maanantai 26. marraskuuta 2012

Simppeli, raikas jälkiruoka Ferran Adriàlta

Jukka äkkäsi tosi simppelin jälkiruuan Ferran Adriàn keittokirjasta "The Family Meal". Ainekset löytyivät sopivasti kotoa, joten saimme arki-iltana harvinaista jälkkäriä marinoitujen mandariinien ja jätskin muodossa. Resepti löytyy jutun lopusta.

Mainitsemani kirja on Barcelonan reissun tuliainen viime keväältä. Visiittimme Tickets-ravintolassa sai minut himoamaan Ferran Adriàn keittokirjaa, mutta monet niistä vaikuttivat turhan korkealentoisilta meidän keittiöömme. Tämä "The Family Meal" taas sisältää helpostikin toteutettavia juttuja, jaoteltuna kolmen ruokalajin kokonaisuuksiin. Esimerkkinä vaikkapa parmesaanigratinoitu polenta, seesamisardiinit porkkanasalaatilla ja mangoa valkosuklaajogurtilla.

Kirjan ateriat ovat olleet henksuruokaa kuuluisassa, nyt jo lopettaneessa El Bullissa, jossa henkilökunta oli alkupuheen mukaan kuin perhettä.  Joka päivä valmistelujen ja asiakkaiden saapumisen välissä El Bulliin katettiin koko porukalle, 75:lle henkilölle kolmen ruokalajin menu. "Jos syömme hyvin, kokkaamme hyvin". Reseptit ovat Ferran Adriàn ja yhden pääkokin, Eugeni de Diegon yhteistyötä.

Reseptit on koottu (Espanjassa) edullisista raaka-aineista. Menuissa hyödynnetään myös ravintolan "ylijäämää" ja niihin annetaan vinkkejäkin. Mantelimaidon teosta ylijäänyt massa voidaan käyttää esimerkiksi perinteiseen espanjalaiseen valkosipuli-mantelikeittoon. Kalafileiden jäljitä loppufisu laitetaan vaikkapa soppaan, tartariin ja kalapihveihin. Olen merkinnyt kulmaa taittamalla kiinnostaviksi resepteiksi mm. kanansiivet sienillä, simpukkaisen nuudelikeiton ja lammasta sinapilla ja mintulla.

Kirjasta saa mukavia vinkkejä raaka-aineistakin. Luin ensimmäistä kertaa esimerkiksi munan tuoreuden testaamisesta vedessä uittamalla. Jos muna pysyy vaakasuorassa, se on tuore. Mitä ylemmäs paksu pää nousee, sitä vanhempi se on. Jos muna jää kellumaan, se pitää heittää pois.

Kuvillaan kirja ei häikäise. Ne ovat kuin suoraan 80-(vai 90-?) luvun mikroruokakirjoista, joskin hyvin informatiivisia. Joissain resepteissä ärsyttävänkin yksityiskohtaisia:
Kaikki reseptit on mitoitettu kahdelle, kuudelle, kahdellekymmenelle ja 75:lle. Kätevää jos vaikka arki-iltana ovesta paukaa sisään vähän enemmän sakkia. Tähän mandariinijälkiruokareseptiin olen pannut määrät kuudelle. 

Jos et löydä mandariineja, reseptiä ehdotetaan kokeilemaan satsumilla tai klementiineillä. Cointreaun vaihtoehdoksi mainitaan Grand Marnier. 

COINTREAU-MANDARIINIT
kuudelle

9 mandariinia
4 rkl cointreauta
2 rkl (ruoko)sokeria
6 palloa jäätelöä

Ota kolmannes (nyt 3 kpl) mandariineista ja purista niiden mehu.
Kuori ja lohko loput mandariinit. Asettele ne korkearaunaiseen kulhoon kukan muotoon. Yksi hedelmä per nauttija.
Lusikoi päälle Cointreau. Ripsi päälle sokeri. Kaada päälle vielä mandariinimehu.
Tee jätsikipallo annoksen päälle juuri ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. hmmm... espanjalainen ruoka on tällä hetkellä vissiin aika trendikästä. Ihan kiva kuulla, että Ferran Àdrian resepteistä löytyy myös kotikeittiöön sopivia - olen aina kuvitellut häneltä löytyvän vain niitä vaikeita, monimutkaisia ja vähintään pikkukemistin välineitä vaativia.

    VastaaPoista
  2. Trendikkyydestä on minun paha mennä sanomaan kun olen niin kovin huonosti perillä sellaisista asioista, mutta meidän perheessä espanjalainen(kin) ruoka kyllä maistuu!

    Nämä reseptit ovat kovastikin jalat maassa osastoa, suosittelen tutustumaan!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin