tiistai 3. helmikuuta 2009

Mustekalaherkkuja kalmarista

Ostin kaksi kalmaria ja käsittelin ne. Toisen pilkoin renkaiksi kokonaan, toisesta otin kokeen vuoksi myös kaksi palaa.

Kalmaripalat päätin paistaa pannulla. Esikäsittelin palat eri tavalla. Ensimmäisen jätin ihan sellaiseksi, toiseen tein pintaviiltoja ruudukkomaisesti. Tämä viiltely sai kalmaripalan kipristymään paiston jälkeen ja siitä tuli mielestäni lautasella kivan näköinen. Tutkaillessani kalmarin kypsennysohjeita eri lähteistä niissä korostettiin aina pikaisen paistamisen merkitystä. Kuumensin siis pannun savuavan kuumaksi, laitoin kalmaripalojen pinnalle ohuesti öljyä ja paistoin minuutin per puoli. Ruudutettua kalmaria täytyi painaa pannua vasten paistaessa, koska se halusi kipristyä jo paiston aikana. Sitten vain herkku lautaselle, päälle rouhittiin pippuria ja hitusteltiin suolaa sekä lorautettiin ohuena nauhana neitsytoliiviöljyä. Voin taata että maistui!

Renkaat ja lonkerot paneroimme ensin vehnäjauhoissa, sitten rikotussa munassa ja lopuksi suolalla ja pippurilla maustetuissa polentasuurimoissa. Aiemmin vastaavasti paneroidut jättikatkaravut paistettiin pannulla voissa, nyt uppopaistoimme paneroidut renkaat friteerausrasvassa. Tämä on poikamme suurta herkkua ja nytkin renkaita upposi pikkumieheen yksi jos toinenkin! Saimme me muutkin hiukan maistaa.

Mustekalapostauksen loppuun sopiikin laittaa kuvia Buranon saaresta, joka on tunnettu kalastuksesta, pitseistään ja värikkäistä taloistaan. Vierailimme viikonloppuna tuolla Venetsian läheisellä saarella tuulen ja lumen piskoessa naamaan. Piristävän hauskannäköinen paikka!
7 kommenttia:

 1. Tuo mustekalapala varsinkin vaikuttaa herkulliselta.Ja onpa tuolla saarella herkullisen värisiä rakennuksia!

  VastaaPoista
 2. Sie teet siellä pelottavia asioita. Mulla olisi nimittäin aika korkealla kynnys ryhtyä leikkimään mustekalan kanssa.

  Toisaalta kalankäsittelytaitonikin on syvältä ja sieltä. Syömistähän nämä asiat eivät juurikaan häiritse.

  VastaaPoista
 3. Huokaus miten kauniita taloja. Seepia sekä kalmari ovat molemmat ihania herkkuja. Itse olisi joskus myös näitä kiva kokeilla tehdä.

  VastaaPoista
 4. ihania taloja! ;) hyvin onnistuneita renkuloita:)

  VastaaPoista
 5. totta! ihania rakennuksia, ihan kuin karkkeja. ollaan harkittu paluuta jonakin aurinkoisena päivänä, jos vielä ehditään.

  ja tuo kalmarin käsittely oli oikeasti helppoa ja kivaa. ja herkut oli helppoja tehdä, kunhan uskalsi olla tarpeeksi nopea. pitkään paistettuna mustekalasta saa kuulemma kengänphjan rakenteisia ;)

  VastaaPoista
 6. Mitkä värit ja mitkä kalmarit! Samoin mulla olisi korkea kynnys tuohon, aina ajattelen lämmöllä etukäteen kokonaisia kalojakin, mutta kaupassa jänistän. Vaikka sitten haluaisinkin kalmaria kovasti pannulleni!

  Aivan tajuttoman upeat kuvat <3 Onneksi täälläkin paistaa (ainakin eilen paistoi) aurinko, ettei tarvi kuolla kateuteen ;-)

  VastaaPoista
 7. mjuul: minäkin olen kovin huono käsittelemään kaloja, mutta aion oppia. ympärillä olisi kyllä opettajia kun kärsivällisyys vaan riittäisi minun kanssani ;)

  siellä on nyt kuulemma kunnon lumitalvi. hienoa se on sekin!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin