sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Safkaa ilman avokadoa


Uskokaa tai älkää, siinä kuuluisassa Safkaa-keittokirjassa on muitakin reseptejä kuin avokadopasta. Ihan totta! Kuva ei tee ruualle oikeutta, tiedetään. Kirjassakin oli foto ruskistetuista lihapaloista kasarissa ennen kerman lisäämistä.

Jukka innostui arvostelukappaleeksi saatua kirjaa selailtuaan tilaamaan arki-illan ratoksi opuksesta possukastikkeen perunamuussilla. Minä ryhdyin ruokaan ajatuksella, ettei lihakastikkeesta nyt niin kauhean kummoista voi tulla. Vaan tuli! Soijakastike yhdessä Dijonin kanssa antaa kaslerista tehdylle kastikkeelle hienon, syvän maun. Ronkeli poikammekin pyysi lisää. 

Siinä paistaessa ja keitellessä muuten tajusin, että tämä on elämäni ensimmäinen lihakastike. Monenmoista muuta on tullut tehtyä, mutta lihakastiketta ei ennen ikinä. Voisitteko äiti ja anoppi unohtaa tämän seuraavaksi kerraksi kun tavataan?

Sipulia laitoin ohjetta ronskimmin, mutta muuten seurasin sitä täsmälleen.

POSSUKASTIKE 
neljälle

450 g possunniskaa eli kasleria
1-3 sipulia
30 g voita
suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
soijakastiketta
1 rkl Dijon-sinappia
1 dl kuohukermaa

Suikaloi liha ja suolaa sekä pippuroi ne kevyesti. Pilko sipuli. Kuumenna paksupohjainen kattila tai pata todella kuumaksi. Nakkaa pohjalle lapsen nyrkin kokoinen pala voita. Anna ruskistua, kunnes alkaa tuoksua viehkosti pähkinältä. Viskaa sekaan lihapalat. Anna suikaleiden tiristä hetki ihan paikoillaan ennen kuin rupest sekoittelemaan. Näin lihasnesteet pysyvät lihassa ja ruskistaminen onnistuu. 

Laita pataan myös sipuli hienonnettuna, vähennä lämpöä hiukan ja kuullota sipuli lihojen seassa. Puuteroi päälle vehnäjauhot ja sekoittele muutaman minuutti. 

Kaada mukillinen kuumaa vettä joukkoon ja sekoita kunnes keitos kiehahtaa ja seos paksenee. 

Kaada mukaan soijakastike ja hiukan lisää suolaa sekä pippuria. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen pohjia myöten. Lisää tilkka vettä silloin tällöin jos kastike tuntuu sakenevan liikaa. 

Kun pata on muhinut tunnin, ota kansi pois ja lisää sekaan sinappi ja kerma. Sekoita ja anna kiehua vielä viitisen minuuttia. 

Tarjoile perunamuussin kanssa. Meillä lisäksi lautaselle höyrytettyjä, hunajahunnutettuja porkkanoita. 

15 kommenttia:

  1. Totta muuten, että mäkin olen tehnyt jonkinlaista possusuikalekastiketta viimeksi ehkä vuonna 2008 :) Hämmentävä juttu, kun miettii että vielä 50 vuotta takaperin sellaista keiteltiin suomalaisissa kodeissa ihan yhtenään!

    VastaaPoista
  2. Aijai, kyllä se vaan taitaa olla aika hakea Safkaa-kirja kaupasta omaankin hyllyyn :)

    Kuulostaa todella herkulliselta, Dijon on ihanaa :)

    VastaaPoista
  3. Kelpo tilaus Jukalta.

    Varmaan avokadopastakin on hyvää, mutta minua Safkaa-kirjassa kiinnostaa juuri tämä osasto vielä enemmän. Ja samalla tajusin itsekin, etten ole tehnyt lihakastiketta sataan vuoteen - ja en varmaan koskaan hyvää sellaista ;-)

    VastaaPoista
  4. Kannattaa kokeilla myös Safkan lime-chililohta! On muutes törkeän helppoa ja hyvää! Tuo possukastike onkin sitten seuraavana testissä, kiitos suosituksesta. :)

    VastaaPoista
  5. Anna: Kyllä mun ja Jukankin lapsuudenkodissa on paljon syöty hyvää lihakastiketta ja syödään molempien äitien keittiössä edelleen. Me vaan ite ei olla - jostain ihme syystä - tehty.

    annemi: Oli hyvää! suolakurkku olis menny ton kanssa myös hyvin!

    Jonna: Eli sinäkään et ole tehnyt sitä. Mekään ei olla vielä, mutta vakaa aikomus kyllä on jonain päivänä.

    Kiitos Lilli: PrinsessaVeera laittoi ilmoille juuri korianteripeston, jota ajattelin myös kokeilla. http://www.prinsessakeittio.fi/2012/11/korianteripesto.html

    VastaaPoista
  6. Meillä on kyllä vedetty jo paritkin avokadopastat. Lisäksi on koestettu hapankaalilaatikko, joka ei ehkä mennyt ihan nappiin. Pitää kokeilla vielä toinenkin kierros, saattoi olla nimittäin vikaa kokeilijassakin, kun alkoi säätämään. :)

    Lihakastike on hyvää, niin lapsuuden ruoka. Mutta tosi on, ei sitä meillä juurikaan itse tehdä. Taidan yllättää tällä isäni, kun seuraavan kerran tulevat kyläilemään.

    VastaaPoista
  7. Täälläkin tehdään lihakastikkeita tosi harvoin, vaikka monesti on mielessä, että pitäisi tehdä. Saattaapi olla, että meillä syödään tänään possukastiketta! :)

    VastaaPoista
  8. Tusla: Kyllä mekin se pasta aiotaan testata, pakkohan se on ;).

    Riikka: Vaikea kuvitella muuten lihakastiketta muiden kuin keitettyjen pottujen tai muussin kanssa. Tuleeko mieleen muita varteenotettavia vaihtoehtoja?

    VastaaPoista
  9. Minä tunnen itseni ihan muinaisjäänteeksi, kun meillä on syöty ja syödään edelleen lihakastikkeita viikoittain :/

    VastaaPoista
  10. Onpa hyvännäköistä kastiketta, pitääkin kokeilla. Mikähän muu liha siihen kävisi jos ei pikkukaupasta saa kasleria? Mitä eroa on dijon-sinapilla ja tavallisella? Miehen kanssa tätä mietittiin, kun ei olla koskaan maistettu edes dijonia :)

    VastaaPoista
  11. Kyllä siihen potut tai pottumuusi aika kiinteästi kuuluu. :) Meillä tosiaan tehtiin tätä eilen ja kaverina oli puikulamuusia ja hunajaporkkanoita, how original! :) Lisäsin kastikkeen sekaan vielä savupekonia ja muutaman laakerilehden, oli tosi hyvää!

    VastaaPoista
  12. Mira: Paisti käy reseptin mukaan myös, mutta mä kannatan kyllä kasleria kun siinä on läskiäkin.

    Dijon maistuu terävälle mutta jättää pehmeän, mausteisen jälkimaun. Esim. Aura-sinapissa on paljon "paksumpi" maku ja Kotisinapissa makeampi.

    Riikka: Voiko savupekoni muuttaa mitään huonoksi - enpä usko! Ja puikulamuussikin on aina paikallaan!

    VastaaPoista
  13. En tiedä kuinka varteenotettava vaihtoehto tämä oli, mutta meillä syötiin tätä kastiketta täysjyväpastan kanssa, kun en jaksanut alkaa muussin tekoon :)

    Meni se niinkin ja loput eväänä seuraavana päivänä, mutta perunamuussin kanssa olisi ollut varmaan vielä parempaa. Ja siitä on kyllä aikaa täälläkin kun tällaista lihakastiketta on viimeksi tehty.

    VastaaPoista
  14. Agatha: Arki ja kiire ovat joskus luovuuttakin edistäviä juttuja. Pastakastikkeessa toimisivat varmaan pienemmät lihapalat? sellaiset, että annoksen voisi napsia napaan pelkällä haarukalla. Ja meniskö rucolaa sekaan valmiiseen annokseen?

    VastaaPoista
  15. Merituuli: Joo, leikkelin lihat pienemmiksi paloiksi, kuin mitä tuossa teidän kuvassa olevassa kastikkeessa, niin meni näppärämmin pastan kanssa. Tuo rucola voisikin olla ihan varteenotettava lisä tuohon, laitetaan muistiin :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin