perjantai 7. marraskuuta 2008

Omenanyytit

Saimme Pastapään isältä paljon omppuja matkaamme, kun lähdimme Savonlinnasta. Kotonakin oli vielä muutaman hedelmä, joten jotain piti keksiä. Silloin törmäsin näihin omenaleivonnaisiin Tofu for Two - blogissa.

Kaikkea leivonnaisiin vaadittavaa löytyi kotoa - siis piti löytyä. Spelttijauhot olivat kuitenkin loppuneet, joten taikina meni omalla sovelluksella. Hurjan helppoa oli tämäkin tehdä ja leipoa.

Sisälmysomena"hillo" oli huippuherkullista! Kardemumma, kaneli ja limenkuori tekivät yhdessä maukkaan ja ihanantuoksuisen yhdistelmän. Omalla kaulintatyylilläni (liian paksuksi jäi vissiin taas!) hilloa jäi noin puolet, mutta ei haittaa mitään. Sose yhdistettynä aamumuroihin on herkullinen päivänalku!

Omppuleivonnaiset olivat mainio välipala, sillä taikina ei ollut makea. Toimivat silti hyvin jälkkärikahvillakin. Pastapää antaa vinkiksi, että jäähtyneitä leivonnaisia kannattaa hiukan lämmittää mikrossa ja taas on namia!

Annin ja Heikin keittiössä omenaleivokset oli leivottu taskuiksi, meillä nyyteiksi. Näin:

Täyte
:
noin 10 dl kuorittuja, pilkottuja omppuja
noin 1 dl vettä
4-5 rkl (muscovado)sokeria
2 rkl vaahterasiirappia
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1 limen raastettu kuori (mieluiten luomuhedelmä)
ripaus suolaa
2 rkl peruna- tai maissitärkkelystä sekoitettuna pikkuiseen määrään vettä (esim. Maizena)

Aloita täytteestä, jotta ehtii jäähtyä ennen varsinaista leipomista.
Laita paloitellut omput ja vesi kattilaan. Keittele keskilämmöllä kunnes ompot hiukan pehmenevät. Lisää mausteet ja keittele kunnes omenat ovat haluamasi muhjaantuneita. Itse jätin pehmeiksi paloiksi. Lisää sitten veteen sekoitettu tärkkelys ohuena nauhana soseen joukkoon koko ajan sekoittaen ettei tulisi klimppejä. Seos saostuu heti. Siirrä omppusose jäähtymään.

Taikina:
5 ½ dl spelttijauhoja TAI 1½ dl vehnäleseitä + 4 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
5 rkl margariinia tai voita
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää rasva pieninä kuutioina ja sekoita keskenään. Anni oli käyttänyt apuna haarukkaa, minä omaa kättäni. Lisää sitten maito, sekoita taikina hyvin ja vaivaa pari minuuttia leivottavaksi taikinaksi. Lisää jauhoja tarvittaessa.

Laita uuni lämpeämään 175 asteiseksi. Muotoile takinasta 12 palloa ja kaulitse ne noin 15 cm halkaisijaltaan oleviksi "lätyiksi". Laita hurmaavalta tuoksuvaa omenasosetta taikinalle. Jos haluat taskuja, taita toinen reuna toisen päälle ja painele reunat yhteen haarukalla. Jos taas haluat meidän tavallamme nyyttejä, nosta "lätyn" reunat ylös soseen päälle ja sido ne yhteen foodloopilla. Paina haarukalla ilmareikiä taikinaan (jos muistat).

Paista omenaleivonnaisia leivinpaperin päällä uunissa noin 25 minuuttia kunnes saavat hiukan väriä. Poista foodloop ja laita tilalle silkkinauhaa koristeeksi. Söpöilyä :)

Yhdellä foodloopilla hoitui kaksi nyyttiä kun solmi toisen ja toiseen käytti loopin omaa kiinnitystä

17 kommenttia:

  1. Foodloop :-O Tää on nyt korkeempaa ruokatiedettä :-P

    Houkuttelevat nyytit! Melkein haistan tuoksun. Jos muuten haluaa ohueksi kaaviloida eli kaulita, meikäläinen on hyvä näyttämään mallia :-D t. tonttu läpinäkyvien taikinoiden takaa

    VastaaPoista
  2. juu noita foodloopeja oli joskus PAKKO saada, joten täytyy niitä nyt hyödyntääkin.

    mä olen aika kärsimätön tossa kaulitsemisessa ja haluan päästä helpolla. oppiin voin tulla mieluusti, koskas sovitaan ;)

    VastaaPoista
  3. Mulla on noita nartsoja vino pino ja nyt vihdoin tiedän mitä niillä tehdään. :)
    Hianot nyytit!

    VastaaPoista
  4. Aivan mielettömän hienot nyytit olet tehnyt! Minen käsitä vieläkään miten saat nuo pysymään kasassa/ sidottua tuolla tavalla suppuun.. Taitavaa!

    VastaaPoista
  5. kiitos veera ja insanity_!

    veera: mihin sä olet käyttänyt foodloopeja?

    en osaa insanity_ kertoa tuota muotoilua tuon paremmin. ehkä kyse oli tuurista :). mutta tosiaan nostin vaan ne reunat vaan ylös. parista tuli täytettä ulos, mutta ne repesivätkin heti kättelyssä. sekään ei haitannut sillä seos jähmeytyi leivonnaisen ympärille kun antoi jäähtyä rauhassa. taikina oli aika paksu, joten kaippa sekin vaikutti. sinä olet niin taitava leipurimaakari että varmasti onnistuisi sinultakin.

    VastaaPoista
  6. Onpa kauniit nyytit, ja tunnelmalliset kuvat! Limetti on hauska lisä, kivaa että inpiroiduit meidän reseptistä! Taisin joo kaulita taikinan aika ohueksi itse - olin niin innoissani kun kerrankin taikina pysyi hyvin koossa...

    VastaaPoista
  7. Mä en ole vain kertakaikkiaan tajunnut miten narut toimivat. :D:D No nyt tajuan, kätevältä vaikuttaa kun älyää miten ne kiinnitetään.

    VastaaPoista
  8. anni: lime oli kyllä väärinmuistettu teidän reseptistä :) palasin takaisin ja huomasin että se onkin sitruuna. eipä mitään, raikas tuoksu tuli!

    veera: ompas hyvä että tuli sitten postattua nuo loopitkin :) ja muille, jotka eivät mahdollisesti hoksanneet kiinnityssysteemiä, tekstissä on viitattu foodloopin sivuille jossa ihan videokin kiinnityksestä. itse olemme sitoneet niillä aiemmin lihakääröjä ja parsaa nipuiksi. muuta käyttöä niille en muista...

    VastaaPoista
  9. Nää on vähä ku ne mummon klassiset "omenamunkit", varmaan tosi herkullisia :)

    VastaaPoista
  10. Suloiset, kauniit (ja varmasti suussasulavat) omenaherkut :) Aivan ihana idea tuo narulla koristelu.. *huoh*

    VastaaPoista
  11. ent-tu:mummon klassikot eivät ole minulle tuttuja, mutta nämä olivat ainakin hyviä!

    risulinna: kiitos! tämä ei ollut kyllä mallia suussasulava, vaan ehkä paremminkin hiukan terveellisempi leivonnainen. mikäli ymmärrämme suussasulvan samalla lailla :). mutta ihanan tuoksuista ja hyvää!

    VastaaPoista
  12. Täytyy kompata muita kommentoijia ja todeta, että ovat kyllä hurjan kauniita ja söpöjä! Ja niin herkullisiltakin vaikuttavat, täytyy pistää resepti korvan taakse. Vaikkei oma näppäryys kyllä noiden nyyttien kasaamiseen varmasti riitäkään :D

    VastaaPoista
  13. Todella hienosti sidotut nyytit, silkkinauha tuo ylellisyyden tunnun!

    VastaaPoista
  14. Täällä myös samaa mieltä. Aivan ihanat kuvat ja kauniit lautaset! Toi foodloop oli mulle ihan uus juttu. Mainio idea.

    VastaaPoista
  15. sanna kiitos. en minäkään ole niitä maailman näppärimpiä, joten kannattaa kyllä kokeilla. tuurilla mentiin :)

    katilein: kiitos! totta että silkkinauha saa aika ylellisyysfiiliksen.

    rossana: kiitos sinullekin! lautaset ostin pari viikkoa sitten kirpppikseltä 10 c kpl. joskus tekee huippulöytöjä! noi foodloopit on kyllä käteviä, kun muistaisi ja hoksaisi käyttää enemmän.

    VastaaPoista
  16. Mun on myös tehnyt mieli ostaa noita loopeja, mutta en ollut ihan varma, mihin niitä käyttäisin. Nyt tiedän. :) Nyytit näyttää mahtavilta.

    VastaaPoista
  17. kiitos rauna! nyt kun löysin taas nuo loopit laatikon pohjalta olenkin miettinyt mitä muuta niillä voisi tehdä.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin