tiistai 28. helmikuuta 2017

Ahventa vietnamilaisittain

 
Minusta on ihanaa kokata reissuilta tuttuja makuja kotikeittiössä ja päästä hetkeksi karkuun loskaisuutta. Tämä kalaruoka vei heti mielen Vietnamiin, erityisesti Mui Nen rantakadulla olleeseen ihanaan Lam Tong-ravintolaan, jossa aaltojen pärskeen tunsi kasvoilla kuumuudesta lämpöön talttuneessa illassa. Emme syöneet tällaista kalaruokaa ravintolassa, emme varsinkaan ahvenesta tehtynä, mutta yhtäkaikki maut ja kotimme täyttäneet tuoksut muistuttivat meitä tuosta ihanasta ensimmäisestä Vietnamin reissusta.

Tämän herkullisen kalaruuan nimi on My Vietnamese Kitchen -kirjan mukaan vietnamiksi "cả nuông xì dầu hành là". Google-kääntäjällä tuo taipuu muotoon "grillattua kalaa soijakastike toimii". No toimiihan se kala soijakastikkeen kanssa, vaikka sitä ei meillä grillattukaan vaan uunitettiin.

Nopeasti tehty ruoka oli hienon tasapainoinen kokonaisuus makeutta, suolaisuutta ja happamuutta. Sitruuna toi mukanaan raikkautta. Sipulit pehmenivät hauskan makuisiksi. Meillä ahvenet nautiskeltiin keitetyn riisin kanssa. 

AHVEN VIETNAMILAISITTAIN

2 ahventa (kappale n. 300-500 g), meillä perattuna ilman päätä ja sisuskaluja
rypsiöljyä
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 sitruuna
2 punasipulia
(sitruunanmehua)

Kuori inkivääri ja pilko siitä ohuita tikkuja. Leikkaa kuoritut punasipulit lohkoiksi. Viipaloi sitruuna noin 5 mm paksuiksi siivuiksi. 
Voitele uunivuoka ruokaöljyllä ja heitä muutama inkiväärisiivu vuokaan. Asettele kalat vuokaan Laita kalojen sisään sitruunasiivuja ja inkivääriä. Laita loput inkiväärit ja sitruunasiivut kalojen päälle. Voit tarvittaessa lorauttaa päälle hiukan ylimääräistä sitruunanmehua. 
Kypsennä kaloja 180 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kalat ovat kypsiä riippuen kalojen koosta.

Kalojen ollessa uunissa tee maustekastike ja lisäkeriisi.

MAUSTEKASTIKE AHVENILLE

1 rkl ruokaöljyä
2 kevätsipulia
4 rkl soijakastiketta
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl sokeria

Pilko kevätsipulien vihreät osuudet pitkiksi (n. 8 cm suiroiksi, eli pituussuuntaan) ja valkoiset osuudet silpuksi. Laita öljy kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Paista kevätsipulin valkoisesta osuudesta silputtuja paloja öljyssä noin minuutin verran. Lisää joukkoon soijakastike, etikka ja sokeri. Anna kiehahtaa, niin että sokeri sulaa.

Kun kalat ovat valmiit, kaada noin puolet maustekastikkeesta uunivuokaan kalojen päälle. Lisää myös kevätsipuleiden vihreät suirot koristeeksi. Tarjoile kalat lisäkeriisin ja lopun maustekastikkeen kanssa. Uunivuuasta voit nauttia myös sitruunasiivut ja punasipulit, sekä inkivääärilastut. Ne kaikki täydentävät annoksen makua.  

24 kommenttia:

  1. Meillä syödään nykyään paljon kalaa. Ihanan helpon kuuloinen resepti, taas alkoi kalatuttamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No helppo on kyllä! Kalatuttaminenhan on hyvä asia - ja hauska sana!

      Poista
  2. Tämä näyttää herkulliselta annokselta! Ikävä kyllä pilkkireissulla ei tullut saalista, mutta pidän tämän reseptin mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verkkoaffenia nämäkin taitavat olla. Pakkasesta ongittiin nyt, mutta alunperin Jukan isä on kalastanut ne kotijärveltään.

      Poista
  3. Minullakin on My Vietnamese Kitchen kirja. Olen tehnyt mm. Phò-keiton, joka on hiukan suuritöinen mutta niin hyvä. Monta ihanaa reseptiä ja kuvatkin ovat inspiroivia. Terveisin Annelta Maalaisbistrosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan ostettu omamme joltain Vietnamin reissulta, veikkaan viimeisintä. Pho on oikeintehtynä todella hyvää, kotona emme ole moiseen vielä usklataneet ryhtyä. Kiitokset terkuista!

      Poista
  4. Namin näköistä. Meillä vaan ollaan niin ruotokammoisia, ettei kokonaisena kypsennettyä kalaa meinaa saada kelpaamaan millään. Pitäisi varmaan laittaa poitsut jonkunlaiselle siedätyskuurille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotokammoa en ole osannut ajatellakaan. Me ollaan useasti syöty savuahvenia niin että lapset ovat jo aika pieninä erottaneet itse lihan ruodoista.
      Mennee tämä fileillekin!

      Poista
  5. Tämä toimisi varmasti hauellakin. Voisi valmistaa pakastimessa olevat fileet tällä tavalla. Ihana kun tulee uusia kalareseptejä, kalaa taidan tehdä kaikkein eniten "aina samalla tapaa".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmastikin toimii! Blogista löytyy muitakin vähän erimoisia kalareseptejä, vietnamilaisiakin useita. Kurkkaapa tuonne tunnisteeseen *kala.

      Poista
  6. Oi, miten ihanan kuuloinen ja näköinen annos! Ahven on lempikalani <3 ehkä olisi aika laittaa sitä muullakin tavalla kuin voissa pannulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä oikein mietin mutta en osaa sanoa lempikalaani. Valmistustapa ja syömistapa vaikuttaa niin paljon.

      Poista
  7. Onpas kiva ohje - ja mukavan erilainen! Koska pääsen teille syömään? ;D

    -Heidi

    VastaaPoista
  8. Onhan se lupaavaa, jos Google-kääntäjäkin ilmoittaa ruokalajin nimessä olevan sanan "toimii" :) Kivan yksinkertainen ruoka.

    VastaaPoista
  9. Pakko saada tuo kirja, itsekin tosi kiinnostunut vietnamilaisesta keittiöstä! Toimiikohan tuo ohje siian kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. muut meillä paljon käytössä olleet vietnamilaisen keittiön kirjat on Pauline Nguyen "Secrets of the red lantern" ja Tracey Listerin "Vietnamese street food". Jälkimmäisen olen nähnyt hiljakkoin suomenkielisenäkin jossain kirjakaupassa.
      Mikä jottei tuo siiankin kanssa menisi.

      Poista
  10. Näyttääpä herkulliselta! Tykkään valmistaa kalat kokonaisina. Mielestäni ne pysyvät niin mehevämpinä ja maukkaampina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta. Pannulla paistaessa kuhakin pysyy mehukkaampana kun paistaa nahkoineen suomutettuna.

      Poista
  11. Ahventa tulee laitettua erittäin harvoin. Tämä kyllä näyttää niin hyvältä, miksipä ei joskus ostaisi ahventa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me pyritään käyttämään monipuolisesti kalalajeja, varsinkin kotimaisia.

      Poista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin