sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Loopin vegaani brunssi - vahingossa

Olen jo pitkään halunnut Loopin brunssille, sillä pidän ravintolan ideaa loistavana. Annoksiin käytetään kaupoista ja tuottajilta kerättyjä, muuten hävikkiin joutuvia raaka-aineita. Kuormasta noin 10 prosenttia käytetään ravintolassa, loput päätyvät hyväntekeväisyyteen. Omalla facebook-sivullaan 1-vuotias Loop ilmoitti juuri, että hävikkiuhan alla ollutta ruokaa on pelastettu syötäväksi ravintolan olemassolon aikana 70 000 kiloa. Toiminta työllistää pitkäaikaistyöttömiä, syrjäytymisuhan alla olevia nuoria, maahanmuuttajia ja myös ravintola-alan ammattilaisia. 
 
Ravintola sijaitsee vanhan Lapinlahden mielisairaalan päärakennuksessa. Rakennuksen historia, ympäröivä puisto ja arkkitehtuuri luovat yhdessä mielenkiintoiset kehykset Loopille.
Olin varannut brunssin koko perheelle huomaamatta että se on vegaaninen. Paikanpäällä opin että näin on aina joka kesäkuukauden ensimmäisenä viikonloppuna. Pientä hikeä pukkasi kun mietin löytäisivätkö valikoiden syövät lapsemme kunnolla ruokaa. Rehellisyyden nimissä mietin myös että kokemus jäisi vajaaksi meidän vanhempienkin kohdalla verrattuna tavalliseen brunssiin. Väärässä olin. Ajatus hävetti tarkemmin tuumailtuna, sillä haluan ajatella olevani ennakkoluuloton maistelija ja ruokien suhteen melkeinpä rajaton.
Vegaanisesta brunssista muodostui perheellemme oiva keskustelun paikka ruuasta, sen tuottamisesta ja uusista mauista. Mietimme miten eri ruuat oli saatu valmistettua vegaanisesti. Erityisesti herkulliset vegaaniset korvapuustit aiheuttivat hämmennystä - miten ne voivat olla niin hyviä myös rakenteeltaan ilman kananmunaa, voita ja maitoa. Meille vastattiin että leivonnassa on käytetty mm. vauvansosetta ja kookosmaitoa.

Tästä vanha kansa puhuu kun se tokaisee että vahingosta viisastuu.

Alkuun sopi ottaa buffet-pöydästä erilaisia salaatteja, yrttimaustettuja kasviksia, kahta erilaista leipää ja tahnoja. Pidimme erityisesti kesäkurpitsa-inkivääritahnasta ja parsakaalia sisältäneestä ruokaisasta salaatista. Tyttäremme haki parikin lautasellista kaurapuuroa haudutusastiasta.


 

Pääruoka tarjoiltiin lautasannoksina. Tofu oli paistettu hyvin. Emme nimittäin suuremmin pidä tofusta ja tätä söi oikein mielellään. Lisänä lautasella oli inkiväärillä ja currylla maustettuja kasviksia. Lapset eivät hävikkiuhan nimissä ottaneet lainkaan pääruokia.
Jälkiruokaa sai hakea buffetista. Poitsumme piti erityisesti mehevästä banaanikakusta ja me kaikki korvapuusteista. Pullat oli jaettu hävikkiesto-oivaltavasti pienempiin osiin. Samaa tai pienempää kokoa olisi toivonut myös todella suurille suklaakekseille. Tyttäremme nautti useammankin lasin smoothieta, johon oli yhdistetty banaania, mansikkaa, mustikkaa ja teetä. Hedelmälautanen jälkiruokapöydässä oli kiva juttu. Kahvia ja teetä sopi hakea itse. Teenjuojille oli varattu muutamaakin erilaista teetä haudutettavaksi teekelloissa. 

Lapset maksavat Loopin brunssilla euron per ikävuosi, aikuisilta brunssi kustansi 19,50 euroa. Pidimme hintalaatusuhdetta hyvänä. 
Ruokailuun Loopissa voisi yhdistää hyvin opastuskierroksen Lapinlahden alueella, Remote Helsinki-kierroksen tai vaikka kävelyn merenrantaan rajoittuvassa puutarhassa tai ihan likeisellä Hietaniemen hautausmaalla. Lapinlahden Lähteen sivuilta löytyy tietoa muistakin alueella järjestettävistä tapahtumista. Me kävimme hypistelemässä Puodin käsityö- ja taidehienouksia suunnaten sitten seuraamaan Helsingin Pride-kulkuetta. 
Osallistuin viime viikolla Loopissa järjestettyyn Eat to Meet-illalliseeen, jossa me vanhat ja uudet, pakolaisena tänne tulleet suomalaiset istahdimme saman piiiiitkän pöydän ääreen nautiskelemaan. Illallisen annokset ja maut eivät yltäneet luvatulle gourmet-tasolle, mutta idea oli todella hieno ja sen soisi leviävän laajemmallekin!

2 kommenttia:

 1. Loopin idea on tosi hieno,ja buffetti näyttää tosi houkuttelevalta. Itse pidän paljon vegaaniruuasta, ja täällähän riittää vegaaniravintoloita, kauppoja, jäätelöpaikkoja, leipomoita...vegaaneja siis.
  Tofunkin maku tai rakenne riippuu siitä minkälaista tofua käyttää. ON tofua ja on tofua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään ideasta tosi paljon!
   Uskon tuon tofuasian. Japanissa joskus saatiin hyvää tofua, mutta se oli ihan erilaista rakenteeltaankin. Loopissa käytetään ymmärtääkseni Jalotofun tofua.

   Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin