lauantai 1. marraskuuta 2008

Värikkään herkullista haukea

Tässä kuva komeahampaisesta hauesta, joka tarttui verkkoihin. Pastapään isän pyynnöstä täsmennys, että niitä haukia oli kyllä kaksi aiemmin mainitun yhden sijasta ;).

Wikipediasta löytyi mielenkiintoista tietoa hauesta, tässä suora lainaus:
Suomessa hauki on suosittu ruokakala, vaikkakin vähärasvaisena kalana joidenkin mielestä hiukan mauton verrattuna vaikkapa rasvaisempiin lohikaloihin. Monin paikoin haukea ei pidetä ruokakalana lainkaan, mutta muun muassa Saksassa ja Suomessa sitä syödään yleisesti. Ranskalainen keittiö arvostaa haukea suuresti ruokakalana, siksi hauki on Ranskassa kalliimpaa kuin esimerkiksi lohi. Suurten, yli 5 kg:n haukien runsaampi käyttö ihmisravintona ei ole kovin suositeltavaa, sillä ne voivat sisältää haitallisia määriä raskasmetalleja, joita kertyy lajina pitkäikäisen hauen elimistöön sen ravinnosta – hauki on vesistössä usein ravintopyramidin huipulla. Vastoin yleistä käsitystä suuren hauen liha ei kuitenkaan välttämättä maistu puisevalta, sillä hauenkin lihan perusmaku ja -laatu riippuu kalan käyttämästä ravinnosta. Esimerkiksi merialueella silakkaa ja sisävesillä muikkua pääasiallisena ravintonaan käyttäviä haukia pidetään suurikokoisinakin varsin maukkaina. Vastaavasti, karun suolammen haukien ravinto saattaa koostua osittain jopa sammakoista ja vesimyyristä; tällöin pienikin hauki saattaa maistua vähemmän houkuttelevalta.

Hauki on hyvää, mutta hankalaa, eikös. Ne iänikuiset ruodot vievät makunautinnosta osansa pois. Googlettamalla löysimme onneksemme alla olevan ohjeen, joka vinkkasi ruotojen poistamista helposti. Muutenkin resepti oli oikein maukas ja helppo, vaikka ensivilkaisulta voi näyttää työläähköltä (-> mikä sana!).

Resepti on Antti Mikkelän ohje, joka ainakin lokakuussa 2005 on ollut Suomen Suurlähetystön kokkina Tukholmassa.

Kuorrutettua haukea
150-200 g/hlö haukea, suomustettuna ja fileoituna

Kuorrutus
100 g suolatonta voita, pehmennettynä
80 g vaaleaa leipää ilman reunoja
½ nippua persiljaa
½ nippua ruohosipulia
2 rkl tilliä,
(hieman kuivattua sian savusivua)
Suolaa ja valkopippuria
(2 rkl Panko –leipäraastetta, suurempirakeista kuin tuttu korppujauho)

Soseuta leivät ja yrtit tehosekoittimessa. Lisää voi ja aja massa tasaisen vihreäksi. Lisää halutessasi kuivattu savusivu ja panko leipäraaste. Meillä jäi raaka-aineiden puutteen vuoksi kaksi viimeistä lisäämättä, eikä leipääkään ollut ihan mainittua määrää, mutta hyvää tuli silti!. Mausta. Kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Pakasta. Kuorrutetta voi samalla tehdä tupla annoksen ja käyttää myöhemmin muihin kaloihin kuten kuhaan, nieriään tai loheen.

Tasaa haukifileet. Aseta kalaan hyvä digitaalinen mittari fileen päästä sen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä kala uunissa 100c kunnes sisälämpö on 45c. Nypi ruodot heti.Meillä ei ollut lämpömittaria eli ihan summissa mentiin. Kokeilin vähän väliä, koska ruodot irtoavat ja eron kyllä huomasi kun aika oli otollinen. Nyt ne irtoavat. Ole vain huolellinen että löydät kaikki! Mausta kala suolalla ja valkopippurilla. Paloittele kalat annospaloiksi. Leikkaa jäisestä kuorrutteesta kalan kokoisia paloja. Poista paperi ja aseta se kalafileelle. Tähän asti voit hyvin valmistaa kaiken ennen vieraiden tuloa. Poista paperit. Kuorruta kuumassa uunissa 220c 3-5 min palojen koosta riippuen.

Me haarukoimme kalamme kuorineen keitettyjen perunoiden kanssa, joiden päälle ripottelin pienittyjä kevätsipulinvarsia. Porkkanasta vuolin kuorimaveitsellä suiroja, jotka käytin minuutin-kaksi kiehuvassa vedessä. Huuhtelin porkkanasuirot vielä kylmällä vedellä ja valutin. Sitten vain joukkoon hunajaa maun mukaan ja maistuva, värikäs lisäke on valmis.

2 kommenttia:

 1. Jos on oikein laiska, niin käviskö tuohon kuorrutukseen pesto (valmiina)
  Kyllä tietysti tuo ohjeesi on hyvä, jotta sitä pitää harkita kun aikaa on.

  VastaaPoista
 2. arleena: kaippa sitä pestoa voisi kalan päälle laittaa, mutta ei kyllä vastaisi lainkaan tätä. tai ehkä ulkonäkö olisi aika lähelle ;)

  tuon tahnan tekeminen ei kyllä ole homma eikä mikään ja pakkasessakin kohmettuu nopeasti kun kaulitsee ohueksi. sitä paitsi tahnan voi tehdä jo päiviä etukäteen pakkaseen ja ottaa sieltä kalan päälle tarvitessa.

  kokeile ihmeessä arleena, hyvää oli!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin