tiistai 14. lokakuuta 2008

Kuubalainen leipä

Ihana, kaunis ja helppo leipä, jonka bongasin Bella Vanillasta. Alkuperäinen resepti on kuulemma Wayne Gisslenin kirjasta "Professional Baking, Fifth Edition". Meillä on tehty jo monta leipää tämän ohjeen mukaan. Koska upea kumpu on niin suuri, olen pakastanut puolet heti tuoreeltaan. Tuore leipä vaan on niin valloittavaa- tuoksultaan ja maultaan!

Jauhoiksi olen laittanut sekaisin mitä milloinkin kulho vaa'an päällä - spelttihiutaleita, vehnäjauhoja, ruisjauhoja, grahamjauhoja...painottaen kuitenkin vehnäjauhojen osuutta. Ja hyvin on onnistunut!

Kuubalainen leipä

465 g vettä
30 g hiivaa tai 11 g kuivahiivaa (eli pussi)
750 g leipäjauhoja
15 g suolaa (2-3 tl)
30 g sokeria (6 tl)

Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva, sokeri ja suola. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhojen joukkoon. Nesteen pitää tällöin myös olla lämpimämpää. Lisää jauhot ja vaivaa n. 12 minuuttia - onnelliset monitoimikoneenomistajat koneellaan, me muut käsin. Laita taikina kohoamaan tunniksi lämpimään paikkaan liinan alle. Keikauta kulhosta kohonnut taikina pellille ja muotoile haluamasi näköiseksi. Viillä leivän pintaa ja kostuta hieman vaikka käsin ruiskimalla. Paista 200 C n. 35 minuuttia.

Aitoon kuubalaiseen leipään tulee ristikuvio leivän päälle ja painoa tulisi olla 625 g. Tämän ohjeen määrillä tulee kaksi aidonkokoista leipää, joskin me olemme tehneet yhtenä komeana "limppuna".

Iso kiitos Rossanalle tämän loistavan reseptin jakamisesta! Siitä on ollut meille iloa monesti ja tulee varmasti olemaankin.

Italialaisen menun osana tarjosimme tätä leipää heti alkuun. Jokaisen lautasen vierelle laitoimme pikkuastian, jossa oli laadukasta oliiviöljyä, jonka keskelle oli tipautettu balsamicoa. Tähän sitten dipattiin leipää. Oliiviöljyssä oli kuitenkin hieman takakitkerä maku, joka hiukan pilasi nautintoa. Suosittelemme siis (hinnasta huolimatta) tarkastamaan öljyn maun ja soveltuvuuden tällaiseen käyttöön ennen tarjollepanoa.

9 kommenttia:

 1. Kuule kiitos suuri Wayne Gisslenille:). Tuo kirja on ollut minulla aivan uskomattoman kovassa käytössä. Harvoin moiseen aarteeseen törmää.

  Musta on ihan käsittämätöntä, että kotona saa tehtyä yhtä hienoja leipiä kuin kaupankin leivät. Teilläkin tuo limppu on niin kauniin kullan värinen! Tuosta kuvasta oikein haistaa leivän tuoksun.

  VastaaPoista
 2. niinpä rossana. ja kun ajattelee miten hyvältä ihan tosi tuore leipä maistuu, tuoksuu, saatikka miten paljon edullisemmaksi se tulee kuin vastaavat kaupan leivät. meillä ovat vieraat olleet ihan hämmästyneitä että olen leiponut leivän itse (sillä en ole aiemmin kunnostautunut leivän leipojana). olen yrittänyt vakuutella heille että tämä on helppo kun kaikki mitataan noin tarkasti.

  lisää jakoon vain tällaisia reseptejä!

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköinen leipä, sanat loppuvat kesken, kun kuola valuu suusta ;-D. Laitoitko suolaa tuon 15g,eli onko se 1 vai 3tl? Rossana taisi laittaa vain teelusikallisen. Oliko suolaisuus sopiva tuolla 15g-määrällä? Tätä tarvii testata. Tämmöinen leipähän olisi mukava jouluvieminenkin. Eihän kaikkien joululeipomusten tarvitse maistua piparilta tai muuten mausteisilta.

  Eppu -kuolaava noviisileipuri

  VastaaPoista
 4. Leipä oli just niin hyvää kuin kehuitkin. Kiitos ohjeesta!

  Mutta: voisko ne grammat saada DESILITROIKSI ja muiksi järkeviksi laiskan emännän helposti käytettäviksi mitoiksi??
  Nyt meni vähän HYPPYSELLISIKSI ja muiksi arviomääriksi mutta onnisstui silti niinkuin pitikin.
  Vaaka kyllä on kovassakin käytössä keitiössäni mutta kirjevaaka on vielä hommaamatta...

  VastaaPoista
 5. Eppu: anteeksi suuresti ettei täällä ole vastattu sinulle. muistan kyllä sen tehneeni, mutta missä höpinät on?!

  vastaan teille nyt saman aikaan, Eppu ja Innostunut kokeilija: suuremmat ainesmäärät mittaan aina grammoina, tämän leivän leipomisen helppous perustuu juuri siihen. suolaa laitan 2-3 tl ja sokeria 6 tl. helpottiko? :)

  VastaaPoista
 6. Juu kovasti auttoi kiitoksia, enskerralla vielä enemmän. Olin hieman nuuka sekä suolassa että sokerissa ja kyllähän maku oli melko mieto. Ei paha.... ja päällisethän sen leivän kruunaavat.
  Niin muuten MINKÄLAINEN VAAKA SULLA ON kun grammojakin pystyt mittailemaan? Lidlin hinnastossa kun alkuviikosta on kaksikin erilaista vaakaa 3kg ja 5kg punnitsevat joiden marginaali on grammassa.

  VastaaPoista
 7. Innostunut kokeilija: sokerin mittaaminen onkin tärkeää hiivan herättämisen kannalta. totta, päälliset ne kruunaavat, ellei sitten satu syömään ruuan ohella vaikka oliiviöljyyn dippaamalla. silloin kyllä leipäkin ratkaisee!

  vaaka on Saksasta ostettu digitaalinen keittiövaaka - no kun halvalla sai ;). jos vaaálle laittaa esim. suolan pelkästään, ei kone tunnista sitä. mutta pienen kulhon tms. sisällä mittaa kyllä.

  tosi hyvä ominaisuus vaaássa on tara-nappula, joka nollaa painettaessa tilanteen vaikkapa eri ainesten välillä. näin säästyy tiskiä kun ei tarvitse punnita aineita eri kipoissa.

  sinä kun olet tuollainen innostunutleivänleipoja niin oletko huomannut nämä http://sillasipuli.blogspot.com/2008/05/smpyl-aamuksi-illalla.html . ihan loistava juttu kun saa ylihelpolla leiväntuoksua kotiin heti aamulla.

  VastaaPoista
 8. Taas uutta kokeiltavaa, jess!
  Taisi muuten se Lidlistä ostettu vaaka olla myös saksalaisalkuperää.. Siinä on nappuloita ja toimintoja jos minkä verran ja just tuo tara-ominaisuuskin. Nimi kun on vielä dieettivaaka niin se varmaan laihduttaakin... Ensi viikonloppu on nyt varattu vaa'ankäytön opettelulle ja leipomiselle ja muillekin kokeiluille.
  t. se innostunut kokeilija
  PS. Joko auto on vaihtunut GONDOOLIIN?? Onhan kellukkeet ja räpylät mukana koko perheelle?

  VastaaPoista
 9. innostunut kokeilija: auto vaihtui vaporettoon. huomattavasti gondolia halvempi vaihtis ;)

  kellukkeita ja räpylöitä tuskin tarvitaan, koska pahimmat tulvat kuulemma loppuvuodesta. vaan eipä mennä vannomaan.

  t:hyppis pastiksen tunnuksilla

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin