tiistai 25. marraskuuta 2008

Kinuskinen karpalojuustokakku

Miettiessäni sopivaa jälkiruokaa Katajaiseen menuumme selailin edellisien vuosien joululehtiä. Vuoden 2004 Kotilieden marraskuun numerosta esiin pompsahti jo aikaisemmin puolukoilla toteuttamamme Enkelten kakku. Ohje on joululeivonnaiskilpailun parhaimmistoa ja sen on lehdelle lähettänyt Kati Maidell. Kiitosta vain Kati mainiosta ohjeesta!

Olen muuttanut ohjetta hiukan, mutta ihan vain pikkuisen. Katin kakku oli keikautettu hauskasti nurinperin, eli keksipohja, jota oli jatkettu myös reunoille, oli kakussa ikäänkuin kuorrutuksena. Epäilin omia leipurinkykyjäni tällaisen keikauksen suhteen ja tein kakun aivan tavallisesti. Alkuperäisessä ohjeessa on myös koristeltu päällinen kinuskikastikenoroilla, mutta muistan viimeksi näin tehtyäni miettineeni sen olevan jo liian makea.

Koristeeksi meidän kakkumme sai oikeita katajanhavuja, sekä tomusokerissa pyöriteltyjä karpaloita. Luin jostain, että karpaloihin pitää laittaa ensin raakaa valkuaista ja sitten vasta kieritellä ne tomusokerissa. Olisi ehkä pitänyt uskoa, sillä jääkaapin jäljiltä "kuura" marjoilla oli vaihtunut vesipisaroiksi.

Huippuherkullinen kakku, jonka kirpeys jakaa maistajat. Omasta mielestäni karpalot olivat hyvinkin tervetullut raikaste, Pastapään mielestä turhan kirpeitä. Lapset sihtasivat syödessään marjat taitavasti...

Kinuskinen karpalojuustokakku

pohja:
200 g piparkakkuja (tai kaurakeksejä) murskattuna
100 g voisulaa

Yhdistä pohjan aineet ja painele leivinpaperoituun irtopohjavuokaan tasaiseksi kerrokseksi.

Täyte:
5 liivatelehteä
1 rkl sitruuna- tai limemehua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl (valmista) kinuskikastiketta
1 rkl vaniljasokeria
2½ dl kermaa
3 dl punaisia marjoja (karpalo, puolukka, vadelma, herukka)

Koristeluun:
samoja marjoja kuin kakussa
valkuaista
tomusokeria
katajanhavuja

Liota liivatelehtiä 10 minuuttia runsaassa, kylmässä vedessä jotta pehmenevät.
Notkista tuorejuusto sekoittamalla sitä kulhossa. Sekoita joukkoon kinuskikastike ja mausta vaniljasokerilla.
Vaahdota kerma. Lisää kermavaahto tuorejuuston joukkoon.
Purista pehmenneet liivatelehdet vedestä ja liuota ne kuumaan sitruunamehutilkaan. Lisää liivateseos norona, koko ajan sekoittaen tuorejuustoseoksen joukkoon. Lisää lopuksi vielä marjat.
Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.
Laita kakku tarjoiluvadille ja koristele.

Nautiskele kahvin kanssa. Konjakkilasillinen on myös suositeltavaa :)

6 kommenttia:

  1. Toi kuulostaakin tosi hyvältä! Piparipohja on tosi namia tuollaisen kanssa.

    VastaaPoista
  2. yaelian: juu, hyvää oli! olen samaa mieltä että piparipohja "kruunasi" koko homman, ainakin näin joulunaikaan. alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin kylläkin keksipohjaa.

    VastaaPoista
  3. Nam!:P Tämä on varmasti ollut hyvää!:)

    VastaaPoista
  4. Kiitos reseptistä, teemme tätä aaton kakuksi:D

    VastaaPoista
  5. oi, olkaapa hyvät vaan!

    jos koristelette "lumikarpaloin", muistakaapa (meistä viisastuneena) kieritellä ensin valkuaisessa.

    oikein maistuvaa joulua!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin