tiistai 24. helmikuuta 2009

Pasta Trevison punaisesta sikurista ja ilmakuivatusta kinkusta

Ostin kaupasta Subito Pronto-ruokalehden. Tämä resepti pomppasi molempien, minun ja Pastapään, silmiin kun selailimme sivuja. Ruoka paitsi näytti herkulliselta syvänpunaisine väreineen, myös houkutteli raaka-aineidensa ansiosta.

Yksi pääraaka-aineista on Trevison punainen sikuri, jota hämmästelin aikani paikallisten vihanneskauppiaiden valikoimissa. Tutustuttuani asiaan paremmin opin, että punainen suippolehti on itse asiassa sikurin sydän.
Poikkeavannäköinen sikuri tuntuu olevan alueen ylpeys, josta valmistetaan paitsi ruokia myös juomia ja jälkiruokiakin. Kasviksella on IGP-merkintä, joka tarkoittaa että sitä saa viljellä vain tietyillä alueilla tarkoilla menetelmillä. Kyseessä olevan punasikurin kohdalla tämä tarkoittaa tiettyjä Trevison, Padovan ja Venetsian alueita. Salaisuus juuri tältä alueelta tulevissa, suojelluissa punasikureissa on kuulemma ryöppäysvedessä. Näitä upean värisiä, rouskuvia kasviksia, jotka muuten muiden sikurien tavoin eivät ole kitkeriä, saa joulukuusta pääsiäisen tienoille saakka.

En jaksanut lähteä suomentamaan ohjetta italialaisesta, joten suomensin vain raaka-aineet ja katselin ohjeistavia kuvia. Oikaisin myös tekotavassa hiukan tiskaamissäästösyistä. Lopputulos oli tälläkin tavoin maukas, vaikka meillä pastan määrä humpsahti liioiteltuihin lukemiin.

Penne Rigate con trevigiana, prosciutto e zafferano
neljälle

pastaa 320 g, reseptissä pitkää, aaltoreunaista reginetteä, meillä penne rigatea
2 pussia sahramia
1 Trevison punasikuri
3 pientä salottisipulia
oliiviöljyä
noin desi punaviiniä
1 rkl sokeria
250 g vähärasvaista ilmakuivattua kinkkua palana
4-5 vartta lehtipersiljaa
mustapippuria
suolaa

Leikkaa punasikurin suipot lehdet pitkittäin puoliksi ja tarvittaessa puolita myös liian pitkät suirot. Huuhtele suirot kylmällä vedellä.
Paloittele kinkku tulitikkumaisiksi paloiksi. Hienonna persilja.

Lämmitä oliiviöljy pannulla ja paistele salottisipuleita siinä hetki. Itse puolitin sipulit ennen paistoa kun olivat vähän turhan isoja. Lisää paloitellut sikurit ja paistele kolmisen minuuttia. Lisää pannulle viini ja sokeri ja kypsentele hetki. Tee tilaa pannun toiselle reunalle kinkuille ja persiljalle. Paistele näitä hetki lisätyssä öljyssä. Yhdistä sitten kaikki sekoittamalla se yhteen. Tarkista maku pippurilla ja suolalla.

Keitä samaan aikaan pasta vedessä johon on lisätty sahramit. Sahrami oli kyllä tässä hiukan turha lisä. Keltaisuutta tuli kauniisti pastoihin, mutta ”kastikkeen” punavärit olisivat menneet komeasti vaaleankin pastan kanssa.

Yhdistä pasta ja sikuri-kinkkuseos. Ihastele hetki ruuan upeita värejä ja sitten – ei kun syömään!

Venetsian karnevaalihumu alkaa olemaan loppupuolella. Muutamia tunnelmapaloja:
5 kommenttia:

 1. Upeita kuvia ja ihania ruokia! Kateudesta vihreänä seuraan teidän Venetsian seikkailua. Oletteko oikeasti onnistuneet saamaan lapsistanne myös niin ruokaa rakastavia että kaikki nämä menee myös heiltä alas, vaikka kuin olen 3 muksun kanssa koittanut olla alusta asti "avaralla asenteella" on hämmentävää miten "nakki ja lihapulla" linjalle ne koko ajan vääntää :(

  VastaaPoista
 2. Upean näköisiä sikureita! Ja kateeksi käy kun näette noita upeita karnevaaliasuja, hienoja kuvia niistä.

  VastaaPoista
 3. Piia: vaihtelevasti menee meillä nuo ruuat, mutta se koskee mitä osastoa tahansa. Siis jonain päivänä ei muka tykätä lihapullista ja toisena ne ovat herkkua. Ota noista nyt sitten selvää :).

  Meillä on otettu aika tiukka linja siinä, että lapsille ei tehdä omia ruokia. Tästä poikkeuksena on se, jos teemme itselle nautiskeluruuat illalla lasten jo mentyä uinumaan. Samaten meillä pitää maistaa kaikkea.

  Jos nyt mietitään mitä ruokia lapset toistamiseen boikotoivat, niin ne ovat paprika, sipuli ja poitsulla risotto. Muuten kaikki uppoaa aika hyvin.

  Yaelian: minusta nuo sikurit ovat aika erikoisen näköisiä, mutta upean värisiä. puvut ovat huippuhienoja! Itse pidin kaikkein upeimpina noita tämän postauksen vuohimiehiä. Paras pukukin on valittu jo, mutta meillä ei ole tietoa mikä on valittu hienoimmaksi. toivottavsti tulee nettisivuille joskus.

  VastaaPoista
 4. Ihanan kevyen oloista ruokaa teillä ollut! :) Pasta on hyvää oikeastaan muodossa missä hyvänsä, joten lienee tuokin ollut hyvää..

  VastaaPoista
 5. Insanity_: kerrankin kevyttä meillä :)

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin