvä pohja kokkaukseen. Miulla on tapana ottaa vinkit ja sitten säveltää.
    Tää oli hyvä alku
    Minulla oli kolme kiloa haukifilettä. Tästä lähettiin.suurinpirtein kolminkertaistin ohjeesi.korppujauhoa ruis laitoin 400g 4 munaa kaks Puskala tilliä. Yhden nipun kevätsipulia ja kaks isoa sipulia hienoksi silputtuna. Desi kermaa ja kahden sitruunan mehut. Suolaa ja pippuria reilusti jokainen makunsa mukaan. Paistin pannulla, kun tulee mielestäni maukkaammpi. Tuosta sateista tuli 50 hyvän kokoista ja hiton hyvää kalapullaa.
    Tämän kirjoitteli kotitarvekalastaja ripa ähtäristä

    VastaaPoista
  2. Juu, kyllä pannulla tulee maukkaampaa. Leivinpaperi on semmoinen helpompi, krääsättömämpi ja isolla satsilla nopeampi tapa.
    Kiitos ripa kommentista, ilahdutti tiistai-iltaa!

    VastaaPoista
  3. Hei ja kiitos !
    Reseptillä tuli erittäin hyviä haukipihvejä. Vieraamme ihmetteli miten hauesta voi saada näin maittavaa ruokaa. Annoin mureketaikinan maustua yön yli jääkaapissa. Paistoin pellillä ja lopputulos oli hyvä. Pihveistä saa hyviä kalahampurilaisiakin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin