keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Isänpäivämenu koko päivälle Aasiahenkisesti

Tiedustellessani mieheltäni toiveita Isänpäiväksi, hän toivoi heti ruokapöytään aasialaisia makuja. Ja koska toteutan hänen toiveensa aina (?!), päätin yrittää sitä myös isänpäivänä. 

Aamupala tarjoiltiin tietysti sänkyyn. Isän erikoistoive juhla-aamiaiselle on salmiakki. Lahjaksi rakkaani sai lasten piirroksia ja tarinoita sekä Madventures-jätkien kirjan "Madmanners" omistuskirjoituksella. Jukka voi kirjasta tutustua paikallisiin tapoihin etukäteen (työ)matkaillessaan pitkin maailmaa. 
Lounaaksi oli misokeittoa. Se oli tosi nopea ja helppo tehdä. Koko perhe tyttöä lukuunottamatta tykkäsi keitosta kovasti, joten siitä taitaa tulla meille arjen pelastaja. Resepti on Mikko Takalan kirjastolainakirjasta Pomminvarmat. Määriä en niin säntillisesti noudattanut ja kevätsipulia lisäsin ominpäin. Muuten mentiin samoilla. Joskus tekisi mieli kyllä haudutella keitto pitkään vaikka kylkipaloista kuten Madcook-illan misokeitossa oli tehty. Silloin voisi tehdä helahoidon possuliemeen. 

MISOKEITTO NOPEASTI

1 valkosipulinkynsi
1 tl inkivääriä
1 rkl kasvisöljyä
100 g porsaan jauhelihaa
1 porkkana
100 g kaalia
150 g pavunituja
kevätsipulia
1 l kanalientä (tai 1l vettä + kanaliemikuutio)
1 tl sokeria
2 tl soijakastiketta
4 rkl misotahnaa
japanilaisia nuudeleita
1 tl seesamiöljyä

Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja inkivääri. Leikkaa porkkanat tikuiksi. Suikaloi kaali ohueksi. Huuhtele pavunidut huolellisesti.  Pilko kevätsipulit varsineen. Kuumenna kanaliemi tai vesi.
Lämmitä öljy wokissa tai isossa kattilassa. Lisää valkosipuli ja inkivääri. Laita sekaan jauheliha ja paistele keskilämmöllä kypsäksi. Lisää porkkanat, kaali, pavunidut ja kevätsipuli. Paistele pari minuuttia. 
Kaada päälle kanaliemi (tai vesi ja kanaliemikuutio tms.). Mausta sokerilla ja soijalla. Anna kiehahtaa. Pienennä lämpöä ja sulattele misotahna keittoon. Viimeistele seesamiöljyllä. Ota pois keittolevyltä.
Keitä nuudelit erillisessä kattilassa runsaassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta. 
Jaa nuudelia kulhoihin ja kauho päälle misokeittoa. Tarjoile. 

Lounaan jälkiruuaksi tein mieheni niinikään toivomaa Tarte Tatinia. Suuntaviivoja hain sekä Postresin versiosta että juuri parahiksi julkaistusta Pastanjauhajien keikaustorttua koskevasta postauksesta. Viimeksimainitusta sainkin hurjan paljon hyviä vinkkejä, mutta silti esimerkiksi karamellisointi jäi vajaaksi. Paras lisäys tällä kertaa oli 2 rkl calvadosta sokerin sekaan ennen sen karamellisointia. 


Valmistelin päivällisen perheen polskutellessa uimahallissa. Nuorimmaisemme oli 5,5 vuotiaana antanut isälleen melkoisen lahjan - tyttö oli oppinut uimaan! Hämmästelimme tätä uutta taitoa tikuilla syömisen lomassa. 
Pöytään kannettiin onnistuneesti paisteltuja ituja...
...epäonnistuneesti maustettuja, höyrytettyjä tahmariisinautapaloja...
...ylisuolattuja vihersimpukoita...
...makunsa puolesta hyvinonnistuneita rullia (paitsi pekoni ei vaan sovi rulliin). Kattauksesta löytyi myös merileväisiä, oikein hyviä keksejä
Etsittyämme turhaan Kung Fu Girl:ä monestakin Alkosta (Jukka ei ole vielä maistabut sitä!!!) päädyimme käyttämään sijaisena Spy Valleyn rieslingiä. Hyvin kelpasi tämäkin. 

Vaikka osa ruuista epäonnistuikin sen verran pahasti että ne jäivät syömättä, isä oli kuitenkin iloisen tyytyväinen päivään. Sehän toki on kaikkein tärkeintä! 

11 kommenttia:

  1. No niin on upean näköisiä, ja vaikka jotkut paljastuivatkin silkaksi silkoksi sisältä, niin hienoa, että jaoitte senkin. On niin lohduttava tietää että esikuvatkin joskus epäonnistuvat!

    VastaaPoista
  2. esikuvat - no huh huh!

    Ja nyt kun katson tuota salamalla tapettua rulla-kuvaa, raaka-aineet näyttävät ihan ehkäisyvälineeseen tungetuilta aineksilta. apua :)!

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen näköisiä ruokia ja ainakin PALJON! Oletko huomannut, että Alkon sivuilta voi tarkastaa, missä myymälöissä on mitäkin viiniä? Viinin tuotesivun alalaidassa on kohta "missä tuotetta on?" ja sieltä näkee kohtuu tarkasti mistä myymälästä löytyy mitäkin. Näppärä palvelu, jota itse käytän usein! :)

    VastaaPoista
  4. Upeaakin upeampi isänpäiväateria!

    Ja tuhannet kiitokset eilisestä ihanasta illasta ja järisyttävän herkullisesta illallisesta! <3

    VastaaPoista
  5. Ja minä kun katsoin, että ihanan näköisiä rullia, kunnes Merituulin kommentti antoi rullille aivan uudenlaisen näkökulman :-DDD

    VastaaPoista
  6. Mahtavat kokkailut, mies sai aasialaista koko rahan edestä! :-D

    VastaaPoista
  7. Sini: no en ole! Kiitos vinkistä. Olisi helpottanut tätä etsintää kyllä kummasti.

    Akvamarin: Kiitos itsellennne kun tulitte sulostuttamaan keskiviikkoiltaamme. Koru on tooodella kaunis! (Laitan kuvia myöhemmin tänne plokiin).

    Ulla: Kun niitä sillä silmällä katsoo, ei fiilis enää muutu ;).

    Riitta: Tarte Tatin "vähän" poikkesi linjasta, mutta kun toive oli sekin.

    VastaaPoista
  8. Kyllä kannattaa olla isä. Varsinkin Jukka!

    Tein kerran noita riisipaperirullia (ihan älyttömän vaikeaa askartelua), ja vaimoni mielleyhtymien takia ne ei lopulta oikein maistuneet kenellekkään...

    VastaaPoista
  9. Kaksi kertaa rullailtuani huomasin että riisipapereissakin on eroa. Aasialaisen ruuan kaupasta ostetut olivat paitsi paljon halvempia myös helpompia käsitellä. Ja sitten pitää vaan olla armelias itselleen ja perustaa koko homma makuun. Ompahan ainakin käsityön leima.

    VastaaPoista
  10. Oi, tuo misokeitto kuulostaa tosi hyvälle! :) Mistä tuota misotahnaa saa?

    VastaaPoista
  11. Misotahna on ostettu hakaniemen hallin läheisestä kaupasta, josta saa aasialaisia juttuja. Ei Viivoan vaan toisella puolella korttelia. Tosin Viivoanistakin varmaan saa.

    Marketeistakin saa jotain Misokeittoainesta.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin