keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Papukeitto elikkäs Cajun Bean soup

Tämä papusoppa ei sovi lihattomaan lokakuuhun, jos sellaista sattuu viettämään. Tuhti keitto saa makua savuisesta pekonista, enkä millään jättäisi sitä pois tästä keitoksesta. Pekoni on nimittäin se lopullinen säväys pavuille ja paprikaiselle tomaattiliemelle.

Ruoka on osa ikuisuusprojektiamme, jonka tarkoituksena on lisätä papuruokien osuutta keittiössämme. Hitaasti tuntuu aie etenevän, mutta eteneepä kuitenkin. 

Tämä papukeitto maistuu jo kymmenen minuutin keittämisen jälkeen, mutta vielä paremmin pitkään muhitettuna kun maut ovat tiivistyneet. Ruoka toimii aivan loistavasti myös uudelleenlämmitettynä esimerkiksi lounaaksi. Suosittelemme siis muhittamaan saman tien isomman annoksen. 

Keiton ohjeen löysin Miikka Järvisen ja Maija Koskin kirjasta "Apukokki maailmalla". Kirja tuo minulle jostain syystä hymyn huulille. Ehkä se johtuu kuvista, joissa lapset pilkkovat, mussuttavat ja hymyilevät. Tai ehkä se on rento ote, joka kirjasta välittyy. "Apukokki maailmalla" on syntynyt perheen muutettua vuodeksi Kaliforniaan. Eri ruokakulttuureita huolettomasti yhdistelevä kirja on hyvä siihen tilanteeseen kun miettii mitä ihmettä sitä nyt kokkaisi ja pää ihan kumisee ideattomuutta. Siihen kohtaan voisi kirjan resepteistä valita vaikka mac & cheeseä, intialaista sinikastiketta tai kurpitsaruukkuja. Resepteihin on erikseen merkitty kohdat jotka lapsetkin osaavat tehdä tai joita tehdään yhdessä lapsen kanssa. Saman perheen "Apukokin keittokirja" on myös osa keittokirjakokoelmaamme.

Hämmensin kirjan ohjeella myös jambalayaa, joka mainitaan risoton ja paellan louisianalaiseksi serkuksi. Minusta riisiruoka jäi sieluttomaksi, mutta tykkäsimme yhtä kaikki syödä sitä koko perhe. Tyttäremme rakastui makuun ja otti kolme lautasellista. Ehkä sielua olisi tullut chileistä tai tulisista maustekastikkeista, jotka huomasin vasta jälkilukeneena suositellun nostamaan pöytään jotta jokainen voi lisätä niitä makujensa mukaan. 

Papukeiton ohje on hieman erilainen kuin kirjassa johtuen oman ruokakaappimme sisällöstä ja Suomen pakkauksista. Sulkuihin olen merkinnyt käyttämämme nuupastumisuhan alla olevan varsisellerin, jota ohjeessa ei alunperin ollut mutta joka kävi makuihin hienosti. 

CAJUN BEAN SOUP elikkäs LOUISIANALAINEN PAPUSOPPA
kuudelle

3 purkkia (285g/purkki) erilaisia papuja
paprika
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
(2 varsisellerin vartta)
150 g luomupekonia
1 rkl öljyä
0,5-1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria 
1 l lihalientä
500 g tomaattimurskaa
puolikas sitruuna

Kumoa papupurkit lävikköön, huuhtele ja jätä valumaan.
Pilko paprika. 
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.
Leikkaa varsiselleri pieniksi paloiksi. 
Leikkaa pekoni pieniksi suikaleiksi. 
Lisää pekonisuikaleet kylmään, paksupohjaiseen kattilaan, laita kattila kuumenemaan ja paista pekonit rapeiksi. 
Lisää pannulle oliiviöljyä ja sipulit. Kuullota. 
Lisää paprika- (ja varsiselleri)palat sekä mausteet. Paista hetki. 
Lisää joukkoon valutetut pavut, tomaattimurska ja lihaliemi. 
Kiehauta ja madalla lämpöä niin että juuri ja juuri kiehuu. 
Hauduta miedolla lämmöllä vähintään 10 minuuttia tai pari tuntia.

***
Kirja saatu arvostelukappaleena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin