torstai 16. helmikuuta 2017

Kiehtova hunaja ja mustikkagranola + arvonta

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ / 
Hunaja on todella mielenkiintoinen luonnontuote! Lukiessani Kari Koivulehdon "Hunajakirjaa" jouduin useaan otteeseen toteamaan etten tiennyt tuotakaan, mutta miten kiinnostavaa. Vai oletteko kuulleet kukkien mesiviivoista, joilla ne houkuttelevat mehiläisiä luokseen pölyttämään? Tai siitä että mehiläiset jo kotilentonsa aikana aloittavat mesimahassaan meden muokkauksen hunajaksi erittämällä rauhasistaan erilaisia entsyymejä. Ja oliko tiedossa että kenttämehiläisen palattua pesälle kotimehiläinen imee mesimahaansa tekeytymään vain laadunarvioinnin läpäisseen hunajan? Minä en ainakaan näitä tiennyt, enkä kyllä osia seuraavastakaan. Kotimehiläiset siirtävät hunajan vahakennoihin, jossa niistä haihdutetaan liika vesi käymisen estämiseksi tarpeen tullen tuulettaenkin. Valmis hunaja peitetään vahakannella. Mehiläistarhaaja sitten poistaa kennolevyt, joista pitää riipiä pois vahakannet leveällä veitsellä tai koneella. Sitten hunaja lingotaan ja tarpeen tullen vielä siivilöidään. Liiallisen kiteytymisen estämiseksi hunajaa on vielä vaivattava useaan kertaan parin viikon ajan ennen purkitusta. Hurjan paljon työtä jo mehiläisillä, mutta myös mehiläistarhaajilla ennen kuin hunaja pääsee kaupan hyllylle. 

Meillä ostoskoriin sieltä hyllyltä päätyy aina kotimaista luomuhunajaa. Mietin miten ihmeessä hunaja voi olla luomua, mutta sekin selvisi kirjasta ja tieto täydentyi netissä. Luomutuotannossa mesilähteen on oltava pääasiassa villikukkia ja luonnonmukaisesti viljeltyjä kukkia. Mehiläisten ruokinnassa saa käyttää vain luomuhunajaa tai -sokeria. Mehiläispesät pitää sijoittaa tarpeeksi kauas asutuskeskuksista, moottoriteistä ja teollisuuslaitoksista. Sanomattakin lie selvää että ainakin Suomessa tämä vaatii paljon paperityötä ja valvontaa. Hunaja itsessään on jo hurjan hyvää, mutta luomutuotettuna siinä on pyrkimys täydellisyyteen. 
Komppa-Seppälän luomutila on yksi suomalaisista luomuhunajan tuottajista. Heidän Voi Hyvin-luomuhunajansa on pakattu paitsi purkkiin, myös käteviin tuubipakkauksiin. Muovinkierrätyspisteen tultua Nummelaan ei tuubien muovisuuskaan enää ole ongelma. Makuvaihtoehtona tuotevalikoimassa on myös hunaja, jonka joukkoon on sekoitettu mustikkaa. Tämä tuote on paitsi kivan makuinen, myös upean värinen. Juuri nyt lilasta bataatista innostuneille tiedoksi että hunaja jatkaa hienosti juureksen väriä. 
Tämän leivonnaisen kuorrutukseen käytimme lilan bataattisoseen ja tuorejuuston lisäksi mustikkahunajaa, jolloin väri oli todella upea ja toimi kanervankukkakoristelun kanssa hienosti. Maku vaan ei bataattisuudessaan toiminut meillä. 
Meillä hunajaa kuluu paljon. Sitä truutataan teen sekaan, hunajasavuloheen, ruusuiseen raparperikiisseliin, cupcake kuorrutukseen, erilaisiin kasvispaistoksiin, lettuihin ja vaikka mihin muuhun!  Grilliruokien pinnassa ja marinadissa hunaja tuo ihanaa tahmaisuutta, makeutta ja kaunista kiiltoa. Näin esimerkiksi lampaanjalkaa ja paholaisen kanaa grillatessa. Poikamme lempihunajaruoka lie höyrytetyt (rakuuna)porkkanat, joiden päälle hän valuttaa lautasella reippaasti hunajaa. Itse tykkään hunajasta varmaan kaikkein eniten suolakurkun ja smetanan kanssa blinien päällä. Siinä hunajan makeus ja pehmeän samettinen koostumus pääsevät hyvin oikeuksiinsa. 

Uusin villitykseni on aamupalan yhteydessä nautittu luonnonjogurtti, jonka päälle lusikoin rapeaa granolaa. Mustikkahunajasta inspiroituneena käytin luottoreseptiini tuota kaunista tummaa hunajaa. Usein käyttämieni runisoiden sijaan laitoin sekaan kuivattuja mustikoita. 
MUSTIKKAINEN GRANOLA

3 dl kaurahiutaleita
5 dl erilaisia siemeniä ja pähkinöitä maun mukaan
½ dl Voi Hyvin-luomuhunaja & mustikka
½ dl (kookos)sokeria
3/4 dl kookos- tai rypsiöljyä

50 g kuivattuja mustikoita

Sekoita kaurahiutaleet, siemenet ja pähkinät, hunaja, sokeri ja öljy. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 200 asteisessa uunissa noin 20 minuutti. Voit sekoitella seosta paiston aikana. Lisää paiston jälkeen kuivatut mustikat. Säilytä tiiviissä lasipurkissa. 

***

Jos muuten Komppa-Seppälän luomutila kuulosti tutulta, saattaa se olla myös Järki Särki-peräistä. Samaisella tilalla purkitetaan meinaten noita turhaan hyljeksittyjä kaloja herkulliseen muotoon. Me olemme tehneet särkisäilykkeiden tiimoilta yhteistyötä tilan kanssa suupalojen ja perunasalaatin voimin.

Klikkaa itsesi nyt Voi Hyvin-hunajan facebook-sivulle ja voit voittaa arvonnassa sekä hunajaa että särkiä. Mikäs sen parempaa!

35 kommenttia:

  1. Hunajaa tykkään itsekin käyttää,ja täälläpäin se on osa uutta vuotta,jolloin sitä löytyy tosi monesta ruoasta. Olen pari kertaa ollut mehiläistarhassa ,jossa onkin saanut kuulla paljon mielenkiintoista faktaa mehiläisistä ja miten ne tuottavat hunajaa. Mustikkahunaja kuulostaa tosi herkulliselta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hyvää!
      Mekin käytiin Savossa joskus hunajaostoksilla tilalla kuullen samalla monta mielenkiintoista juttua hunajasta ja mehiläisten hoidosta.

      Poista
  2. Itse en ole mikään kova hunajan ystävä mutta vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  3. Hunaja on niin hyvää sisäisesti tai ulkoisesti <3. Tuo mustikka & hunaja vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos hunajavinkeistä! Minun hunajankäyttöni on ollut kyllä tähän asti tosi yksipuolista.

    VastaaPoista
  5. Onpa mielenkiintoinen yhdistelmä mustikka/hunaja, varmasti hyvää. Puhumattakaan ruusuinen raparperikiisseli reseptistäsi. Pitääkin kokeilla.

    Meillä hunajaa käytetään erityisesti pannukakkujen ja juustojen maustamiseen. Ulkoisesti myös useasti. Kasvonaamioina ja kuorinnan pohjana. Tulee ihanan pehmeä iho. http://www.pienipunainenkeittio.com/2015/03/ihonhoitoa-ja-kauneutta-ruoan-voimalla.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kadvonaamiona en olekaan kokeillut. Kiitos linkistä, täytyy testata!

      Poista
  6. Itse käytän hunajaa melkein päivittäin, niin leivonnassa sokerin sijaan kuin vaikka jogurtin/viilin kanssa! Luomuna kiinnostaa kyllä ja hunaja pitää olla ehdottomasti tuubissa, niin helppo valuttaa eikä sottaa! Täytyy tsekata, löytyisikö meidän Citymarketista tuota mustikkahunajaa, todella mielenkiintoinen tuote!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo tuubi on helppo. Täytyy vaan muistaa sulkea kunnolla ettei valuta korkkiin.

      Poista
  7. Hunaja on kyllä ihan mahtava tuote!
    Minä olen ostanut hunajan nyt pitkään rekosta suoraan tuottajalta. Voi mahoton miten mielenkiintoisia juttuja tuottajilla on kerrottavana.

    Tuo mustikkahunaja on kyllä upean väristä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäs he ovat turisseet? Tuottajien tarinat on kyllä aina kivoja. Selkeä lisäarvo tuotteelle.

      Poista
  8. Hunajaa jogurttiin, hunajaa uunijuureksiin, hunajaa vuohenjuustolle... Kävin Etnan juurella tutustumassa paikalliseen hunajatuotantoon: sielläkin oli eri marjoilla ja hedelmillä maustettuja hunajoita. Pari pikkupurkkia tarttui tietysti matkamuistoksi...

    VastaaPoista
  9. Tässäpä tuli paljon uutta tietoa, mielenkiintoista hommaa. Hunajaa tulee käytettyä aika paljon. Sillä saa ihanaa makua siemennäkkäriin, sämpylöihin ja granolaan. Teen joukkoonkin sitä aina heitän. Tuo hunajatuubi ihastutti, samoin kuin hunaja-mustikka makuyhdistelmä.

    VastaaPoista
  10. Vau mikä väri tuossa hunajassa! Uskomatonta tosiaan millaisen työn mehiläiset tekevät. Tässä tuli paljon uutta hyvää tietoa minullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hunajan kuivatus tuulettamalla tapahtuu niin että mehiläiset ottavat kennon reunasta kii ja ikäänkuin lentävät paikallaan tuulettaen siivillään. On ne viksuja!

      Poista
  11. Mustikkahunaja kuulostaa aika hyvältä! Meillä hunaja on hyvin vähäisessä käytössä, mutta kyllä se vaan on mahtava luonnon valmistama tuote! Tuo tuubi näyttää muuten hyvin käytännölliseltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on käytännöllinen. Joskin useinden tuubien käytön jälkeenkin poitsulta hupsahtaa usein hunajaa rakuunaporkkanoille ;)

      Poista
  12. Ihanan kuuloinen kombo! Bulgariassa maistin mitä kummallisempia hunajayhdistelmiä mutta tämän uskon ihan oikeasti olevan hyvää :-)

    VastaaPoista
  13. Nuo mehiläisten touhut ovat aivan tajutoman kiinnostavia! Kuten myös kaikki mehiläistuotteisiin liittyvä. Käytän aktiivisesti erilaisia hunajia, pergaa, propolista ym, enkä kyllä osaisi olla ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on. Kommenttisi sisälsi nyt paljon hepreaa ;) mistä otan kyllä selvää.

      Poista
  14. Onpa upean väristä tuo mustikkahunaja! Ystäväni mies pitää mehiläisiä, häneltä olen niiden hoitoon liittyviä juttuja jonkun verran kuullut. Erityisesti mieleen on jäänyt huoli niiden katoamisesta :/

    VastaaPoista
  15. Hunaja on kyllä mahtava luonnontuote. Meillä isäntä antaa sitä lapsille aina kun valittavat käheää kurkkua. Lusikallinen riittää.

    VastaaPoista
  16. Mehiläiset on mulle ihan tuntematonta aluetta, mutta hunaja taas vakiokäytössä. Meillä käytetään just tota Voi hyvin luomuhunajaa, koska tykkään tosta pakkaustavasta myös. Mustikkahunajaa on pakko päästä kokeilemaan.

    VastaaPoista
  17. En voisi luopua hunajasta, se on niin ihanan aromikasta - ja jokaisella hunajalla oma makunsa :). Monta kertaa onkin tullut vierailtua mehiläistiloilla. Mustikkahunaja kuulostaa varsin ihanalta.

    VastaaPoista
  18. Hunajaa käytän moneen, paitsi teehen, johon sitä moni käyttää. IsoHoo pistää kahviinsakin. Maitotyttö on ihan hunajahullu, ostaa aina ruokamarkkinoilta itsevalitsemiaan hunajoita.

    VastaaPoista
  19. Mustikkahunaja kuulostaa hauskalta tuotteelta, pitääkin testata jos tulee kaupassa vastaan. :) Itse hamstraan aina Tallinnanreissulla gourmetputiikki Hää Esti Toitin omaa hunajaa, josta löytyy useita makuvariaatiota, mm. karpaloa, puolukkaa, laventelia ja ikivääriä.

    VastaaPoista
  20. Onpa ihanan syvä väri tuossa hunajassa. Todella kaunis <3

    VastaaPoista
  21. Mustikkahunaja kuulostaa kyllä todella hauskalta! Lapsuuden hunajamuistoihin kuuluu mökkisauna ja ihon kuoriminen kiinteällä hunajalla. 😄

    VastaaPoista
  22. Nirson sisko alkoi kasvattaa mehiläisiä pari kesää sitten, ei ole ihan helppo homma. Yhdeltä kesältä kerättiin loistavaa hunajaa, mutta pesät eivät selvinneet talvea ja lopulta kuolivat syystä tai toisesta. Pari kertaa yhdyskunta pääsi myös karkaamaan puuhun palloksi :D Ollaan myös hunajan suurkuluttajia; puuroon, teehen, jogurttiin ja ruoanlaittoonkin.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin