sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Stadin klassikot ja Sikalan Sipulipihvi

Istuimme yhtenä lauantaina Jukan kanssa Kannaksessa matkalla Kulinaarimurulan Jaanan luo, kun viereiseen pöytään kannettiin pyttipannu toisensa jälkeen höyryävän kuumina. Valtavia annoksia tarkasteltuuaan yksi neljästä nuoresta miehestä tokaisi: "Nyt melkein toivoo että olisi krapula." Tuhdit setit kyllä olisivat oivaa dagen efter-tavaraa.

Tämä hetki tuli minulle mieleen kun selailin arvostelukappaleena saatua Christer Lindgrenin uusinta kirjaa "Stadin klassikot - maukkainta retroruokaa". Kirjan sivuilla komeili ronskeja annoksia kauniissa valossa: kaalikääryleitä, erilaisia lihaisia leipiä, Rydbergin pihvi ja rapeaksi paistettuja silakoita. Tuukka Kosken kuvat ovat houkuttelevia ja retrolla tavalla onnistuneita.

Stadin klassikoihin Lindgren on koonnut neljän legendaarisen helsinkiläisravintolan klassikkoreseptejä. Ravintola Sea Horsesta eli "Sikalasta" mukaan on päässyt mm. kateenkorva-annos ja pyttipannu, Elitestä hirvikeitto ja Tauno Palon kermasipulipihvit, Kosmoksesta borssikeitto ja tulinen kasvispata sekä Kolme kruunua-ravintolasta lohikappelileivät ja rikkaat ritarit.

Tuhdin lihaisien reseptien lisäksi kirjasta löytyy tarinoita ja historiaa. Tämä on ensilukemalta kirjan parasta antia. Matti Pellonpäälle on kuulemma aikanaan tullut posti suoraan Eliteen, josta löytyy muuten edelleen Tauno Palon pöytä. Merimieskapakkana aikoinaan tunnetun Sea Horsen vaaleanpunaisten valaisinten hävittämiseen on tullut kielto museovirastosta 1990-luvun puolivälissä. Ja kun Eliten pöydistä jouduttiin sota-aikana ryntäämään pommisuojaan, tarjoilijat ryntäsivät sinne vasta suljettuaan viinakaapit.

Kirja sai suorastaan himoitsemaan kotonatehtyjä leikkeitä, erilaisia lämpimiä voileipiä ja yksinkertaisia paistinperunoita. Teos lisäsi myös Studio Julmahuvin alullepanemaa hinkua vierailla Sea Horsessa. Ja kun sinne mennään, otan pariloitua maksaa muussilla ja sipulirenkailla.

Stadin klassikot on piristävän erilainen ruokakirja hyllyssämme: rehtiä, konstailematonta ruokaa, joka toi kirjaa selailleelle anopilleni nostalgisia tunteita. Kirja sopisi lahjaksi myös ulkomaiselle ystävälle, sillä sen reseptit löytyvät kirjan lopusta myös englanniksi.
Ensimmäisenä kokeiluun pääsi simppeli, mutta juuri siksi niin kovin maistuva sipulipihvi. Kävimme juuri viikonloppuna hakemassa lisää luomunautaa suoraan tilalta, joten hyvää ulkofilettä oli saatuvilla. Annos on neljälle, mutta tuo määrä sipulia upposi kyllä minuun ja Jukkaan ihan kaksinkin. Valkopippuri toi kokonaisuuteen meille uudenmoista makua, sillä normaalisti olisin laittanut kyllä mustapippuria.

SEA HORSEN SIPULIPIHVI
neljälle

800 g naudan ulkofileetä
6 isoa sipulia
2-3 rkl sokeria
2 tl suolaa
½ tl valkopippuri

LISÄKSI
voita (ja öljyä) paistamiseen
2 suolakurkkua
2 dl smetanaa
paistettuja perunoita

Puhdista ulkofilee ja leikkaa se neljään yhtäsuureen osaan. Nuiji pihvit reilun sentin paksuisiksi (itse asiassa me emme nuijineet).

Kuori sipulit ja suikaloi ne puolikuun muotoisiksi. Kypsennä sipulit voissa. Lisää kaikki mausteet kypsentämisen aikana.

Paista pihvit voissa ja nosta ne lautasille. Jaa sipulit ja smetana annoksille. Leikkaa suolakurkut neljään osaan ja nosta ne annosten päälle. Tarjoa pihvit paistettujen perunoiden kanssa.

6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hei hurjan hyvä idea, tuo että ei-suomalaiselle ystävälle lahjaksi! Kaikki nuo ruokalajithan on oikeastaan melkoisen suomalaisia, kun alkaa miettiä :)!

    VastaaPoista
  3. Tuolle kirjalle on ollutkin tilausta. Mutta puuttuuko siitä oikeesti Salven silakat? Eihän legendaarisempaa paikkaa ja annosta olekaan!

    VastaaPoista
  4. Kivasti tehty bloggaus, kävin katsomassa kaikki linkit ja jäin kiini Studio Julmahuviin. Pöytä pitää varata Kannaksesta ja Sea Horsesta. Kotona pitää olla aina: perunoita, sipulia, sieniä, suolakurkkuja ja ruisleipää. Avot!

    VastaaPoista
  5. kivasti kuvattu tuo ensimmäinen kuva ruuasta :)

    VastaaPoista
  6. ison AAn Anna: Monet kyllä olivat juu aika suomalaisia. Kirja olisi kyllä hyvä lahja muillekin kuin ei-suomalaisille.

    anna pienellä aa:lla: Empäs osaa kommentoida tuohon legendaarisuuteen ja silakoihin mitään, mutta kyllä ne tästä kirjasta uupuvat.
    Lingren on määritellyt kirjaan valitut ravintolat pysyvyyden ja stadilaisuuden mukaan. Kaikki ovat myös aikanaan olleet nk. taiteilijaravintoloita.

    Kokeilu: Siihen JÄÄ kiinni. Katsoppa Roudasta rospuuttoon http://www.youtube.com/watch?v=02f43htefCo :D.
    Kannaksessa on torstaisin musavisa, jolloin tupa taitaa olla ainakin tosi täynnä. Ruokablogeista löytyy paljon kirjoitusta Kannaksesta.

    Luka: Kovasti kiitos kehuista!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin