sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Lauantain (nautiskelu)menu III

Nyt meni nautiskelut hiukan plörinäksi. On se kumma että vaikka ruuat olisivat hyviä, fiiliksen mentyä mikään ei maistu kovin kummoiselta. Onneksi tämä toimii myös toisinpäin. Hyvässä seurassa hauskalla fiiliksellä "keskinkertainenkin" ruoka on herkullistakin herkullisempaa. Tästä hyvänä esimerkkinä talvella oman perheen ja papan kanssa jäälle viritetyllä nuotiolla tikkukärvennetyt makkarat.

Mutta sitten eiliseen:
mozzarellaa ja kaltattuja kirsikkatomaatteja rucolapedillä
*
timjamimarinoitua tonnikalaa grillattuna
*
vadelmainen tuorejuustotartaletti

Tarkoituksenamme oli aloittaa friteeratuilla minimozzarella-paloilla, mutta se muuttui tylsästi ihan vain mozzarellapaloiksi. Eikä siinä mitään, hyväähän seon, mutta kun on suunnitellut jotain muuta... Friteeraaminen ei onnistunut sitten millään. Ohje oli Antti Vahteran ja Visa Nurmen kirjasta "Likivihreät". Näistä aineista piti tulla melko paksu frittitaikina:

1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Maldon-suolaa
1½ pl vichyä

No ei tullut. Lisäilin sitten jauhoja.
Kun aloin upottaa kuivattuja, frittitaikinaan kastettuja juustopaloja tirisevään rasvaan, irtosi taikina paloista. Tässä vaiheessa rupesi iloinen kokkailufiilis vähän huveta, mutta ajattelin että koetetaan uudestaan. Pidettyäni seuraavaa satsia vähän kauemmin rasvassa saadakseni rapean pinnan, löytyi kattilasta enää sulanutta ja pohjaankin palanutta mozzarellaa. Tässä vaiheessa alkupalalautasemme anti vaihtui ihan vaan paloitelluiksi mozzarellapaloiksi.

Kirsikkatomaatit kalttasimme niin että jätimme kuoret kiinni "terälehdiksi" tomaatin kantaosaan. Eli teimme ristikkäisviillot tomaatin yläosaan, kaadoimme kuumaa vettä astiaan ja laitoimme tomskut sinne. Pian jo nostimme tomaatit pois ja vedimme sitten kuoret pois jättäen ne kuitenkin kiinni kantaan. Aika kivannäköisiä!

Sitten vain lautaselle peti rucolasta, päälle mozzarellapalat ja kirsikkatomaatit. Päälle voi halutessaan vielä ripsutella Maldon-suolaa.

Tonnikala marinoitiin seuraavalla Gourmet-lehden ohjeella, joka löytyy täältä.

400 g tonnikalaa
1 nippu timjamia
1 dl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
Maldon-suolaa

Sekoita marinadin aineet. Pyörittele tonnikalapaloja siinä ja laita maustumaan jääkaappiin ainakin kahdeksi tunniksi.
Grillaa vain hetki molemmilta puolilta, sillä kuivuessaan tämä kala menettää rakenteensa ja maistuu tylsälle. Usko pois, koettu on!
Marinoitu tonnikala oli tosi hyvää, timjami maistui reilusti!

Lisäys myöhemmin sunnuntaina: vertaa ulkonäköä,
kun alemmassa tuorejuusto pursotettu

Tartalettiohje löytyi uusimmasta Gourmet- lehdestä (2/08). Herkku näyttää yltiömakealta, mutta ei sitä ole. Itse makean suurena ystävänä kaipasin hiukan sokeria peliin, mutta monelle maltillisemmalle tämä voisi sopiakin. Kupit voi tehdä etukäteen ja täyttääkin tuorejuustoseoksella. Koristelun suosittelen tekemään juuri ennen pöytään viemistä, jos käyttää pakastevadelmia kuten me. Tuorejuusto nimittäin värjääntyy. Alkuperäinen ohje oli 20:lle tartaletille, me tyydyimme 10 tekoon.

Murotaikina:

60 g voita
2 rkl sokeria
½ keltuainen
½ tl kanelia (tai raaastettua sitruunan/limetin kuorta)
1-1½ dl vehnäjauhoja

Sekoita aineet keskenään, viimeisenä jauhoja tarpeen mukaan, kunnes taikina on kiinteää. Jaa voideltuihin vuokiin (jee! Bebejä varten ostamilleni vuoille tuli lisäkäyttöä!) ja painele tasaisesti vuokiin, myös reunoille. Anna leivospohjien olla viileässä puolisen tuntia ennen paistamista.
Paista pohjia 200 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.

Irrota leivospohjat lämpiminä vuoistaan ritilälle jäähtymään. Käsittele pohjia varoen, sillä ovat tosi hauraita.

tuorejuustotäyte:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta vaahdotettuna

Yhdistä em. ja jaa leivosvuokiin

koristeeksi marjoja
(alkuperäisohje suositti vielä päälle kiillettä, mutta tässä kohtaa me oikaisimme)

Bella Vanillan Rossana on tehnyt samantapaisia leivoksia nimellä vadelmaherkut. Katsokaapa hänen sivuiltaan, miten pursottamalla leivoksista saa vielä astetta kauniimman näköisiä, jopa ylellisiä. Unohdin touhuissani Rossanan vinkin kokonaan, mutta tänään aion kokeilla, sillä tartaletteja luonnollisesti (?!) jäi.

6 kommenttia:

  1. On tosiaan kauniita nuo kirsikkatomaatit!
    Tonnikalaohje kuulostaa myös herkulta, tuore tonnikala on meille vielä täysin kokeilematon herkkupala. Voin vaan kuvitella miten hyvää se on oikein laitettuna... Ehkä hintansa vuoksi en ole uskaltautunut kokeilemaan, ekat pihvit kuitenkin onnistuu kuivattamaan ;)

    VastaaPoista
  2. Köh tartaletteja ei jää luonnollisesti:D Kaunis kontrasti teillä tuon turkoosin ja vadelman kanssa!

    VastaaPoista
  3. oliivia: ei ne tonnikalat pakkasesta ostaessa kamalan kalliita ole, noin 13 e/kilo. ostettiin tällä kertaa tiskiltä, mutta vakuumiin nekin oli pakattu. nämä maksoivat 20/kilo. ja ainakin kalatiskillä vakuuttivat ettei Suomesta pakastamatonta tonnikalaa saakaan. tonnikalassa on niin tuhti, erilainen maku, että melkein kolmen ruokalajin yhteydessä noin 120g per ruokailija riittää.

    rossana: kiitos!

    VastaaPoista
  4. Ma tykkaan tosi paljon paistetusta mozzarellasta, mutta en ole koskaan kokeillut...
    Tonnikalaa olen maistananut pari kertaa tuoreena ja se on ollut tosi kuivaa.
    Marjajutut nayttavat ihanilta.
    Tykkaan tasta teidan lauantai-perinteesta :)

    VastaaPoista
  5. kiva että tykkäät susa :). nyt on poikkeuksellisesti oltu monena viikonloppuna kotona, joten on päästy tekemään ruokaa ihan ajan kanssa.

    kuiva tonnikala on kyllä auttamattomasti liian kauan kypsennetty. koitappa tehdä itse niin tiedät miten hyvää se oikeasti valmistettuna on!

    VastaaPoista
  6. Oi, mitä herkkuja!:P Tuore tonnikala olisi ihanaa, mutta täältä sitä harvoin saa ja on vähän turhan kallista.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin