lauantai 28. helmikuuta 2009

Poliisista, päivää!

Eikö olekin typerää kiertää kaupunkia bongaten kuvitteellisen henkilön elämään liittyviä paikkoja? No on. Ja silti tein niin.

Olen lukenut kaikki Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvat dekkarit, joissa komisario Brunetti ratkoo murhamysteereitä. Dekkariosuus ei minua niinkään näissä kirjoissa kiehdo, vaan Brunetti henkilönä varsinkin suhteessa perheeseensä ja sihteeri Elettraan. Myös kirjojen kulinaariset nautinnot saavat tarttumaan opuksiin. Ruokailut tapahtuvat saaren erilaisissa ruokapaikoissa, ja komissarion kotona, jossa taitava ja viitseliäs vaimo Paola loihtii jos jonkinmoista antipastista dolceen. Ravintolat, kahvilat ja muut todella löytyvät täältä Venetsiasta. Saksalaiset ovat ystävällisesti kirjailija Leoniin innostuneina koonneet ne nettiinkin. Wunderbar! Donna Leonia oli haastateltu myös syksyllä 2008 Gourmet-lehteen liittyen juuri ulkoruokintaan Venetsian.

Mainittakoon vielä, että meidän perheessä kokattiin aikoinaan juuri näiden kirjojen innostamana ensimmäistä kertaa grillattua polentaa. Inspiraatio kokkaamiseen voi tulla niin monesta jutusta!

Tässä joitakin bongaamiamme kohteita:
Brunetin kotikuja, Calle Tiepolo San Polossa.

Brunetin työpaikka Questura.

Brunetin lempiravintola Osteria alle Testieri. Emme käyneet tuolla syömässä, mutta mukavalta paikalta näytti. Menu oli tehty päiväkohtaiseksi, joten todennäköisesti mereneläviä tarjoileva ravintola hyödyntää päivän saalista. Hinnat olivat antipastojen osalta noin 16-18 euroa, primit olivat yli 20 e, secondit 25-30e. Ravintola sijaitsee pienellä Calle del Mondo Novolla, joka lähtee länteen Campo Santa Maria Formosalta. Paikka on kuulemma tällä hetkellä tosi trendikäs ja suosittu.

Turistioppaan mukaan Venetsian vanhin baari Do Mori on kirjoissa Brunettin lempibaari. Paikka oli viihtyisän hämyinen. Otimme valkoviinit (Sauvignon) ja lapsille lihapullat. Pieniä haukkapaloja oli vaikka mitä munakoisosta, tonnikalapyöryköistä ja paprikasta pikkuleipiin, mustekaloihin ja juustoihin. Suosittelen lämpimästi menemään ilman kitiseviä lapsia. Tämän Donna Leon sivuston osoitenumero 692 on väärä, oikea on Calle dei Do Mori, San Polo 429. Calle erkanee Ruga Vecchia S. Giovannilta pohjoiseen melkein kadun itäpäästä, joka taas on lähellä Rialton siltaa.

Venetsiassa voi bongata muitakin kuvitteellisen henkilön paikkoja. Muun muassa James Bond seikkailee ”Casino Royalessa” ja ”Kuuraketissa” Venetsian kaduilla ja kanaaleissa.

10 kommenttia:

 1. Itse en ole lukenut Donna Leonin kirjoja, mutta voin kuvitella, että on tosi kiinnostavaa löytää Venetsiasta uusia paikkoja kirjan perusteella, ja että se tuntuu ihan erilaiselta, kuin jostain matkakirjasta luettuna.

  VastaaPoista
 2. Yaelian: juu onhan tämäkin tapa tutustua paikkoihin. ja monet ravintolat tai baarit ovat Donna Leonin omia lempipaikkoja, joten ovat siis tavallaan paikallisen suosituksia.

  Aion lukea kirjoja kyllä uudelleen nyt kun kulmat ovat tutumpia.

  Tänään löysin Dorsodurosta Campo San Barnaban laidalta naamiokaupan, joka mainosti ikkunassaan, että Summertime elokavassa oli käyty heillä.

  VastaaPoista
 3. Tavallaan kuulostaa kuitenkin hauskalta idealta, varsinkin kun idea ja kierros on oma! Da Vinci-elokuvaan pohjaavat turistikierrokset Pariisissa on mun mielestä ihan naurettavia, varsinkin kalliin hintansa takia, mutta jostain syystä omatoiminen kierros Venetsiassa kuulostaa paljon paremmalta :) :).

  VastaaPoista
 4. Irene: täälläkin järjestetään tai on ainakin nettisivujen mukaan järjestetty Donna Leonin kirjoihin liittyviä kierroksia. minä en oikein välitä tuollaisista porukkavaelluksista, joten bongasin haluamiani kohteita yksin tai perheen kanssa.

  Roomassakin järjestettiin Dan Brownin toiseen kirjaan pohjautuvia keikkoja ja katsottiin kanssa että hurjan hintaisia olivat. Itse kun voi katsella omaan tahtiinsa samat jutut ja vielä jotain lisääkin. Mutta kuka tykkää mistäkin.

  VastaaPoista
 5. Todella hienoja kuvia! Teidän pitäisi koota näistä kirja ;-) reseptit ja tarinat mukaan!

  VastaaPoista
 6. AH: kovasti kiitoksia mieltälämmittävistä kehuista! jos olet kustannusalalla, otappa yhteyttä sähköpostitse ;D

  VastaaPoista
 7. Ei ollenkaan typerää vaan hauskaa ja oikeesti mielenkiintosta!

  Hyviä loppuhetkiä Venetsiassa ja kuulumisiin! Pian nähdäänki, kivaa! :-)

  VastaaPoista
 8. pikkusisko: mutta kumpi? :)

  Juu, pian nähdään. onkin jo ikävä!

  VastaaPoista
 9. Minulta oli mennyt tämä postaus kokonaan ohi, mutta onneksi on tuo LinkWithin, joka ohjasi tänne. En ole suuri dekkarifani, mutta nyt kyllä kiinnostus heräsi! Kiitos vinkistä ja hauskasta nojatuolimatkasta Venetsian pimeille kujille! Niin, ja kuvat ovat upeita! :D

  VastaaPoista
 10. pinea: minustakin tuo LinkWithin on hyvä juttu, varsinkin jos postauksen lopussa tosiaan vinkkaa samantapaisiin juttuihin.

  tuota postausta oli kiva tehdä ja kuvata. muistan miten kävelin yksin tihkusateisessa Venetsiassa illalla ja toisena iltana yhdessä perheen kanssa. Tunnelmallista...!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin