lauantai 30. heinäkuuta 2016

Tomaattikeitto ginillä

Tomaattikeitto ginillä kuulostaa hiukan paremmalta kuin tomaattikeitto, eikö? Me ainakin innostuimme ideasta heti sen huomattuamme ollen kuitenkin hieman skeptisiä ginin tuomasta lisäarvosta. Turhaan.

Jukka hoksasi tämän ohjeen Kauppalehti Option Mikko Takalan isännöimästä Reseptitesti-osiosta, jonne se oli päätynyt Jonna Pulkkisen ja Merja Ruotsalaisen Viinakeittokirjasta. Takala myy keiton ideaa tokaisemalla, että kelpuuttaa gininsä seuraksi jatkossa muutakin kuin tonicia. Huomaavainen naapuri vinkkasi meille myös tätä ohjetta, ihan sillä jos olisi sattunut menemään ohi silmien. Gini-innostuneisuutemme on näköjään tunnettu juttu. 

Reilun desin lorautus giniä toi keittoon hedelmäistä makua ja raikkautta. Me aikuiset pidimme keitosta kovasti siloittelemattomana versiona, lasten mielestä ruoka oli "hassulla tavalla hassua". Kysymykseen hyvällä tavalla vai ei, vastaus oli vain "hassulla". Ota noistakin sitten selvää. Sen verran verkkaisesti lautaset kyllä tyhjenivät, että ihan lempparia ei tainnut olla. 

Lehden reseptissä oli pieni epäselvyys pekonin lisäämisen suhteen - se kyllä paistettiin rapeksi muttei kerrottu miten keittoon sujautetaan. Ratkaisimme asian ohjeessa näkyvällä tavalla tiskiä säästäen ja kaikki maut talteen ottaen. Ohjeessa ei myöskään otettu kantaa mitä giniä keittoon tulisi laittaa. Me valitsimme hyllystämme "perusginiä", josta kumpikaan ei ole löytänyt mitään erityisiä vivahteita tonicin kanssa nautittuna. Muutama pieni muutos ohjeeseen tehtiin. 

Tomaattiginikeitto toimisi hyvin myös alkupalana ja sileäksi surrautettuna shottilaseista tarjoiltuna vaikka osana brunssia. Tätä keittoa teemme varmasti toistekin. 

TOMAATTIKEITTO GINILLÄ
neljälle 

70 g eli puolikas paketti luomupekonia
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
1 siivu ranskanleipää
1 tölkki kuorittua tomaattia
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
tuoretta chiliä oman maun mukaan
2 rkl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
3 dl vettä
1,25 dl giniä
0,5 dl kermaa

Pilko pekoni suupaloiksi. Paista rapeaksi paistiunpannulla.
Pilko kuoritut sipulit. Pilko tomaatti poistaen kanta. Kuullota pekonien seassa pannulla.
Revi leipä paloiksi ja lisää pannulle. Anna paistua hetken.
Lisää mausteet ja tölkkitomaatit. Painele tomaatit rikki pannulla. Anna kiehua noin 15 minuuttia.
Lisää vesi ja gini. Anna kiehahtaa.
Lisää kerma. Tarkista maku.
Jos haluat keitosta sileää, soseuta se sauvasekoittimella.

8 kommenttia:

  1. Pari kertaa olen ko. soppaa tehnyt ja todennut, että kalkkunapekoni on parasta tuohon. Ei ole liian rasvaista ja on kuitenkin sopivan lihaisaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä Tapsa! Minä kyllä pidin possupekonin rasvaisuudesta, gini juuri taittoi sitä kivasti. Makuasioita silti, enkä ole edes koittanut kalkkunapekonia.

    VastaaPoista
  3. Viinakeittokirjan ohjeessa nimenomaan lorautetaan giniä myös paistuvan pekonin joukkoon, jolloin se varmastikin leikkaa sitä rasvaisuutta, oletan :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos täsmennyksestä Tapsa. Lehden ohjeessakin se mainittiin, mutta unohdin. Kröhöm. "Lorauta pekonia paistaessa giniä hieman sekaan, mutta älä liekitä". Hyvin kyllä leikkaa mielestäni myös keiton seassa.

    VastaaPoista
  5. Tämä kuulostaa ihan supermielenkiintoiselta! Ginin määrä tuntuu äkkiseltään aika topakalta, mutta ehkä just siksi tätä tekee mieli kokeilla :D

    VastaaPoista
  6. Ei se kyllä topakalta maistunut, ainakaan tällaisten ginisieppojen mielestä :D

    VastaaPoista
  7. Ginin määrä on kokemuksieni mukaan ihan sopiva; loraus pekonin päälle ja loput sopan joukkoon :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin