perjantai 16. marraskuuta 2012

Paras, pata ja piirakka

Jos harrastaisin musiikkia blogipostausten taustalla, tähän voisi pläjäistä Tina Turnerin "Simply the best". Meillä kävi meinaten arki-iltaa sulostuttamassa ruokabloggaajista paras, Chez Jasu, perheineen. 

Ruuan suhteen emme halunneet ottaa riskejä, joten muhitimme villisian potkaa noin yhdeksän tuntia tomaattisessa viini-lihaliemessä vihannesten kera. Liha oli hyvin helppo irrottaa luista vain nostamalla luut padasta pois. Samalla tyylillä sujui lihan paloittelu. Padan lisäksi tarjosimme uunissa paahdettuja maa-artisokkia ja simppeliä pinaatti-retiisisalaattia. Kokonaisuus onnistui onneksi hyvin. Lapsosia ajatellen teimme vielä erillisen setin sekoittamalla villisikapataa pastan joukkoon. 
Jälkiruoka oli meille uusi, BBC:n GoodFoodista bongattu "Spiced toffee apple cake". Paksuus viittaa kyllä kakkuun, mutta piirakkavuuassa teko piirakkaan. Maku menee vahvasti taatelikuivakakun suuntaan omenoiden mehevöittäessä kokonaisuutta ja toffeeraitojen tehdessä makeuslisää. Tähän piirakkaan käytettiin isän viimoiset omenat. Talvella voisin kokeilla omppujen tilalle puolukkaa tai karpaloita. Jukka kaipasi kakun kera jäätelöä, me muut emme. 
Tämän jutun lopusta löytyy resepti pienin muunnoksin. 
Kylässä olleen Jasun vaimo bloggaa myös. Kokkaamisen ihastuttava rouva jättää miehelleen, mutta eräänlaista ruokablogia kirjoittaa hänkin: nainen pitää pihapiirin myyrät ja peurat lihoissa. Kerkeäväinen "Akvamarin" aikaansaa myös kauniita koruja, myyntiinkin. Ja tiedättekö, minä sain tuliaiseksi kuvassa olevan upean korun täynnä ruokasymboliikkaa! Lusikan merkityksen nyt ymmärtää vähemmänkin taiteellinen, mutta se että vihreä siruhelmi meinaa viiniä ja helmet "kulinarismin helmiä" onkin jo daideellista se. Muita hienoja merkityksiä voi kurkata täältä ja nähdä siellä myös paremman kuvan korusta. Aivan ihana tuliainen, kiitos vielä kerran!
Koru olisi ollut jo tarpeeksi hieno juttu, mutta lisäksi saimme huippukauniita, oman maansa sipuloita ja kuulemma hyvää viiniä. Ei etiketistä heti arvaisi. 

Oli rentouttavaa ja mukavaa nähdä vastavuoroisesti meillä tätä perhettä. Arki-illat vain ovat kovin lyhyitä, varsinkin kun lasten nukkumaanmenoajan kohtuullisuuttakin on ajateltava. 

OMENA-TAATELIKAKKU TOFFEERAIDOILLA
piirakkavuokaan

200 g pehmeitä taateleita
2 dl täysmaitoa
250 g voita
280 g vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
4 kananmunaa
150 g fariinisokeria
50 g sokeria
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
ripaus inkivääriä
ripaus cayennepippuria
3 omenaa
(sitruunamehua)

toffeeta (esim. Alku-toffeeta pussillinen)
liraus kermaa tai maitoa

Pilko taatelit ja laita ne maidon kanssa kattilaan. Anna porista muutama minuutti ja laita 15 minuutiksi syrjään levyltä muhimaan. Surraa sileäksi vaikkapa sauvasekoittimella. 

Tarvittaessa kuori, ja lohko omenat haluamasi kokoisiksi paloiksi. Minä tein tosi ohuita paloja. Jos olet tarkka omenapalojen tummumisesta, pirskottele jo paloiteltuihin lohkoihin sitruunamehua. Minä en niin tehnyt. 

Sekoita huoneenlämpöinen voi, jauhot, munat, sokerit, mausteet ja taatelitahna keskenään kulhossa sähkövatkaimella. 

Kaavi taikina leivinpaperoituun piirakkavuokaan. Asettele päälle omenalohkot. 

Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä.

Laita pieneen kattilaan toffeet ja liraus kermaa tai maitoa. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seoksen rakenne on juoksevaa. Liruttele piirakan päälle raitoja toffeesta. 

VINKIT! 
  • Kun syöt loput toffeet lusikasta ja /tai kattilasta, odota että se hiukan jäähtyy. 
  • Älä siirrä kakkua leivinpaperista nostamalla, jos kerran tiedät että leivinpaperi on halki keskeltä
  • Ole ylpeä siitä että kerrankin rikoit munat erilliseen kulhoon, sillä viimeinen muna oli pilalla ja kulhossa oli jo kaikki muut aineet. 

12 kommenttia:

  1. Ei hullumpi arki-illan juhlamenu!
    Ja pöllin kyllä tuon idean kattauksen vesipulloista, tosi söpöö.

    VastaaPoista
  2. Joo, todellakin ihanat pullot. Niin kopioin tämän homman.

    Ja tarjoilukin oli kyllä parhaan ruokabloggaajan arvoista. Eihän tullut suorituspaineita ;-)

    VastaaPoista
  3. Anna ja Jonna: Pällikää toki. Olemme ostaneet omamme kirpparilta varmaan 50 c kappale. Olen nähnyt niistä pyydettävän aika kipeitäkin summia.

    Vielä parempi olisi, jos muistaisi jäädyttää pulloon jääpalan eli laittaa liru vettä pulloon ja helahoito pakkaseen vaikka makuulle. Isohko jääkimpale pitää veden kauan kylmänä kun pullokin on kylmä.

    Suorituspaineita kyllä oli, niinkuin aina kun kuka tahansa enemmän ruokaa harrastava tulee kylään. Paineet ovat kyllä hiukan hellittäneet kerta kerralta, sillä ihmisiä ne on huiputkin ;).

    VastaaPoista
  4. Minusta teidän live-tulkinta Tina Turnerista oli paljon parempi kuin mikään studioversio! :-D

    Kiitos ihanasta illasta! Kuten sanottu, ruoka oli järkyttävän hyvää. Pitkään haudutettu villisikapata sopi lähestyvään talveen kuin nenä päähän ja maa-artisokat vei kielen mennessään.

    Toffeinen herkku kruunasi kaiken. Siinä oli hyvät maut ja tekstuuri.

    Tämän hemmottelun jälkeen ajoimme kotiin autuas hymy naamalla.

    Tervetuloo taas meidän perukoille!

    VastaaPoista
  5. Niin ja siis ihan mahtavaa, että koru painavine tulkintoineen löysi paikkansa! :-)

    VastaaPoista
  6. Kyllä biisiksi sopisi hyvin myös "Me ollaan sankareita kaikki..."

    Tuhannet kiitokset vielä teille! Oli tosi maukas ja mukava keskiviikko-ilta.

    Viinianekdoottina vielä: Herra Willi Opitz, joka on itse suunnitellut tuon etiketin, on myös suuri Kimi Räikkönen fani ja hänellä on kuulemma kellari täynnä kaikkea Kimi-tavaraa. Toivottavasti ajatus ei pilaa makunautintoa.

    VastaaPoista
  7. A:No perskules, ois sit pitänyt laajentaa sitä laulua ehkä tanssinkin puolelle sitä...ehkä ensi kerralla?

    Tullaan varmasti, kiitos!

    CJ: No sopis kai joo sekin biisi, mutta TT:ssä on enemmän potkua kuin JK:ssa.

    Olis kyllä mielenkiintoista tietää, mitä herra Opitz on ajatellut kun on sijoittanut kolme varretonta siivousharjaa tahi savimajan kattoa viinietikettiin. Miksei neljää?

    Pitääkö viini siis viilentää jäämies-tasolle?

    VastaaPoista
  8. Kakku näyttää mukavan syksyiseltä, pitänee testata jossain vaiheessa. Ja noi lopun reseptivinkit oli kyllä parhaat mitä olen hetkeen lukenut :)

    VastaaPoista
  9. Minä kyllä tykkäsin piirakasta kovasti, joten suosittelen!

    Luulin muuten kauan että noissa karkeissa lukee Alko ;).

    VastaaPoista
  10. Heei, mä olen tehnyt tuota omenapiirakkaa myös, viime jouluna! Unohdin munat kokonaan ja siitä tuli ihanan tahmaista ja taikinaista. Todella herkullista.

    http://herkkujakoukku.blogspot.de/2011/12/joulukalenterin-luukku-15.html

    VastaaPoista
  11. Katos vaan. Ja mä olen vielä kommentoinutkin sitä enkä enää muistanut :).

    VastaaPoista
  12. Heh, mä meinasin eilen testata "uutta" reseptiä, ja sitten huomasin että olenkin jo tehnyt ja blogannut sen pari vuotta sitten. Krhm.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin