torstai 29. lokakuuta 2015

Pala Nomaa Mikko Utterissa Lohjalla

Jälkiruokalautasellani on muurahaisia. Niiden kuuluukin olla siinä. 

Istumme Jukan kanssa kuuden muun asiakkaan, melkeinpä tekisi mieleni sanoa maksavan vieraan kanssa lohjalaisessa pikkuruisessa ruokabaarissa nimeltä Mikko Utter. Ravintoloitsija Mikon kanssakokkaajana on tänään maailmankuulussa Nomassa työskentelevä Toni Toivanen. Kattaus on saanut nimekseen Erityinen ilta.
Ystävykset tarjoilevat yhteensä seitsemän lautasen illallisen. Kolmessa annoksessa näkyy molempien taitavien kokkien oma näkemys lautasen eri laidoilla. Määrittävänä tekijänä annoksen mietinnässä ovat olleet raaka-aineet ja nautittava viini. Raaka-aineina ovat punajuuri, sorsa ja omena. Neljä annosta ovat Mikko Utterin oman kekseliäisyyden aikaansaannoksia.
Muurahaiset ikäänkuin kylpevät omenamehussa, johon on uutettu makuja kuusenhavuista ja lisätty vielä tummaa vihreää lientä, jota on saatu eroteltua mustaherukanvarresta. Toni Toivanen kertoo, että hän halusi ehdottomasti tarjota muurahaisia, vaikka Nomassa ne ovat jo aikamoinen klisee. Kokki täsmentää kuitenkin, että muurahaisia ei tarjota vain sen vuoksi että voi sanoa niitä syöneensä, vaan nimenomaan niiden tuoman maun vuoksi. Keskustelemme siitä miten eri puolilla maailmaa muurahaiset maistuvat erilaisilta. Noman Rene Rezepi oli kertonut löytäneensä etelä-Amerikasta lajin joka maistui korianterille. Kun maistan annosta, kirpsakka maku tarttuu kielen päähän melkein kuin hyönteinen olisi pistänyt siihen. Tanskalaiset, pakkastapetut muurahaiset ovat annoksessa makunsa lisäksi myös purulisänä. Kokonaisuuden pohjalla, vielä näkymättömissä tiukkaan lautaseen tarttuneena on tiivismakuinen tattikiekko, jonka maut käyvät erinomaisesti yksiin tarjotun Lepaan makean omenaviinin kanssa. Loistavan juoma-ruoka-makuparin tekee myös Mikko Utterin näkemys omenasta, jossa on karamellisoitunutta uuniomenaa, omenasorbettia ja vielä lämmin financier. 
 
Jutustelemme illan aikana kaikenlaista ruoan ympäriltä. Hymysuiselta Toni Toivaselta kysytään, miten muurahaisia kerätään ravintolaa varten. "Kauhaistaan vaan pesän vierestä", kokki selittää. Noman harjoittelijat puhdistavat muurahaiset roskien joukosta yksinkertaisesti noukkimalla hyönteiset pinseteillä. Kolmen neljän kilon tavoitteella nyppimistä on tuntitolkulla. Naurussasuin mietimme yhdessä voisivatkohan Mikko Utterin lapset ottaa vastaan tämän pestin jos Utterissa alettaisiin hyönteisiä tarjoilla. 

Muurahaisannos on vain yksi seitsemän ruokalajin kokonaisuudessa. Saamme maistaa lisäksi mm. fermentoitua mustaa valkosipulia, kokoonkeitettyä maitoa levynä, hapantaikinalla paneroitua sorsansydäntä ja mesiangervotoffeeta. Viimeksimainittu herkku on saanut alkunsa Mikon kokkivaimon kiinnileikkaamasta kinuskista, joka miehen mukaan oli niin herkullista ettei hän useista yrityksistä huolimatta ole pystynyt sitä vielä tarkalleen toistamaan. Sorsa-annoksen Toni Toivanen on kääräissyt kaalitacokuoreen kiinnittäen sen risulla. Kun kysyn mitä puskaa tai puuta kiinnike on, vastaa Toni nauraen ettei tiedä kun otti sen ohimennen Mikko Utterin pihasta.

Erityisessä illlassa saan eteeni myös elämäni parhaan kaaliannoksen, jossa on yksinkertaistetusti sanottuna kolmea eri kaalia pekonimuruilla. Tekstuurit ja herkäksi puetut, tiivistyneen vahvat maut tekevät todella vaikutuksen.
Ilta on erityinen myös juomien suhteen. Sorsan kanssa tarjotaan esimerkiksi Armand Rousseaun Chambertinia vuodelta 2012
Erityinen ilta päättyy Mikko Uttermaisesti karkkilajitelmaan, joka on tökätty miehen pihasta kaadetun vanhan koivun palaseen. Lasissa kimaltaa hurmaava lohjalaista omenatislettä  L´Omenaa, joka kuuluttaa etiketissä vahvoin, huumorinvärittämin kirjaimin: this is not calvados.

Erityinen ilta on lempeän rento. Illallisella nauretaan, keskustellaan, ihastellaan ja siemaillaan. Illallisella hiljennytään ihanuuksien äärellä ja aloitetaan taas pulista. Haarukoiden kilinää säestävät hymyt ja kännykkäkameroiden napsuna.

Erityinen ilta jättää jälkeensä paljon uusia makumuistoja ja ison hymyn kasvoille. Tällaisia iltoja lisää, kiitos!

Erityinen ilta maksoi osaltamme 295 euroa alkushampanjoista L'Omenaan ollen koko rahan arvoinen.

***
pst. Mikko Utter toimii hienosti myös ihan tavallisenakin iltana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin