lauantai 13. joulukuuta 2008

Sipulimarmeladi (joululahjavinkki)

En ole ikinä tykännyt vuohenjuustosta, vaan nytpä maistui! Nimittäin paahdetun leivän päällä itsekeitellyn sipulimarmeladin siivittämänä. Oi joi joi mikä makuyhdistelmä! Leivät tarjosin Pastapään synttäripäivällisellä alkupaloiksi, koska vuohenjuusto on mieheni suuri rakkaus -toivottavasti minun jälkeeni ;).

Annoimme tölkillisen marmeladia jo papan mukaan kotiinviemisiksi, mutta aiomme keitellä sitä kyllä lisää ennen joulua. Lisäämme joukkoon ehkä jouluisiakin mausteita. Inkivääri ja kaneli voisivat ainakin sopia.

Vuohenjuuston kanssa pakettiin kääräistynä tämä herkullinen marmeladi olisi mainio joululahja syömistä harrastavalle. Vielä kun lisää mukaan marmeladin teko-ohjeen, niin muuta ei tarvitakaan!

Seuraava ohje on Virginie Besancon pirteästi kuvitetusta Aurinkokeittiöni kirjasta, jonka lainasin kirjastosta. Vuohenjuuston ystäville tästä kasviskeittokirjasta löytyy paljon muitakin reseptejä. Ihana yksityiskohta kirjassa on erilaiset kirjanmerkkinauhat.

Confiture d'oignon eli Sipulimarmeladi

750 g kuorittuja sipuleita ohuina, puolikkaina renkaina
150 g hunajaa
4-6 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl tai hiukan reippaamminkin rusinoita
1 rkl murskattuja korianterinsiemeniä

2 puhdasta lasipurkkia

Pane kaikki ainekset isoon, paksupohjaiseen kattilaan ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Kun sipulirenkaat ovat kauniin läpikuultavia ja kypsiä pane ne puhtaisiin lasipurkkeihin. (Pesin lasipurkit todella hyvin, pidin 100 asteisessa uunissa puoli tuntia ja kannet keitin vedessä).

Kirjan ohjeistus oli tässä vaiheessa nostaa sipulit pois ja keittää runsas jäljellä oleva neste kokoon paksuksi, sakeaksi siirapiksi. Tämän jälkeen sipulit piti lisätä takaisin kattilaan ja tarkistaa maku hunajalla tai etikalla, kunnes seos maistuu mukavalta. Meillä mitään nestettä kattilassa ei kuitenkaan enää ollut, joten homma oli kerralla selvä. Ja hyvää tuli!

Sulje kannet hyvin ja anna jäähtyä. Säilytä pimeässä ja viileässä, joka meillä tarkoittaa jääkaappia.

Joulupukki hei! Unohda se valurautainen Wokkipannu. Pastis sai sen jo isältään lahjaksi - ihanaa!

14 kommenttia:

  1. Nam! Todellankin ihana makuyhdistelmä, vuohenjuusto ja sipulimarmeladi,joka on hyvin suosittua täälläpäin.Ja mäkin rakastan vuohenjuustoa, sellaista vahvan makuista,nam!

    VastaaPoista
  2. yaelian: minä en ollut ikinä ennen maistanut sipulimarmeladia,mutta varmasti maistan uudestaan!mitä mausteita siellä marmeladiin laitetaan?

    VastaaPoista
  3. En oikein tiedä noista mausteista sillä en itse ole laittanut vaan ystävätär ja monessa ravintolassa se aina esiintyy täälläpäin. Tuollaiset jouluiset mausteet varmaan tekevät siitä tosi hyvän!

    VastaaPoista
  4. kiva kun vastasit! juu, täytyy kokeilla mitä jouluiset mausteet tekisivät marmeladiin.

    VastaaPoista
  5. Aijaijai! Kuulostaa herkulta! Haluun kans...

    VastaaPoista
  6. ketsup: suosittelen! Pastis kyseli jo marmeladin perään, joten kaipa sitä täytyy huomenna keitellä lisää.

    VastaaPoista
  7. Kuullostaa maukkaalta.Meillä sipuli on yksi pääruoka-aineista ja tätä pitää kokeilla.

    J

    VastaaPoista
  8. tsajutin J: suosittelen lämpimästi! kertokaahan sitten miten osui teidän makuhermoonne.

    meillä sipuleita löytyy aina erilaisia. menee katastrogin puolelle jos sipulikori ammottaa tyhjyyttään :). edullinen, maistuva ja aika monipuolinen on tuo pyöreä kaunotar!

    VastaaPoista
  9. Vuohenjuusto on ihanaa!:P Punasipulihilloketta olen yhdistänyt vuohenjuustoon ja halloumiin, ja sopivat hyvin yhteen. Tämäkin sipulimarmeladi on varmasti mainiota. Joulukiireiden jälkeen voisin tätä vaikka tehdä.:)

    VastaaPoista
  10. Kmsu: me törmäsimme punasipulihillokkeeseen ekan kerran vasta tänä kesänä ja olimme aivan myytyjä. uskon että toimisi kertomallasi tavalla - nam!

    keittelin tänään toisen satsin jonka maustin kanelilla, kardemummalla ja inkiväärillä. itse tykkäsin, mutta Pastis tuomitsi pullamaiseksi eli tässä yhteydessä ei hyväksi :O

    VastaaPoista
  11. Kiitos muuten näistä tosi kivoista joululahjavinkeistä blogissasi, ihania ja erilaisia!

    Lisäksi erityismaininta upeista kuvistasi: olet todella taitava kamerankäyttäjä, kuvat ovat uskomattoman hienon värisiä, hyvin rajattuja ja muutenkin mahtavia! Sivun musta tausta tukee niitä vielä mainiosti :)

    VastaaPoista
  12. Ent-tu: oleppas hyvä vaan, toivottavasti niistä on iloa muillekin kuin meille.

    Ja kiitokset myös kuvasuitsutuksesta! on aina kiva saada palautetta omista tekeleistä.

    VastaaPoista
  13. Tänään sain viimein kokeiltua tätä, joten pukinkonttiinkin vielä ehti.Sen verran jäi itsellekin, että maistamaan pääsi.Rusinoita en kaupasta muistanut,mutta lisäsin neilikkaa sekä glögimaustetta eli joulun tuoksuja.Hyvää tuli,joten kiitoksia reseptistä ja oikein makoisaa Joulua!!

    J

    VastaaPoista
  14. no ompa hieno juttu että onnistui ja tykkäsitte! ja tosi kiva että palasit siitä kertomaan.

    oikein makoisaa Joulua teillekin!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin