maanantai 23. helmikuuta 2009

Maksaa Venetsian tyyliin - Fegato alla Veneziana

Venetsiassa käytetään ruuanlaitossa paljon mereneläviä, mutta myös liha kuuluu kuvaan. Venetsian suosituin liharuoka on Fegato alla Veneziana, eli vasikanmaksaa sipulin kera. Tämän herkun kanssa tarjotaan aina polentaa. Ja Veneton maakunnassa polennan kuulu olla nimenomaan valkoista polentaa. Tästä maksaruuasta on Italiassa lukuisia versioita mutta tämä on sieltä yksinkertaisemmasta päästä. Tähän ruokaan ei siis tule muuta kuin sipulia ja maksaa. Sanotaan, että varaa saman verran maksaa ja sipulia, mutta ei se niin tarkkaa ole. Neljälle varaa:

n. 500 g (vasikan)maksaa
reilusti voita ja öljyä
2 isoa sipulia
puntti persiljaa
suolaa ja pippuria
(valkoista)polentaa

Leikkaa maksa ohuiksi siivuiksi. Paista sipulirenkaita runsaassa voi-öljyseoksessa kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita. Siirrä sipulit syrjään. Paista maksasiivut voissa pannulla noin minuutti per puoli, riippuen kuinka paksuja siivuja leikasit. Maksa saa jäädä mehevän punaiseksi sisältä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Valmista polenta paketin ohjeen mukaan. Polentaakin voidaan tehdä hyvin monella tavalla. Venetsiassa olen nähnyt kaikissa muodoissa: löysänä vellinä ja pannulla paistettuina paloina. Itse pidän eniten pannulla paistetusta polenta-palasista. Eli enin polenta keitetään ohjeen mukaan. Sitten siitä muotoillaan leikkuulaudalle vahva lätty. Lätty leikataan annospaloiksi, joihin paistetaan pannulla hiukan väriä. Me käytimme valkoista polentaa, kuten Venetsialaiseen tyyliin kuuluu.

Asettele polentapalat lautaselle. Laita sipulipeti polennan viereen ja nostele maksat sipulipedille. Ripottele päälle persiljasilppua.

On kiva syödä välillä muutakin maksaruokaa kuin pelkkää maksalaatikkoa.

Loppuun hiukan ilta- ja yötunnelmia Venetsiasta.


2 kommenttia:

  1. Oi että siellä on kaunista aina vaan. Täällä haikeana katselen kuvia, kun tekisi itselläkin mieli reissuun päästä :)
    Olen muuten liittynyt iloisten bloggaajien joukkoon (http://peruspoperoa.blogspot.com/), ja lisännyt teidät seuraamieni blogien listaan. Siispä tämä teille tiedoksi, toivottavasti ei haittaa?

    VastaaPoista
  2. Virpi: no eipä tietysti haittaa, kunniahan se vaan on!

    ja tervetuloa kovasti joukkoomme iloiseen :). syvennyn blogiisi sitten kotopuolessa kun on paremmat mahdollisuudet.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin